Здравейте,
намирам се в следната ситуация - фирмата ми има задължение към Топлофикация АД, част от което датира от повече от пет години. Имам ли основание да не платя цялото задължение, позовавайки се на изтичане на давностен срок?
В кои нормативни актове мога да намеря основание за това?
Има ли някаква специална процедура, която трябва да се задейства, за да бъде прието това от другата страна - Топлофикация?
Трябва ли да се минава през съдебно дело?
Моля за вашата помощ, колкото се може по-бързо.
Предварително ви благодаря за съдействието!
- Дата и час: 13 Фев 2025, 09:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
задължение към Топлофикация и давностен срок
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: задължение към Топлофикация и давностен срок
Вземанията на Топлофикация се погасяват с изтичането на 3-годишен давностен срок - текстът ви е чл. 111, б. "в" от ЗЗД. Давността не се прилага служебно, т.е. вие трябва да направите възражение за изтекла давност. Аз ви съветвам да напишете една молба до Топлофикация, с която да оспорите задълженията, които са погасени по давност и да поискате те да бъдат заличени. Изразете желание за извънсъдебно разрешаване на спора между вас и Топлофикация. Пуснете тази молба в деловодството на Топлофикация с вх.номер за вас ... предполагам, че няма да последва реакция, но ще бъде във ваша полза за едно бъдещо дело
- zlatanovtodor
- Младши потребител
Какво излиза - имате фирма, не плащате дълговете си, искате да ви кажат как въобще да се освободите от тях, пак - без да плащате!
Значи ли, това че ви е приятно да живеете на гърба на другите, които са били достатъчно глупави да си плащат сметките?! Вашата фирма, работи ли за "мерси"?
Най-правилният съвет за вас е - идете и си платете задължението със всички натрупани лихви.
"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество — винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава." - Атанас Буров.
Значи ли, това че ви е приятно да живеете на гърба на другите, които са били достатъчно глупави да си плащат сметките?! Вашата фирма, работи ли за "мерси"?
Най-правилният съвет за вас е - идете и си платете задължението със всички натрупани лихви.
"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество — винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава." - Атанас Буров.
- ch3oh
- Активен потребител
Между другото колегата е много прав, вие защо не сте си погасявали задълженията от 5 години???
- zlatanovtodor
- Младши потребител
А Топлофикация какво е чакала 5 години, като клиента не е имал намерение да плаща. Коректните търговци при първо неплащане, намират начин и спират да го снабдяват, и след изчистването на сметката го захранват отново, като си плати и цената за прекъсването. Сега политиците, популистично, и на този дисциплиниращ елемент хвърлиха око.
- fbr65
- Потребител
Колеги-съфорумци, не изпадайте много моля в ролята на морализатори, това не е, мисля си, целта на този форум. Може да има хиляди причини за да не си е плащал задълженията питащият. А ония мошеници от Топлофикация, нарицателна символна фигура на които стана Вальо Топлото, защо не са си търсили дължимото? То тоя институт давност неслучайно е възприет в цивилизованите държави, а най-накрая и у нас изглежда скоро ще има и десетгодишна абсолютна давност за всякакви задължения.
Така или иначе, всеки отговаря по морални въпроси единствено пред съвестта си и си мисля, че модераторите трябва да почнат да взимат мерки срещу периодично избуяващите уж морализаторски пориви, които нямат място в един правен форум. Моралните въпроси се поставят на жълтите павета.![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Така или иначе, всеки отговаря по морални въпроси единствено пред съвестта си и си мисля, че модераторите трябва да почнат да взимат мерки срещу периодично избуяващите уж морализаторски пориви, които нямат място в един правен форум. Моралните въпроси се поставят на жълтите павета.
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
- ivodam
- Потребител
Здравейте,
фирмата е прекратила дейността си от миналата година поради икономическата ситуация в страната.
В момента се опитвам да финализирам задълженията й - за които имам законно право да погася по давност, ако изобщо работи на практика, ще опитам да погася така. Останалите ще бъдат платени съответно.
Благодаря за оказаното съдействие!
фирмата е прекратила дейността си от миналата година поради икономическата ситуация в страната.
В момента се опитвам да финализирам задълженията й - за които имам законно право да погася по давност, ако изобщо работи на практика, ще опитам да погася така. Останалите ще бъдат платени съответно.
Благодаря за оказаното съдействие!
- maramin
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|