начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Конкурс за младши прокурори

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Конкурс за младши прокурори

Мнениеот aleksandroff » 27 Апр 2016, 21:47

Можете ли да ми дадете информация от къде да се сдобия с добре разработени теми за конкура за младши прокурори? Благодаря предварително :)
aleksandroff
Нов потребител

Re: Конкурс за младши прокурори

Мнениеот svettoslav » 28 Апр 2016, 13:26

aleksandroff написа:теми за конкура

За кои теми,казахте? :lol: :lol: :lol:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 28 Апр 2016, 13:55

svettoslav написа:
aleksandroff написа:теми за конкура

За кои теми,казахте? :lol: :lol: :lol:

конКУР... проКУРор... какви са тия мръсотии в юридически форум - не знам. Нема ли модератори тука да четат, па да режат?
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 28 Апр 2016, 16:00

"Конкур" предполагам,че е на коня някаква недживима вещ... :?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 29 Апр 2016, 09:51

Дълбоко се съмнявам, че с каквито теми да се сдобиете ще има смисъл да участвате в този конкурс, по скоро започвайте да спестявате.
Ако искате обаче да научите наказателното право - четете НК и учете наизуст всеки състав. За НПК не давам акъл, последните три не съм ги чел, което означава, че колкото и да ги четете все ще се появи нов, който не сте чели.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 29 Апр 2016, 10:04

ivanov_p написа:Дълбоко се съмнявам, че с каквито теми да се сдобиете ще има смисъл да участвате в този конкурс, по скоро започвайте да спестявате.
Ако искате обаче да научите наказателното право - четете НК и учете наизуст всеки състав. За НПК не давам акъл, последните три не съм ги чел, което означава, че колкото и да ги четете все ще се появи нов, който не сте чели.

За НПК има едно ръководство, писано от съдии (Мая Цонева, Калин Калпакчиев). Перфектно е.
Другата хубава книга е "Досъдебното производство по НПК" на Чинова.

За НК - двете книги с казусите на Груев и Илкова (най-новото издание).

Но... и аз съм чувал недотам хубави работи за прокурорските изпити, които поставят под съмнение принципността и неподкупността на комисиите. А пък и като виждам какви перекенденца навличат червените тоги - още повече се засилват тия съмнения, мама му стара...
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 29 Апр 2016, 10:36

Когато говорим за учебници, ръководства и каквото и да е по наказателно-процесуално право, не трябва да забравяме, че в България те са инструктивни, както и самият НПК. Напр. там където за нещо пише "изключение" се разбира, че то се отнася до 95% от случаите. Нормите от една страна са инструктивни, а те пък се делят на положително и отрицателно инструктивни според съда, прокурора, клиента.
По времето на соца, когато имахме правораздаване и се спазваха принципите на демокрацията, имаше случай в който убиецът застрелва с ловна пушка някой. Правят му разпит без задължителен адвокат и той казва къде е пушката, но съдът я изключва от доказателствата и го оправдава. В бандитската ни държава сега това не може да стане, каквито и нарушения на НПК да се направят те нямат отношение към процеса. Затова и професията на прокурора стана толкова сладка, по добре да платиш на него, отколкото на адвокат, дори правото да е на твоя страна.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Общи дискусии