начало

Подробно и без нюанси, вместо дискретно и сдържано – ЕСПЧ осъди България заради съобщение на прокуратурата Подробно и без нюанси, вместо дискретно и сдържано – ЕСПЧ осъди България заради съобщение на прокуратурата

Казус със суперфиция

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Казус със суперфиция

Мнениеот dimist » 20 Сеп 2022, 14:03

А проверихте ли дали за имота е съставен акт за общинска собственост ?
dimist
Потребител

Мнениеот alsted » 06 Яну 2025, 21:23

Повдигам темата си, защото отново (чак сега) пак става актуална. Забравяме за намерението ми да придобия "трапеца ливада" от скицата ми по-назад. Наболява въпросът с разделянето на двора. Имаме договорка със съсобствениците (практически сестра ми) да си разделим парите за "откупване" от общината. Днес обаче там ме шамаросаха с неадекватната за мен сума от 25€ на м². Факт е, че не беше на работа конкретен специалист и "обслужващите" ме, не възприеха казуса, че тази земя никога не е била друга собственост,освен само частна.
Междувременно неотдавна открих договора за покупко продажбата от конкретното частно лице. Ръкописен, на хвърчащ лист, с подписи на свидетели, но не и на нотариус. За мой ужас към момента не мога да го открия. Ако все пак успея, би ли имал някаква тежест по случая?
Вижте, факт е, че баща ми е закупил въпросния парцел от частно лице, след нарочно уреждане на нива (ползвано като, а всъщност е 1,5 дка ливада по документи към онзи далечен момент) като 2 броя УПИ (по ~500м² - единият за принудителна продажба, другият - да остане за собствениците). Нас ни изселват от центъра за строеж на някаква си общинска сграда. Разликата 0,5 дка е обявена за "бял квартал". Остава за ползване от титуляра собственик като нива, с презумпцията за отчуждаване за направата на път. Последното просто не се случва и няма да се случи. Точно въпросният остатък имах намерение да закупя, но ... се отказах. Проблемът с делбата на двора обаче назря. Зет се навира да си прави нещо ... Нямам против, но намирам за важно да си "вържа гащите" по правна линия.
Все пак да платя на общината като нейна собственост днес земя по пазарни цени, закупена от частно лице преди повече от 50 години, ми звучи нагло. Не че ще го направя - нямам такава финансова възможност дори и (случайно) да искам. Просто влизам във филм с роднини съседи ...
Ако някой има желание и възможност - моля помагайте!
alsted
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 06 Яну 2025, 21:39

alsted написа:Повдигам темата си, защото отново (чак сега) пак става актуална.

Все още няма отговор на този въпрос
dimist написа:А проверихте ли дали за имота е съставен акт за общинска собственост ?

с допълнение:
Ако да - кога и на какво основание?

Гледам, че се е споменавало ТКЗС. Когато ТКЗС-тата престанаха да бъдат кооперации и се вляха в АПК и ДЗС - там беше държавна совственост. За да стане общинска - трябва деактуване на държавна и актуване като общинска.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот alsted » 07 Яну 2025, 04:07

Благодаря за хубавата подсказка. Къде обаче да го проверя това? Най-вероятно изобщо няма такъв акт, но аз как да го докажа? За да се даде линия за строеж на баща ми, са го принудили да внесе едни 1080лв, срещу които са "му отстъпи правото на строеж". И се завърта спиралата "да доказвам, че нямам сестра ...".
За мен най-малкото е странен фактът, че наследниците на непродадената половина от ливадата, обособена тогава като 2 броя УПИ, нямат никакъв проблем със собствеността си. Как така купената от нас от тях (от баща им), се оказва общинска собственост?
alsted
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 07 Яну 2025, 10:55

Алстед,
Тази фактология се предава с 3-4 изречения, нар. През....година, ........ купил имот ........... с двустранен неформален договор и влязъл във владение на имота, неоспорено от продавача, представил се за собственик на земята. През ......... година суперфециентът .............. отстъпил на суперфициара ....... право на строеж на сграда в собствения си имот. През ......... година, като наследник на суперфициара и съсобственик на сградата реших да закупя и парцела, върху който е построена сградата, от неговия собственик. Установих, че както обикновено става от римско време насам, собственика на парцела е същия, който е отстъпил правото на строеж на сградата на наследодателят ми.
Когато мястото на точките се запълни с информация, а дори без нея, става ясно, че единственият релевантен въпрос е: В колко часа отваря общината за да отида и да платя земята, за която вече ми беше казано, че ще е много по-скъпа от пазарната цена в района?
Как общината е станала собственик на парцела не ви интересува, по отношение на земята процесуалното ви качество е на бръснаря брат му, нямате нищо общо с нея.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 07 Яну 2025, 12:12

ivanov_p написа:През....година, ........ купил имот ........... с двустранен неформален договор и влязъл във владение на имота, неоспорено от продавача, представил се за собственик на земята. През ......... година суперфециентът .............. отстъпил на суперфициара ....... право на строеж на сграда в собствения си имот.

Хубаво казвате "собственик на земята" и "собствения си имот", но правото на собственост се доказва с документи! На честна дума... зор работа!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот alsted » 07 Яну 2025, 22:47

но правото на собственост се доказва с документи!

Е, когато общината го стори, може и да получи пари от мен.
alsted
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 08 Яну 2025, 09:36

Мисля, че ви предупредиха за някой от пишещите тук. Общината няма нужда да доказва каквото и да било, вие искате да придобиете имота, не тя. Ако не искате утре да бутнат къщата ви като незаконна или собственикът й да ви изкара от нея с шутове, поставете по периметъра на парцела десетина табели: Тази земя е общинска!
ivanov_p
Активен потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация