начало

ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото

Искам да обжалвам издадена скица на недвижим имот

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Искам да обжалвам издадена скица на недвижим имот

Мнениеот vet2000 » 03 Апр 2020, 13:56

Скицата на въпросния имот е издадена от кмет на община. Скицата по отношение на границите на имота е в противоречие със съдебно решение на Окръжен съд. Желанието ми е да оспоря скицата.
Въпроси:
1. Жалбата ми до кой съд трябва да е адресирана?
2. Кое е Правното основание?
vet2000
Нов потребител

Re: Искам да обжалвам издадена скица на недвижим имот

Мнениеот jhoro » 04 Апр 2020, 00:32

Дайте повече детайли (без лични данни).
Кога във времето е издадена скицата и кога е произнесено решението на ОС?
Въпросното решение - влязло ли е в сила или подлежи на обжалване?

Принципно - границите на имотите се определят с ПУП, а скицата включва - схема, разположение на имота, спрямо останалите имоти; идентификатор; адрес; в кой поземлен имот е разположен обекта; предназначение; брой нива; площ; прилежащи части; съседни обекти в сградата; стар идентификатор; собственици и носители на други вещни права.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 04 Апр 2020, 09:56

jhoro написа:Дайте повече детайли (без лични данни).

Принципно - границите на имотите се определят с ПУП, а скицата включва - схема, разположение на имота, спрямо останалите имоти; идентификатор; адрес; в кой поземлен имот е разположен обекта; предназначение; брой нива; площ; прилежащи части; съседни обекти в сградата; стар идентификатор; собственици и носители на други вещни права.

Принципно, границите на имотите се определят с устройствен план (да по ЗУТ е ПУП, но по ЗТСУ/ЗПИНМ е дворищно- или уличнорегулационен план), АКО ИМОТЪТ Е УРЕГУЛИРАН и ако планът е приложен!
Още по-принципно, в немалко населени места липсва регулация (най-вече в многото зони по пар. 4 от ПЗР на ЗСПЗЗ), там са определени с плана на новообразуваните имоти.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 04 Апр 2020, 10:15

jhoro написа:Дайте повече детайли (без лични данни).

Другото е, че описанието на реквизитите на кадастрална скица / схема, които сте описали, сте отнасят за тези, които са издадени и се поддържат при влязла в сила КК и КР по реда на ЗКИР. Щом я е издал кметът на община, значи нямаме влязла в сила КК по ЗКИР и горепосоченото от вас е неприложимо. Предмет на "стария кадастър" (ЗЕКНРБ / ЗТСУ) са само имоти и сгради (не и на самостоятелните обекти в тях), така че там забравете за брой нива, прилежащи части, съседни обекти в сградата...
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 04 Апр 2020, 12:32

teogeo написа:...

Съгласен съм с написаното, но поста ми не беше отговор, а ... „уточняващ въпрос“!

teogeo написа:... да по ЗУТ е ПУП, но по ЗТСУ/ЗПИНМ е БИЛО дворищно- или уличнорегулационен план ...

А по време на времето на Османската империя - съгласно Закона за земите от 1858 г. - правото на собственост и реалните граници са доказвани с тапия!
Както за земите мирийе (обработваеми земи извън населени места), метруке (земи за общо ползване), меват (пустеещи земи), така и за земите мюлк (по сегашному - УПИ-та)!
Да не забравяме, че ЗПИНМ (Закон за плановото изграждане на населените места) е отменен със ЗТСУ (Закон за териториално и селищно устройство), а втория е отменен е отменен със ЗУТ! И то - много отдавна.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 04 Апр 2020, 12:41

vet2000 написа: Желанието ми е да оспоря скицата.

Скицата не представлява административен акт и поради това не подлежи на обжалване.
На обжалване подлежи административният акт, въз основа на който е издадена скицата.
Административно-процесуален кодекс:
Чл. 21. (3) Индивидуален административен акт е и волеизявлението за издаване на документ от значение за признаване, упражняване или погасяване на права или задължения, както и отказът да се издаде такъв документ.

vet2000 написа:1. Жалбата ми до кой съд трябва да е адресирана?

Съответният административен съд, където се намира общината.
vet2000 написа:2. Кое е Правното основание?

Чл. 146. Основанията за оспорване на административните актове са:
4. противоречие с материалноправни разпоредби;
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Melly » 04 Апр 2020, 14:37

vet2000 написа:Скицата на въпросния имот е издадена от кмет на община. Скицата по отношение на границите на имота е в противоречие със съдебно решение на Окръжен съд. Желанието ми е да оспоря скицата.
Въпроси:
1. Жалбата ми до кой съд трябва да е адресирана?
2. Кое е Правното основание?

Ще ви разочаровам, но трябва да ви разясня някои дребнички нещица:
Скицата на имот (по граници и площ) не удостоверява правата на собственост върху този имот, а показва графичното заснемане на частта от земната повърхност за съответния район.
Казвате, че е воден спор за собственост. Е, най-вероятно е изготвена съдебно-техническа експертиза която е дала отговори на поставени от страните въпроси, като въз основа на заключението и доказателствения материал, съдът е разрешил спора между страните.
Щом има съдебен акт относно този имот и ако е във ваша полза, и това решение е влязло в сила, то този акт е основание за изменение на плана относно спорния имот.

В обобщение:
Водещо е решението, а не скицата.
Това е моят отговор.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот teogeo » 04 Апр 2020, 15:35

jhoro написа:
teogeo написа:...

Съгласен съм с написаното, но поста ми не беше отговор, а ... „уточняващ въпрос“!

teogeo написа:... да по ЗУТ е ПУП, но по ЗТСУ/ЗПИНМ е БИЛО дворищно- или уличнорегулационен план ...

А по време на времето на Османската империя - съгласно Закона за земите от 1858 г. - правото на собственост и реалните граници са доказвани с тапия!
Както за земите мирийе (обработваеми земи извън населени места), метруке (земи за общо ползване), меват (пустеещи земи), така и за земите мюлк (по сегашному - УПИ-та)!
Да не забравяме, че ЗПИНМ (Закон за плановото изграждане на населените места) е отменен със ЗТСУ (Закон за териториално и селищно устройство), а втория е отменен е отменен със ЗУТ! И то - много отдавна.

И какво като са отменени? Като се установи, че последната регулация не е приложена, ще върнете лентата даже и по-назад от отменения ЗПИНМ - до ЗБНМ.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот tixe » 04 Апр 2020, 15:54

Въпроси:
1. Жалбата ми до кой съд трябва да е адресирана? - няма такъв съд, които да разгледа жалба срещу скица.
2. Кое е Правното основание? - няма такова

P.S Това не е АА ( административен акт) не подлежи на обжалване. Скицата е извадка от КК (кадастрална карта.
Ако в КК има грешка или непълнота отстраняване става чрез поправка в КК по ЗКИР. Там ще намериш и правното основание в лицето на чл. 51-54 от ЗКИР.
Ако искаш пусни една жалба до Административния съд и съдът ще върне жалбата, като недопустима, а ако искаш да оправиш нещата вземаш съдебното решение в едно със скицата неразделна част от него и отиваш в АГКК подаваш молба и заверено копие на влязло в сила решение плащат таксата и чакаш да отразят границите. (това действие е трябвало да направиш когато е влязло в сила решението за да се отразят промените, ако наистина е имало такива- :D безплатен съвет, но само този път)
tixe
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 04 Апр 2020, 22:55

Някой забелязва ли, че ние си „говорим“, а питащия vet2000 ... никакъв го няма?
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Апр 2020, 02:18

Но темата е много ценна - напоследък намаляха студийните изяви на капацитети - което ми пречи и на мен. Имам такъв забъркан - по стечение на обстоятелствата - казус и това помага малко от малко.

Иначе е вече примитивно - чети Венедиков, това е автор - неговата студия, чети Таджер, ми те даже физически тежат книгите - е минаха тези години - сега и интернет помага.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ