- Дата и час: 13 Фев 2025, 13:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Репатрране на автомобил
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Репатрране на автомобил
Здравейте,
вчера 21.09.13г ми се случи същото, което се случва на стотици хора посещаващи нашата "прекрасна" столица. Автомобилът ми беше паркиран на ул св. Кл. Охридски (това е на задната страна на университета) още на 20.09 вечерта. След като сутринта на 21.09 излязох на разходка без автомобила при прибирането ми по-късно същият ден установих, че колата ми е била вдигната с паяк. Аз лично смятам, че въпросното преместване е напълно незаконно и плод на нечия лична преценка в разрез с всякакви закони. Първо денят е събота и правилата за синя и зелена зона не важат. Второ колата не е пракирана до, около или под знак изрично забраняващ паркирането трето няма очертания на места определящи паркирането. Колата беше паркирана ДО заден вход на СУ в края на тротоара до улична саксия и предната и част не преминаваше пвече от 10 см пред саксията. Целенасочено паркирах така т.к отзад имаше знак за паркомясто за инвалиди. След като отидох да си получа автомобила ми бе обяснено от служител на КАТ, че съм била в нарушение което и той не можа да ми обясни какво точно нарушавам с такава миниатурна кола и ми показа някакви нескопосани снимки от които личи че от моята кола до вратите на СУ има доста място че съм паркирала до саксия и че може да мине ТИР. Освен това бях осведомена, че колата е вдигната по сигнал. Т.е на някой от СУ автомобила му е пречел не е ясно по какви причини. Та въпроса ми е мога ли да обжалвам само репатрирането на колата (написаха ми и фиш за нарушението щото явно на катаджията му бях симпатична и не ми написа акт)? Катаджията ми обясни, че крайната преценка за вдигането била негова, но не ми обясни как и на какво пречи колата тъй като е на метри от входа на сградата. Не намирам за нормално всеки луд да звъни да вдигат коли само, защото не са със софииска регистрация и то в неработен ден. Моля посъветвайте ме как и къде мога да подам жалба срещу репатрирането и има ли въобще смисъл, макар че до колкото четох в тази статия тук (http://www.mediapool.bg/sadat-obyavi-za ... 03353.html) май има излязло решение, че репатрирането е незаконно.
вчера 21.09.13г ми се случи същото, което се случва на стотици хора посещаващи нашата "прекрасна" столица. Автомобилът ми беше паркиран на ул св. Кл. Охридски (това е на задната страна на университета) още на 20.09 вечерта. След като сутринта на 21.09 излязох на разходка без автомобила при прибирането ми по-късно същият ден установих, че колата ми е била вдигната с паяк. Аз лично смятам, че въпросното преместване е напълно незаконно и плод на нечия лична преценка в разрез с всякакви закони. Първо денят е събота и правилата за синя и зелена зона не важат. Второ колата не е пракирана до, около или под знак изрично забраняващ паркирането трето няма очертания на места определящи паркирането. Колата беше паркирана ДО заден вход на СУ в края на тротоара до улична саксия и предната и част не преминаваше пвече от 10 см пред саксията. Целенасочено паркирах така т.к отзад имаше знак за паркомясто за инвалиди. След като отидох да си получа автомобила ми бе обяснено от служител на КАТ, че съм била в нарушение което и той не можа да ми обясни какво точно нарушавам с такава миниатурна кола и ми показа някакви нескопосани снимки от които личи че от моята кола до вратите на СУ има доста място че съм паркирала до саксия и че може да мине ТИР. Освен това бях осведомена, че колата е вдигната по сигнал. Т.е на някой от СУ автомобила му е пречел не е ясно по какви причини. Та въпроса ми е мога ли да обжалвам само репатрирането на колата (написаха ми и фиш за нарушението щото явно на катаджията му бях симпатична и не ми написа акт)? Катаджията ми обясни, че крайната преценка за вдигането била негова, но не ми обясни как и на какво пречи колата тъй като е на метри от входа на сградата. Не намирам за нормално всеки луд да звъни да вдигат коли само, защото не са със софииска регистрация и то в неработен ден. Моля посъветвайте ме как и къде мога да подам жалба срещу репатрирането и има ли въобще смисъл, макар че до колкото четох в тази статия тук (http://www.mediapool.bg/sadat-obyavi-za ... 03353.html) май има излязло решение, че репатрирането е незаконно.
- t4udoto
- Младши потребител
Re: Репатрране на автомобил
Там е синя зона, в началото на улицата има знак и синята зона в София важи в събота до 14ч.
Фиша не можеш да обжалваш, защото ако не си била съгласна с констатациите в него, нямаше да го подпишеш и нямаше да ти го дадат...
Когато колата е паркирана неправилно, няма нужда да ти издават и заповед за това преместване, съответно ти остава само таксата от паркинга като документ.
Всъщност какво точно пише във фиша ? Че си паркирала в синя зона без заплащане или че просто си паркирала неправилно ?
Фиша не можеш да обжалваш, защото ако не си била съгласна с констатациите в него, нямаше да го подпишеш и нямаше да ти го дадат...
Когато колата е паркирана неправилно, няма нужда да ти издават и заповед за това преместване, съответно ти остава само таксата от паркинга като документ.
Всъщност какво точно пише във фиша ? Че си паркирала в синя зона без заплащане или че просто си паркирала неправилно ?
- jorko_gt
- Потребител
Улицата е в зелена зона не в синя. А по отношение на фиша знам, че не може и нямам намерение да го обжалвам. Всъщност катаджията не ми даде два варианта или фиш или акт който да обжалвам. В случая прецених, че с КАТ не ми се занимава. Подписах фиша т.к. ми бе дадено да разбера ясно, че ако не подпиша колата няма да напусне наказателния паркинг. Във фиша са цитирани номера на наредби и членове от закона за движение по пътищата. Не съм ги разглеждала подробно, но катаджията каза, че ще пише фиш за неправилно паркиране. От снимките беше видно, че колата е в "нарушение" само ако много се постараеш да ги разгледаш от определен ъгъл. За съжаление не мога да намеря в интернет снимка на задната страна на сградата, за да онегаледя това, което искам да обясня. Автомобила е вдигнат в 15.34 дори и да беше в синя зона, която важи до 14 пак няма логика. Всъщност катаджията ми обясни, че на някой му е пречила и се е обадил да я вдигнат, но е негова работа да прецени дали наистина пречи или не. Не съм полу идиот и винаги гледам да паркирам по-възможно най удачния начин като колата беше прибрана плътно до тротоара и беше след знак за инвалидно място. Просто явно някой го е дразнела че е там. Въпроса е, че при положение, че на практика не е била в нарушение (то очевидно и от снимките е плод на фантазия а просто е дразнела някой) мога ли да обжалвам самото репатриране и има ли въобще смисъл да се занимавам?
- t4udoto
- Младши потребител
Аз намерих мястото мисля, ноне успях да кача снимка... погледни в Maps.google , обаче се виждаше знак за синя зона, но данните там са отпреди да се разделят зоните, така че това сега е без значение очевидно...можеш да обжалваш вдигането и вдигача ще трябва да обясни в съда мотивите си за това действие, при това не на уличен език, на какъвто явно ти го е обяснил на теб. В закона си пише кога се вдига кола и за това трябва да има основания...
- jorko_gt
- Потребител
Улицата е Св. Климент Охридски всъщност това е точно до южния вход на библиотеката. Специално за зоната съм проверила изрично и е зелена, тъй като не паркирам за първи път там. Ето линк даже с мястото от Гугъл мапс https://maps.google.bg, но не знам дали ще се зареди в точната позиция. Всъщност мястото на прослувутото паркиране е преди входа на билиотеката като идваш от пицария "Кривото" има знак за място за инвалиди и дърво след знака а малко след дървото, саксия аз бях паркирала м/у дървото и саксията. Даже на снимката на Гугъл се вижда паркирана кола под знака за място за инвалид аз бях паркирала след него, Опел Корса, която явно с днушителните си размери мн. е пречила на някого.
- t4udoto
- Младши потребител
Не се зарежда, но и аз там го гледах... а и "пречене" не е правилният термин... и на снимките трябва да се вижда на кого пречи, то това не се прави по кефа на полицая
- jorko_gt
- Потребител
Ами май в случая е по кефа на катаджията даже имам чувството, че тия хора са на процент щом вдигат коли за такива измишльотини…. чак още не ми се вярва, че са толкова нагли.
- t4udoto
- Младши потребител
Ако искаш да противодействаш, съди ги. ..
- jorko_gt
- Потребител
Бих ги съдила с кеф само не знам дали има смисъл и дали ще успея да ги осъдя. Точно за това писах тук, за да разбера имам ли основание.
- t4udoto
- Младши потребител
Според мен имаш основания
- jorko_gt
- Потребител
https://www.google.bg/maps/preview#!dat ... !2e0&fid=5
И къде я събрахте тая малолитражка - хем да не е на мястото за инвалиди, хем да не пречи на входа?
Начи ... от знака напред трябва да има място за една кола за инвалид. Вие казвате, че след това сте събрали вашата кола без тя да пречи на входа към СУ?
Да не говорим че ако човек прегледа ЗДвП паркирането е забранено на 5 метра от кръстовище. По тоя член дори и паркирания на инвалидното място ще е в нарушение, какво остава за още една кола отпред...
П.С. Нормата за 5 метра от кръстовище не е изсмукана от пръстите. Представете си как ще вземе завоя противопожарен автомобил, който трябва да влезе в двора на СУ, ако точно пред кашпата е спряла кола. Аз щото си представям - пожарната ще я отнесе като валяк цинкова кофа взимайки завоя...
И къде я събрахте тая малолитражка - хем да не е на мястото за инвалиди, хем да не пречи на входа?
Начи ... от знака напред трябва да има място за една кола за инвалид. Вие казвате, че след това сте събрали вашата кола без тя да пречи на входа към СУ?
Да не говорим че ако човек прегледа ЗДвП паркирането е забранено на 5 метра от кръстовище. По тоя член дори и паркирания на инвалидното място ще е в нарушение, какво остава за още една кола отпред...
П.С. Нормата за 5 метра от кръстовище не е изсмукана от пръстите. Представете си как ще вземе завоя противопожарен автомобил, който трябва да влезе в двора на СУ, ако точно пред кашпата е спряла кола. Аз щото си представям - пожарната ще я отнесе като валяк цинкова кофа взимайки завоя...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Ами колата е с 2 врати и хубавото и е, че се събира на малки разстояния. Беше прибрана и плътно до тротоара. Даже като се върнах от наказателния на същото място имаше паркирана друга кола ама не малка и не с 2 врати, но със софииска регистрация...... освен това там кръстовище няма, а вход знака забранено паркирането е на вратите и аз не съм паркирала пред тях и не пречех на евентуалното влизане през вратите на пожарна, Прицеп или ТИР например. По тая логика да си вдигнат саксията и тя пречи. Наистина моля за компетентни отговори по-казуса, тъй като предполагам има срок за обжалване, иначе спорове пречила ли е колата на някой или не в съботен ден при положение, че не е паркирана пряко пред вход/изход, гараж и тн. мога да водя цала нощ. Интересува ме каква е процедурата към щого трябва да се отнеса и как трябва да обоснова жалбата си.
- t4udoto
- Младши потребител
Моля, обърнете внимание, че мястото за инвалид е пред знака не след него, където бях паркирала аз. На мястото след знака спокойно се събира нормално голям автомобил, а в неделя сутринта след знака имаше паркирана Тойота Рав 3 и имаше още място до кашпата. Бих се съгласила с вдигането, ако някакво събитие е наложило вдигането на колата, но вдигането и за разнообразие и без причина освен еди кой си го е дразнела не мога да подмина.
- t4udoto
- Младши потребител
Според линка от гугъл тази комбинация от знаци и табели важи след стълба, обаче доколкото стана ясно, наказанието не е че си спряла на такова място... иначе обжалването става принципно със жалба чрез наказващия орган до административен съд София. В случая АНО мисля, че е Градска мобилност...
- jorko_gt
- Потребител
Не знам с кой акъл тръгвате да обжалвате нещо, без да сте наясно със закона.
Ако няма допълнителна табела със стрелка, обозначаваща зоната на действие на знака, то действието му почва веднага след него. Сама казвате че няма маркировка на улицата. Аз не виждам и стрелка. Това значи, че паркоместото за инвалиди е веднага СЛЕД знака. Вдигнали са ви колата, тъй като сте паркирала на място за инвалиди.
И поне според мен не можете да обжалвате самото репатриране. Колата ви е пречела (според мен да се ползва мястото за инвалиди, ако не - нямало е 5 метра изискващи се по закон до отклонението... и в двата случая има нарушение).
Съгласен съм че кола не бива да се вдига с паяк, ако е паркирана в "синя зона" и не е заплатено, когато тя не пречи на движението и не нарушава други норми на ЗДвП. Но в дадения случай въпроса не опира до това че не сте заплатили таксата за паркиране. Според закона колата пречи.
Вече бях пускал една снимка на моята кола:
![Изображение](http://media.snimka.bg/9259/024774010.jpg?r=0)
Погледнато практично - на никой не пречи. Двама човека свободно се разминават на останалото парче тротоар. Има изискваните от закона 2 метра до сградата. Довода на полицая беше: "Съгласно закона паркирането на тротоара се извършва успоредно на пътното платно (или по начин указан от хоризонталната маркировка) и то само на места, изрично обозначени със знаци разрешаващи паркирането върху тротоара.". И съгласно буквата на закона човека си е прав. Това че колата ми не пречи да ползването на тротоара ... да, не пречи, но съм нарушил закона.
В съда съдията малко се интересува от реалната ситуация. Той чете закона, и гледа дали има нарушени някои негови разпоредби. Аз виждам такива. Ако някой не вижда ... да каже.
чл. 98 ал. 6: " Чл. 98. (1) Престоят и паркирането са забранени:
...
6. на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях; "
чл. 178д: "Наказва се с глоба в размер 200 лв. лице, което, без да има това право, паркира на място, определено за превозно средство, обслужващо хора с трайни увреждания, или за превозно средство, приспособено и управлявано от хора с трайни увреждания"
Юристката на фирмата в която работех помагаше на някаква асоциация на хора с увреждания. Тя ми разправя за следната случка: Вози се с един инвалид в неговата кола в центъра. Няма места за паркиране. Двете инвалидни места са заети от келеши с лъскави коли. Инвалида просто спрял на платното до мястото, излезнал с патериците от колата и я заключил. Станало невъобразимо задръстване, дошли полицаи, инвалида кротко обяснил че полагащото му се място е заето. Полицаите се почесали... и вдигнали едната джипка за да освободят място на инвалида![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Та като нищо може някой инвалид който ползва това място да е сигнализирал (и то с право) че мястото е заето и той не може да го ползва.
И между другото... местата за инвалиди са забранени за паркиране дори и синята зона да не работи. Те са забранени денонощно 7 дни в седмицата.
Ако няма допълнителна табела със стрелка, обозначаваща зоната на действие на знака, то действието му почва веднага след него. Сама казвате че няма маркировка на улицата. Аз не виждам и стрелка. Това значи, че паркоместото за инвалиди е веднага СЛЕД знака. Вдигнали са ви колата, тъй като сте паркирала на място за инвалиди.
И поне според мен не можете да обжалвате самото репатриране. Колата ви е пречела (според мен да се ползва мястото за инвалиди, ако не - нямало е 5 метра изискващи се по закон до отклонението... и в двата случая има нарушение).
Съгласен съм че кола не бива да се вдига с паяк, ако е паркирана в "синя зона" и не е заплатено, когато тя не пречи на движението и не нарушава други норми на ЗДвП. Но в дадения случай въпроса не опира до това че не сте заплатили таксата за паркиране. Според закона колата пречи.
Вече бях пускал една снимка на моята кола:
![Изображение](http://media.snimka.bg/9259/024774010.jpg?r=0)
Погледнато практично - на никой не пречи. Двама човека свободно се разминават на останалото парче тротоар. Има изискваните от закона 2 метра до сградата. Довода на полицая беше: "Съгласно закона паркирането на тротоара се извършва успоредно на пътното платно (или по начин указан от хоризонталната маркировка) и то само на места, изрично обозначени със знаци разрешаващи паркирането върху тротоара.". И съгласно буквата на закона човека си е прав. Това че колата ми не пречи да ползването на тротоара ... да, не пречи, но съм нарушил закона.
В съда съдията малко се интересува от реалната ситуация. Той чете закона, и гледа дали има нарушени някои негови разпоредби. Аз виждам такива. Ако някой не вижда ... да каже.
чл. 98 ал. 6: " Чл. 98. (1) Престоят и паркирането са забранени:
...
6. на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях; "
чл. 178д: "Наказва се с глоба в размер 200 лв. лице, което, без да има това право, паркира на място, определено за превозно средство, обслужващо хора с трайни увреждания, или за превозно средство, приспособено и управлявано от хора с трайни увреждания"
Юристката на фирмата в която работех помагаше на някаква асоциация на хора с увреждания. Тя ми разправя за следната случка: Вози се с един инвалид в неговата кола в центъра. Няма места за паркиране. Двете инвалидни места са заети от келеши с лъскави коли. Инвалида просто спрял на платното до мястото, излезнал с патериците от колата и я заключил. Станало невъобразимо задръстване, дошли полицаи, инвалида кротко обяснил че полагащото му се място е заето. Полицаите се почесали... и вдигнали едната джипка за да освободят място на инвалида
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Та като нищо може някой инвалид който ползва това място да е сигнализирал (и то с право) че мястото е заето и той не може да го ползва.
И между другото... местата за инвалиди са забранени за паркиране дори и синята зона да не работи. Те са забранени денонощно 7 дни в седмицата.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Може да се обжалва самото репатриране, което си е ПАМ, а и никъде не се споменава като основание за вдигането, че колата е била на инвалидно място и това няма как да се добави. Е, все още не знаем кааво пише във фиша, де... ![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
- jorko_gt
- Потребител
Всичко това е много хубаво, но катаджията ми обясни, че колата ми не е вдигната понеже е паркирана на място за инвалид т.к. твърдеше, че мястото за инвалид е пред знака, а не след него (все пак той е изпълнителния орган на закона би трябвало да знае по-добре), а е вдигната понеже предната броня била стигала до кашпата и ми каза, че обаждането е от някой от университета. Даже ми каза, че ако съм била паркирала до знака за инвалиди нямало да я вдигне ама понеже била по-след него и я вдигнал. Имам книжка от 15г до сега имам 1 глоба за закъснял преглед на колата. Добре знам правилата за движение по пътищата а особено в други градове мноооого внимавам къде паркирами какво правя. В общи линии обясненията на катаджията бяха толкова измислени, че чак спря да ми се спори в един момент. Явно като видят жена и почват да вадят от девет кладенеца вода т.к. по дефолт ние не ги разбираме тия неща. Трябва да погледна фиша отново, но члена който е написан там не е за паркиране на място за инвалиди със сигурност просто е за неправилно паркиране. Даже аз му казах на катаджията "Е ти какво искаш да бях паркирала до знака и да ми вдигнете колата за това, че съм паркирала на място за инвалиди", той ми отговори, че мястото било пред него. Факт е, че по-късно имаше друга кола паркирана на същото място. Факт е, че на другия ден точно по средата на знака за инвалиди имаше кола факт е, че дори да не е трябвало муцуната да стига до прослувутата им кашпа не възпрепянства влизането на други коли или на хора. Малко по-на горе от въпросния вход има контейнер един хубавец беше спрял точно ДО контейнера от страни почти по средата на улицата ама него не тичат да го вдигат. Съгласна съм ако колата е възпрепятствала някакво много важно за тия прекрасни хора събитие да я вдигнат, но при положение, че не е имало такъв случай, а на всичкото отгоре зад мен е имало спряна друга кола, която е била точно на спорното място за инвалиди както личеше от снимката какво има да коментираме. Явно си вдигат коли кой както му е кефа.
- t4udoto
- Младши потребител
Все пак би ли цитирала съдържанието на фиша? ... и размера на глобата също...
- jorko_gt
- Потребител
Фиша ще го цитирам довечера т.к сега не е в мен а иначе размера на глобата е 20 лв.
- t4udoto
- Младши потребител
Преди малко минах оттам и ситуацията е баш като в гугъла... на практика си спряла на инвалидното място, защото от знака до входа няма място за 2 коли, обаше фиша няма как да е за това, защото глобата не отговаря ...
- jorko_gt
- Потребител
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|