начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

старите собственици не освобождават апартамента

Казуси за недвижими имоти

старите собственици не освобождават апартамента

Мнениеот Mariq-Magdalena » 14 Юни 2005, 17:54

На 09.11.2004 г. е сключен нотариален договор за покупко-продажба на апартамент.Без уговорки за по-късно предаване на владението. Но и до днес старите собственици не освобождават апартамента. Не плащат нищо.Претендирам обезщетение за това, че ползват без основание апартамента в размер на 200 лв. на месец, считано от датата на нот. акт. Подадох молба за изпълнителен лист за принудително предаване на владението само върху нотариалния акт и молбата ми беше отхвурлена като неоснователна. Държавната такса ми бе присъдена. Може ли след това в иска по чл. 108 да претендирам тази сума като обезщетение за деликт? Ако не, има ли основание, на което да я претендирам? В исковата молба претендирам предаване на владението, обезщетение за ползване без основание, обезщетение от непозволено увреждане? Има и една сума от 400 лв. за консумирана вода - нея на какво основание да я изисквам? Или да изискам ответникът лично да я плати и да ми представи съответния документ?
Моля за спешност!
Mariq-Magdalena

Re: неоснователно обогатяване+деликт

Мнениеот Галина » 14 Юни 2005, 18:22

Правилно ви е била отхвърлена молбата от съда/поне според мен е така/.Ако сте подали молба предвид 237 и сл.от ГПК-то в случая липсва основание да ви бъде издаден ИЛ,тъй като в акта нищо не е споменато за предаване владението върху имота.Защо не опитахте с 126ж от ГПК по административен ред?
Галина

Мнениеот Mariq-Magdalena » 14 Юни 2005, 19:46

Защото не съм влизала във владение, е съм им предавала същото, нито са ми го отнели по скрит или насилствен начин, т.е. не попадам в нито една хипотеза от посочения член. Мен ме интерсува повече въпроса за обезщетенията. Нещо по него ?
Mariq-Magdalena

Мнениеот stavrev » 14 Юни 2005, 20:25

Обезщетение за ползаването на имота и консумираната вода-на основание чл.59 ЗЗД.
А сумата по първото дело не може да се иска,според мен,защото за нея вече има влязъл в сила съдебен акт.
stavrev
Потребител

Мнениеот акокатозащото » 14 Юни 2005, 20:58

Можете да заведете делото на основание чл. 108 от ЗС, съединен с иск за обезщетение за ползване на имота без правно основание по чл. 59 от ЗЗД, ведно с иск за консумираната вода на същото правно основание. Обезщетението за ползване го формулирайте като размер "пазарен наем", защото това е ползата, от която сте били лишени и с която се е обогатил ответника. Исковете са съединени при условията на евентуалност - ако успее главният иск по чл. 108 от ЗС и се докаеже след това размера на исковете по чл. 59 от ЗЗД. Това с административни ред по 126ж от ГПК ми се струва наистина малко трудно.
акокатозащото

Мнениеот акокатозащото » 14 Юни 2005, 21:00

Всъщност, за водата... Ако се води партидата на водомера все още на старите собственици - на Вас какво Ви пука?!
акокатозащото

Мнениеот Mariq-Magdalena » 16 Юни 2005, 15:16

На тях се води ..но разбрах от изпатили хора, че за ВК това е без значение - търсят парите от новите собственици. Що се отнася за обезщетението за ползване, съветвате ме да не посочвам конкретен месечен размер, а да поискам мнение на вещо лице, което да посочи размера на пазарния наем за подобно жилище. Правилно ли съм ви разбрала? Благодаря за това, коео сте ми написали досега! :-)
Mariq-Magdalena

Мнениеот анонимен » 25 Юни 2005, 14:46

Моя колега имаше подобен казус с клиент. Там бяха водили иск по чл. 108 с искане за опразване и до ВС загубиха делото, защото в нот.договор нямало уговорки за предаване на владението. Според мен е изпусната важна подробност от ЗЗД - там ясно е казано кога се плаща цената и кога се предава вещта.
Бяха водили дело и по чл. 128, имаше и прокурорска преписка и не искам да Ви плаша, но продавачите вече 4 година ползват имота още.
Относно водата - пуснете си официална молба от... дата моля да прехвърлите партидата на еди-кое си име и прилагате нот. акт и си следете сроковете по ЗАП. Никаква вода няма да плащате за минало време. Съберете се с добри колеги какво да правите, не Ви е лесно
анонимен

Назад към Имотни казуси