Здравейте, бих искала да попитам следното. Става въпрос за сестра на починал при ПТП. Иска да си възстанови имуществените вреди, дадените пари за погребение. Става въпрос за малка сума -1000 лева, заради която не иска да си наема адвокат
1.Пред кой съд трябва да подаде иска - районен или окръжен?
2. Каква такса дължи при завеждането на делото. Или се плаща след приключването върху уважената част на иска.
3. Срещу кого да води делото - подсъдимия или застрахователя. Има влязла в сила присъда относно наказателната част.
Благодаря предварително.
- Дата и час: 13 Фев 2025, 09:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
граждански иск за имуществени вреди от ПТП
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: граждански иск за имуществени вреди от ПТП
А защо не подаде иск за неимуществени вреди?
- oldcapital89
- Нов потребител
Защото сестрите са изключени от кръга лица, които могат да претендират неимуществени вреди. ![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
- silvi_7878
- Нов потребител
Ако не се лъжа има някаква възможност да се махне ограничението на кръга от лица,които могат да претендират...зависи от отношенията с починалия и т.н.Съдът ли е постановил,че сестрата не попада в този кръг?
- oldcapital89
- Нов потребител
А иначе в иска се посочва съдът,таксата е в размер на 4% върху претендираната сума,но не по-малко от 50 лв.А също така мисля,че трябва да се заведе срещу подсъдимия.Не знам дали не съм те подвел,ако бъркам се надявам някой с опит и стаж да ме поправи и да ти помогне.
- oldcapital89
- Нов потребител
Тук мисля че не става въпрос за .. .вреди ... нито имуществени, нито неимуществени. Говорим са "признати разходи" по погребението. Така го виждам аз де... Сестрата не иска облага, просто да й се възстановят разходи по погребението.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Аз мисля, че разходите по погребението са вид имуществени вреди, които са пряка и непосредствена причина от престъплението. Вече мисля, че родовата подсъдност ще е пред районен съд, тъй като искът за сума е нисък- под 25 000 лева. А при завеждане на делото няма да внасям такса, а накрая на делото съдът ще я определи върху уважената част на иска.
Иначе има тълкувателно решение, че сестрите и братята не попадат в кръга от лица, които могат да претендират неимуществени вреди от престъпления.
Иначе има тълкувателно решение, че сестрите и братята не попадат в кръга от лица, които могат да претендират неимуществени вреди от престъпления.
- silvi_7878
- Нов потребител
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
silvi_7878 написа:Аз мисля, че разходите по погребението са вид имуществени вреди, които са пряка и непосредствена причина от престъплението. Вече мисля, че родовата подсъдност ще е пред районен съд - вярно е, като местната подсъдност е изборна- по местоизвършване на деянието (115 ГПК) или по адрес на ответника ( 105 ГПК), тъй като искът за сума е нисък- под 25 000 лева. А при завеждане на делото няма да внасям такса - да, съгласно чл. 83, ал.1 т.4 ГПК , а накрая на делото съдът ще я определи върху уважената част на иска.
Не е точно ТР, а три П- ППВС№ 4/1961г., ППВС№5/1969г. и ППВС № 2/1984г. - неимуществени само от съпрузите, децата и родителите на починалия, взетото за отглеждане и осиновяване от починалия, но все още неосиновено дете, както и на лицето, с което починалият е съжителствал трайно на съпружески начала са единствените с тези права, братя и сестри не ( дори еднояйчни да са).
Всъщност именно ППВС№ 4/1961г. указва, че обезщетение за имуществени вреди могат да търсят всички, които са ги понесли, така че смело напред.
Защо не опитате с нещо по-просто: депозирайте заявление по чл. 410 ГПК и твърде е възможно съвсем скоро да се снабдите с изпълнителен лист, без да минавате през исково производство.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Здравейте, благодаря за отговора Райска птица. Наистина ми се вижда много добра идея заповедното производство, но проблемът е дали по този текст ще може да се мине без предварително да се внасят такси. Защото на хората им се иска, ако им се уважи иска тогава да внасят. А иначе ти срещу кого би насочила иска срещу подсъдимия или застрахователното дружество? Или евентуален иск срещу единия и пряк срещу другия?
- silvi_7878
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|