начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Дело пред ВАС

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дело пред ВАС

Мнениеот yani_ » 19 Май 2016, 11:29

Здравейте, колеги!

Юрисконсулт съм от 1 година и не знам мога ли да представлявам предприятието, в което работя, пред ВАС или трябва да ангажираме адвокат на граждански договор. :oops: :oops: :oops: Поставям такъв въпрос, защото колега ми е казвал, че за това е необходимо минимум 5-годишен юридически стаж. Не успях да открия, обаче, конкретна разпоредба, с която да си отговоря на въпроса. Ако някой има информация по въпроса и за това къде е регламентиран ще бъда много признателна. :wink:
yani_
Нов потребител

Re: Дело пред ВАС

Мнениеот bird_of_paradise » 19 Май 2016, 16:02

чл. 24, ал.2 от ЗА, който НА не регламентира професията на юк..

Какъв парадокс само ( не е по темата, нямате вина, но ще продължа)- на дела пред върховните трябва да имам определен стаж, а дали N е изобщо правоспособен юрист, дали има трудов договор с N-ската фирма... никой не следи. Достатъчно е едно пълномощно А4 с нечии подпис и печат.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Май 2016, 09:31

Интересно - сега пиша точно по такава молба за допълване за разноски.
Съвпадат ми вижданията с Райска, но аз направих в писменото становище много остър акцент.
Конкретно - пълномощното Ви - на преждепишещия - тоест на пишещия въпроса, няма да бъде опорочено. Няма стаж наистина. Поне - няма как да се изсмуче от Закона за адвокатурата, тоест предметният обхват на закона е адвокатурата.
Един път ходих в Съюза на юрисконсултите в България (СЮБ) на Пиротска именно с тази цел - да проверя как седят нещата. Честно - не можах да разбера и аз. Вие нямате ли някакви карти за легитимация.
Според мен - трябва да прилагате и онова малкото удостоверение за правоспособност от Министерството на правосъдието. Тоест - да стане ясно, че наистина сте юрисконсулт/ка.

Стажът не е важен.

Давате обаче пълномощно, трудов договор, може би или просто запис, че се водите на договор.
Аз изгоних един колега от залата, защото не можа да си докаже легитимацията, ама това е касапница в краен случай.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот 111888 » 20 Май 2016, 09:49

Кога пък в съдилищата, или където и да е на юрисконсулт са искали диплом, удостоверение за правоспособност, трудов договор? Пълномощно и толкова. Или има нова практика за мерене на дипломи? Другари и другарки, повече трябва да си вярваме!
111888
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 20 Май 2016, 09:56

Преди доста време, не помня по стария или новия, се явявах по мое дело пред ВКС и въпреки това имаше някаква забрана, защото приложих удостоверението.
Проверка трябва да прави съдът, би трябвало да имат достъп до регистъра на удостоверенията в МПр., а и при поискване - трудов договор. Аз не нося, но всеки момент мога да дам достъп до НАП, където излиза за кои дружества работя на трудов договор.
Между другото един единствен път съдия е поискал от двете страни да се легитимират преди заседанието, в РС, Русе.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Май 2016, 10:15

Точно един пелтек, колега, той си има навика да пелтечи - без му се подигравам, то аз не съм също идеален.
Ми Кольо Колев - онзи гражданския на 1-во г.о. съдията - така стана - за малко да изведе адвокат от залата. Пича по професия адвокат си не доказа легитимацията, всъщност в държавен вестник не излиза по Софийска колегия, а по Кюстендилска. Но на мен ми трябваше подсукване. В смисъл - разколебаване на противника. Тоест психо-атака.
Да не е психо - но психологично оръжие. И постигнах превес. Но както и да е. Подсуках го - той почна да се бърка по джобовете за легитимация, аз бях с януарския брой на "Държавен вестник" и него го няма по раздел на Софийските адвокати. Олекна много - просто това са правилата на бокса.

Джабъла е част от прелюдията. После следва интермецо, накрая поанта. В смисъл никоя съдия няма да даде делото заради легитимацията - но това е законът на гладиаторите - в съвременен вид - хвърляш прах и заминаваш. На арената или те убиват или убиваш.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот hasplu » 20 Май 2016, 11:26

Явявал съм се няколко пъти пред ВАС - търсят само пълномощното. Хубаво е да се опише в него, че сте на длъжност юрисконсулт в предприятието. Успех :D
Аватар
hasplu
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 20 Май 2016, 15:52

111888 написа:Кога пък в съдилищата, или където и да е на юрисконсулт са искали диплом, удостоверение за правоспособност, трудов договор? Пълномощно и толкова. Или има нова практика за мерене на дипломи? Другари и другарки, повече трябва да си вярваме!

Т`ва само показва доколко изпълняват служебно вмененото им задължение...Представителната власт е абсолютна предпоставка... налЕ!

От как назначават на разни измислени герои чаветата, които са втори, трети и прочее курс на обучение ( колко теми има тук само по този въпрос: " извинете незнанието ми, ама дали ми се зачита за юр. стаж, точно тоя стаж..." редовно оспорвам представителната им власт ( т`ва Вик, енерго и прочее монополисти).
Няма нищо срамно или обидно в едно съдебно производство да си докажеш легитимацията. И не, не е до липсата или наличие на доверие ( как ти хрумна да споменеш точно тази дума в този разговор не знам) - това е иманентна част от работата.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Май 2016, 19:08

Друг китайски номер е да оспориш изначално някакво упълномощаване - например аз оспорвам, т.нар. извлечения от сметка - не че става нещо - но Банките се принуждават да се позовават на чл. 301 ТЗ, тоест - че е налице банкова сделка по мълчаливо съгласие, което е абсурд, но имам решения където се трактова това и е в полза на Банката.
Винаги трябва да се оспорва, дори документите, всичко. Сега въпрос на тактика е - защото ако на съдията му досади темата - губиш пък ти. Аз това го правя само с цел да извадя от равновесие противника. И като грузинска заплаха - "Уважавай себе си, уважавай нас, посети Кавказ", тоест, ако не се принудят на нещо - почва обратно броене. Гледам да не прекалявам, всъщност поведението в зала е много фина работа.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Общи дискусии