начало

ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото

как да прекратя изпълнително дело

как да прекратя изпълнително дело

Мнениеот Гост » 14 Ное 2005, 18:26

как да прекратя изпълнително дело образувано срещу мен от топлофикация при положение че повече от 2 години не са предприемани принудителни действия спрямо мен. Според ГПК "когато взискателят не поиска извършването на изпълнителни действия в продължение на две години, с изключение на делата за издръжка, и когато заяви писмено, че длъжникът прави вноски срещу задължението си, и". В случая прекратяването може ли аз да го поискам само поради изтичането на този 2-годишен срок или е нужно и това изявление на взискателя че правя вноски (такива не правя).
Гост

Мнениеот Гост » 18 Ное 2005, 17:10

никой ли няма мнение по въпроса?
Гост

Мнениеот Гост » 18 Ное 2005, 18:24

В текста на ГПК си е казано ясно, че взискателят трябва да заяви писмено, че длъжникът прави вноски срещу задължението си. Щом вие не правите такива - отговорът е ясен. Основанията за прекратяване на изпълнителното производство в текста на чл. 330, ал. 1, б. "д" са дадени комулатативно и трябва и двете да са налице.
Гост

Мнениеот Гост » 18 Ное 2005, 18:34

Това не е така.
Достатъчно е да се изминали две години без да се предприемани каквито и да било действия от страна на взискателя по изпълнението, за да може делото да бъде прекратено. Включително справки и прочие.
Подайте една молба по делото, в която на основание чл.330 б"д" молите делото да бъде прекратено.
Съдията, ако констатира този факт е длъжен да постанови разпореждане за прекратяване на делото. Ако ви откаже можете да обжалвате отказа му по реда на чл.332 и сл. от ГПК.

Поздрави,
Силвия
Гост

Мнениеот Гост » 18 Ное 2005, 18:40

С тази особеност, колежке Силвия, че някои от софийските съдии-изпълнители (за другите съдилища не знам) първо питат взискателя, преди да перемират делото. И прекратяват само делата, по които взискателят и след покана не проявява признаци на живот. А топлинната мафия си е живаааа :o Не обсъждам законови текстове, казвам ви за практика, по която съм говорил с няколко съдии-изпълнители.
Гост

Назад към Изпълнително и обезпечително производство