Здравейте,
мой приятел е с условна за шофиране в нетрезво състояние. От условната му остават 2 години. Преди 2 дни са го спрели с 2.15 промила. Въпроса ми е каква е санкцията и къде е уредена, ако може?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 13 Фев 2025, 13:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Повторно нарушение след условна присъда?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Повторно нарушение след условна присъда?
Чл. 343б, ал. 2 вр. ал. 1: Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за деянието по ал. 1 (Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода до една година), се наказва с лишаване от свобода до две години и с глоба от сто до триста лева, или, казано с думи прости - за настоящото деяние може да отнесе до две години "лишаване от свобода" + глоба от 100 до 300 лева + лишаване от правоуправление до 3 години (чл. 343г НК).
Чл. 68, ал. 1 НК: Ако до изтичане на определения от съда изпитателен срок осъденият извърши друго умишлено престъпление от общ характер, за което, макар и след този срок, му бъде наложено наказание лишаване от свобода, той изтърпява и отложеното наказание, т. е. най-вероятно ще изтърпи и двете наказания "лишаване от свобода" едно след друго, в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, при първоначален строг режим.
Този Ваш приятел е голям калпазанин. Дано го ожулят по-здраво този път, преди да е пречукал някого на пътя.
Чл. 68, ал. 1 НК: Ако до изтичане на определения от съда изпитателен срок осъденият извърши друго умишлено престъпление от общ характер, за което, макар и след този срок, му бъде наложено наказание лишаване от свобода, той изтърпява и отложеното наказание, т. е. най-вероятно ще изтърпи и двете наказания "лишаване от свобода" едно след друго, в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, при първоначален строг режим.
Този Ваш приятел е голям калпазанин. Дано го ожулят по-здраво този път, преди да е пречукал някого на пътя.
- rakiasunrise
- Младши потребител
Вашият проятел попада в този текст: Чл. 343б. (1) Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода до една година.(2) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за деянието по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода до две години и с глоба от сто до триста лева.
Този път си може да го очаква следното: Да го офраскат 6 месеца поне и на основание чл.68 ал.1 от НК да се осъди да изтърпи изцяло и наказанието което е било отложено с предишната присъда.
Ще си позволя и коментар - целта на наказателния процес е виновното лице да понесе адекватна наказателна репресия, която би довела в максимална степен до постигане целите на наказанието по чл.36 от НК. В този случай е налице абсолютна идиотия от страна на вашия приятел и заслужава в пълна степен да се запознае по отблизо с килийката. Явно не е усетил възпитателния ефект и не е бил стимулиран от първоначалния отказ на държавата да изпълни полагащото се наказание, който отказ само е целял да му даде втори шанс.
Този път си може да го очаква следното: Да го офраскат 6 месеца поне и на основание чл.68 ал.1 от НК да се осъди да изтърпи изцяло и наказанието което е било отложено с предишната присъда.
Ще си позволя и коментар - целта на наказателния процес е виновното лице да понесе адекватна наказателна репресия, която би довела в максимална степен до постигане целите на наказанието по чл.36 от НК. В този случай е налице абсолютна идиотия от страна на вашия приятел и заслужава в пълна степен да се запознае по отблизо с килийката. Явно не е усетил възпитателния ефект и не е бил стимулиран от първоначалния отказ на държавата да изпълни полагащото се наказание, който отказ само е целял да му даде втори шанс.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Има възможност да се сключи споразумение с прокуратурата и да се приложи чл.55 НК , което ще доведе до наказание пробация.Така няма да се търпи условната.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Аз ако съм на прокурора ще си го офраскам като стой та гледай. Маса народ измря по пътищата било то от несъобразена скорост, било поради алкохолици шумахери. Нали като сключи споразумение след няколко месеца или ще отнесе някой случаен или сам ще се утрепе някъде. 2.15 са си 4-5 водки има няма (зависи от човека де) И се качваш на кола - не са 1-2 бири да махнеш с ръка е.аси!
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Благодаря за бързите отговори! Аз също се погледнах чл. 343, но съм трета година и не сме се занимавали с наказателен процес още, затова реших да питам. Карането в пияно състояние е простотия без уговорки, съгласен съм, а примерите са достатъчно ужасяващи!
Успех на всички!
Успех на всички!
- disasterr
- Младши потребител
Аз карах, карах, карах не пиян естествено, винаги се измъквах, но дойде момент, в който ме осъдиха и вече две години не съм сядал зад волан. Присъда от 6 месеца си е много време. Добре, че я изтърпях под формата на домашен арест ( минус един месец ).
Сега ме карат да седна зад волан, но колкото и да ми се кара, предпочитам да поизчакам още 2-3-4 месеца.
Сега ме карат да седна зад волан, но колкото и да ми се кара, предпочитам да поизчакам още 2-3-4 месеца.
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
-
chinchilla - Потребител
Присъдата е ефективна - 6 месеца лек режим. Какво се случва ако напусне страната?
- disasterr
- Младши потребител
Пускат го за общо-държавно издирване, след това, като разберат, че е напуснал , и международна заповед. След което го залавят, карат тук и започва да си лежи присъдата.
Съответно, ще го сметнат за опасен за бягство , ще приложат ппзин и няма да изтърпи присъдата в Казичене, а в Кремиковци. С две думи, не си заслужава да се крие. 6 месеца не са нещо сериозно, особено ако е лек режим открит тип .Но, условната ще излежи в Кремиковци със сигурност, освен ако не намери връзка да го оставят в централния. След изтърпяването на условната, ще го преместят вече в Казичене .
Съответно, ще го сметнат за опасен за бягство , ще приложат ппзин и няма да изтърпи присъдата в Казичене, а в Кремиковци. С две думи, не си заслужава да се крие. 6 месеца не са нещо сериозно, особено ако е лек режим открит тип .Но, условната ще излежи в Кремиковци със сигурност, освен ако не намери връзка да го оставят в централния. След изтърпяването на условната, ще го преместят вече в Казичене .
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
-
chinchilla - Потребител
Това беше и моя съвет. Открит тип и ще работи. Адвоката му е казал, че при добро поведение ще излезе на 3-4 месец. Информативен беше въпроса. Благодаря!
- disasterr
- Младши потребител
Зкарит тип и първоначален строг режим - чл. 61, т. 2 вр. чл. 59, ал. 1 ЗИНЗС. Ако му позволят, ще работи. Дори някой прокурор да кандиса за чл. 55 НК (приложението на който изобщо не е задължително, при сключване на споразумения), никой нормален съдия няма да одобри такова споразумение.
- rakiasunrise
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|