начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Разпределение на суми от ЧСИ

Разпределение на суми от ЧСИ

Мнениеот sisi19 » 30 Яну 2014, 17:56

След продан на недвижим имот, ЧСИ е изготвил разпределение на сумите, като на първо място е поставил Банката, на второ Юридическо лице (като присъединен взискател)което е с ИЛ издаден по заповедно производство, и на трето физическо лице (присъединен взискател), което е с изпълнителен лист за вземане за издръжка на дете.

Юридическото лице което е поставено на второ място от ЧСИ е с ИЛ срещу фирма в която собственика на имота участва с дялов капитал. А имота върху който е насочено изпълнението е на длъжника като физическо лице.

Въпроса ми е. Имали право Юридическо лице да бъде присъединен взискател към ИД което е насочено върху имот на физическо лице, при условие че Юридическото лице има ИЛ срещу Фирмата в която длъжника има дял ?
sisi19
Потребител

Re: Разпределение на суми от ЧСИ

Мнениеот bludniq_sin » 30 Яну 2014, 18:04

Според мен фактическата обстановка не е такава каквато я описвате. Все си мисля, че отговорът на въпроса ви е "не", но не ми се вярва ЧСИ да присъедини ЮЛ ако е такова положението.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот sisi19 » 30 Яну 2014, 18:42

bludniq_sin написа:Според мен фактическата обстановка не е такава каквато я описвате. Все си мисля, че отговорът на въпроса ви е "не", но не ми се вярва ЧСИ да присъедини ЮЛ ако е такова положението.

Точно това е направено.
ИЛ на ф-ма "Х" е издаден срещу ф-ма "Y", в която ф-ма "Y" длъжника има дялов капитал (собственик на формата).

Освен това, по разпределението ЧСИ е разпределил сумите за двамата се присъединени взискатели ( ф-ма "Х" , и взискателя за издръжката ) по чл. 136 ал. 1 (т.е на едно и също основание), като ОБАЧЕ е поставил ф-ма "Х" преди вземането на издръжката. Или резпределението е направено в следният ред
1 Банка (която сама си купува имота за които претендира вземането с/у длъжника.
2 ф-ма "Х"
3. взискателят за издръжката.
sisi19
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 30 Яну 2014, 19:55

Няма как описаното да стане, освен ако юридическото лице не е събирателно или командидтно дружество, но дори и тогава трябва да има предистория. Теоретично е възможно и срещу дружество с ограничена отговорност, но в ликвидация и при насочнаве изпълнението върху неограничената отговорност на съдружника (по практически причини не съм чул някой да е правил подобно нещо, а и не съм се интересувал от точния начин да се постигне).
Това, че единият е на второ, другият на трето място означава ли, че след банката първо е удовлетворен изцяло втория взискател, а с останалото третия или парите са делени между втория и третия?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 30 Яну 2014, 20:28

ivanov_p написа:Няма как описаното да стане, освен ако юридическото лице не е събирателно или командидтно дружество, но дори и тогава трябва да има предистория. Теоретично е възможно и срещу дружество с ограничена отговорност, но в ликвидация и при насочнаве изпълнението върху неограничената отговорност на съдружника (по практически причини не съм чул някой да е правил подобно нещо, а и не съм се интересувал от точния начин да се постигне).
Това, че единият е на второ, другият на трето място означава ли, че след банката първо е удовлетворен изцяло втория взискател, а с останалото третия или парите са делени между втория и третия?

ivanov_p написа:Няма как описаното да стане, освен ако юридическото лице не е събирателно или командидтно дружество, но дори и тогава трябва да има предистория. Теоретично е възможно и срещу дружество с ограничена отговорност, но в ликвидация и при насочнаве изпълнението върху неограничената отговорност на съдружника (по практически причини не съм чул някой да е правил подобно нещо, а и не съм се интересувал от точния начин да се постигне).

Фирмата "Х" е ООД. Има заведено ИД срещу ф-а Y (на длъжника) при друг ЧСИ. Фирмата "Х" е ООД дори НЕ Е наложила запор на дяловете на ф-а Y (на длъжника).

Единственото което има Фирмата "Х" е ООД (която се занимава с производство на дограма) , е ИЛ издаден на базата на заповед за изпълнение по ч.гр.д, като с това ЧСИ който прави проданта на имота е присъединил като взискател Фирмата "Х" е ООД. Ф-а Y (на длъжника) НЕ Е В ЛИКВИДАЦИЯ . Като присъединен 2-ри взискател ф-ма "Х " ООД не е удволетворена изцяло за вземането си. Нито взискателя по издръжката който е на трето място, тъй като сумата от проданта НЕ достатъчна дори и за цялото вземане на Банка.
sisi19
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 30 Яну 2014, 21:14

Малко трудно ти се разбира, но не може да се присъедини. След като сумата не стига и за банката няма какво да делите, но за бъдещи вземания е добре да помислите за иск срещу присъединения кредитор по 464 ГПК, където срокът е един месец.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство