начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

СПЕШНО се нуждая от ПОМОЩ!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

СПЕШНО се нуждая от ПОМОЩ!

Мнениеот justy » 27 Юли 2014, 11:23

Предварително благодаря на всеки, който ще ми помогне с професионален съвет и информация!

Предстои ни в понеделник оглед на джип и евентуално закупуване, но продавачът ни каза нещо, което видимо ни притесни и разколеба. По талон джипът е въведен, като 6+1 места /заради изтеглено ДДС/, а той си е по данни от производител 4+1...Аз ще съм трети собственик и като такъв, дали ще нося някаква отговорност за това изтеглено не от мен ДДС назад в годините? Какво трябва да направя, за да се предпазя, ако има някаква опасност Държавата да поиска връщане на ДДС-то от мен, като последен собственик? Може ли при регистриране автомобила на мое име да се промени талона, като автомобилът бъде вписан такъв, какъвто е...4+1?
Искрено се надявам, че някой ще ми отговори!
Спешно ми е!
justy
Младши потребител

Re: СПЕШНО се нуждая от ПОМОЩ!

Мнениеот justy » 27 Юли 2014, 13:16

Нима никой не е запознат с този казус? Моля Ви...наистина се надявам на разбиране и помощ тук, в този форум :cry:
justy
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 27 Юли 2014, 14:24

Тези въпроси въобще не те интересуват и нямаш отношение към тях. Отговорността е лична. Друг е въпросът относно целесъобразността от покупна на такова нещо.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот justy » 27 Юли 2014, 15:23

Задала съм конкретно въпросите, които ме вълнуват и не са в моята компетентност и се надявам на отговори, които са достатъчно разбираеми и се отнасят единствено към въпросите ми.
Не разбирам, какво имате предвид с изречението: "Друг е въпросът относно целесъобразността от покупна на такова нещо."?
Благодаря Ви все пак!
justy
Младши потребител

Мнениеот votpuska » 27 Юли 2014, 15:54

Да, могат да искат ДДС-то от вас, както сте усетили българският закон дава такава възможност, което с основание бе критикувано няколко пъти от Съда на ЕС (напр. делото C-80/11 and C-142/11 - ето по-подробно да прочетете по върпоса http://www.smetki.com/blog/solidarnost-vat.htm). Затова изберете - или да го оставите така и ако ви поискат възстановяване на ДДС да обжалвате разчитайки, че като се позовете на съответните решения българският съд ще се съобрази и няма да стигате до Люксембург (слабо вероятно поне по мои наблюдения и косвени впечатления). Другия вариант - ходене по мъките и няколко срещи с бюрократичната система за промяна на талона. Решете си кое от двете е по-щадящо за нервите ви.
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот portokal » 27 Юли 2014, 16:13

Вие нали не сте регистрирано по ЗДДС лице и няма да приспадате данъчен кредит?
В такъв случай плащате цената, за която сте се договорили, ДДС не е ваша грижа.
Който си го е приспадал, без да има право, той си отговаря за него.

Ако пък сте регистрирано лице - питайте счетоводителя си или човека, който ви изготвя декларациите, какво е най-добре да направите. ;)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот justy » 27 Юли 2014, 16:26

votpuska написа:Да, могат да искат ДДС-то от вас, както сте усетили българският закон дава такава възможност, което с основание бе критикувано няколко пъти от Съда на ЕС (напр. делото C-80/11 and C-142/11 - ето по-подробно да прочетете по върпоса http://www.smetki.com/blog/solidarnost-vat.htm). Затова изберете - или да го оставите така и ако ви поискат възстановяване на ДДС да обжалвате разчитайки, че като се позовете на съответните решения българският съд ще се съобрази и няма да стигате до Люксембург (слабо вероятно поне по мои наблюдения и косвени впечатления). Другия вариант - ходене по мъките и няколко срещи с бюрократичната система за промяна на талона. Решете си кое от двете е по-щадящо за нервите ви.

И как така законът ще иска от мен да плащам ДДС, след като не аз съм регистрирала закупеният на лизинг от първи собственик автомобил като 6+1, за да тегля след покупката ДДС-то? Не съм регистрирано по ЗДДС лице!
Как така ще плащам ДДС, след като купувам автомобил втора употреба?
justy
Младши потребител

Мнениеот justy » 27 Юли 2014, 16:28

portokal написа:Вие нали не сте регистрирано по ЗДДС лице и няма да приспадате данъчен кредит?
В такъв случай плащате цената, за която сте се договорили, ДДС не е ваша грижа.
Който си го е приспадал, без да има право, той си отговаря за него.

Ако пък сте регистрирано лице - питайте счетоводителя си или човека, който ви изготвя декларациите, какво е най-добре да направите. ;)

Не, не съм регистрирано по ЗДДС лице!
justy
Младши потребител

Мнениеот portokal » 27 Юли 2014, 16:35

Е ми щом не сте, не мисля, че имате отношение към проблема. Не носите отговорност за неправомерно приспаднатия данъчен кредит от предишен собственик.
Нямаше да имате право вие самите да приспадате дан. кредит, ако автомобилът в действителност не отговаря на условията, едно от които е броят места (да не е лек автомобил, или както там беше). Но Вие и без това няма да го правите.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот justy » 27 Юли 2014, 16:41

portokal написа:Е ми щом не сте, не мисля, че имате отношение към проблема. Не носите отговорност за неправомерно приспаднатия данъчен кредит от предишен собственик.
Нямаше да имате право вие самите да приспадате дан. кредит, ако автомобилът в действителност не отговаря на условията, едно от които е броят места (да не е лек автомобил, или както там беше). Но Вие и без това няма да го правите.

Сегашният собственик спомена, че за мен покупката няма да донесе никакви проблеми, но ако евентуално някога реша да продавам автомобила, то проблем може да има за следващия купувач...не ми е ясно защо, при положение, че и аз в момента се явявам купувач!
Също така искам да попитам, дали ще е възможно при смяната на талона след покупката, да се промени това 6+1 на 4+1...така, както трябва да бъде? Дали е възможно изобщо или и аз трябва да прибягвам до познати на място в КАТ?
justy
Младши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 27 Юли 2014, 21:07

justy написа:Сегашният собственик спомена, че за мен покупката няма да донесе никакви проблеми, но ако евентуално някога реша да продавам автомобила, то проблем може да има за следващия купувач...не ми е ясно защо, при положение, че и аз в момента се явявам купувач!
Също така искам да попитам, дали ще е възможно при смяната на талона след покупката, да се промени това 6+1 на 4+1...така, както трябва да бъде? Дали е възможно изобщо или и аз трябва да прибягвам до познати на място в КАТ?

Няма да имате проблеми нито с ДДС, нито с продажба, нито с пререгистрацията. Лично си купих автомобил 6+1, който регистрирах като 4+1. За целта се минава Технотест, т.е. експертиза, че МПС-то е годно да бъде 4+1. Изготвя се за около 30 мин. от лицензирана фирма и струва около 300 лв.
Аргументите ми за промяната не бяха свързани с ДДС-то /макар че предните го бяха теглили/, а с факта, че иначе трябваше да държа и третия ред седалки, тъй като глобата за липсата им е доста голяма.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот votpuska » 27 Юли 2014, 23:52

Портокале, защо си сигурна, че приложното поле на отговорността ще се разгледа като ограничено само до кръга на регистрираните лица? Като се използва израза "всеки следващ получател", защо пък и за тези лица да важи това изискване и не е ли смисълът на тази опция именно да се разшири обхвата на нормата? Хайде да те видим!
votpuska
Потребител

Мнениеот portokal » 28 Юли 2014, 07:10

Онова, което могат да ти направят, е да ти откажат правото на приспадане на данъчен кредит за покупката на този автомобил. Познай какво ще ти откажат, ако изобщо нямаш намерение (и начин) да упражниш такова. ;)
Няма как да събират от теб чисто чуждо задължение просто така.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 28 Юли 2014, 08:45

Плащането на данъци е законово регламентирана насилствена и безнравствена дейност. Макар едно престъпление да е узаконено това не означава, че плащеното на данък може да се делегира от едно лице на друго от данъчни или разследващи органи. По тази логика ако някой супермаркет не си е платил ДДС-то държавата трябва да излови всички клиенти да го плащат, кой върху хляб, кой върху телешко шкембе. Всъщност аз да не ги подсещам, че им знам акъла.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот justy » 28 Юли 2014, 20:33

Благодаря от сърце на абсолютно всички! Автомобила е вече моя собственост и благодарение на вашата информация не се притеснявам относно проблеми с данъчни!
Благодаря ви още веднъж! Страхотни сте :roll: :wink: :)
justy
Младши потребител

Мнениеот votpuska » 28 Юли 2014, 22:55

E след такива хвалби как да не благодарим и ние за добрите думи :)
votpuska
Потребител

Назад към Взаимопомощ