начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

родителски права?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

родителски права?

Мнениеот бременна » 23 Ное 2005, 19:04

Бременна съм от германец, с който поддържам връзка повече от година тук в България. Забременях, но реших да запазя детето. Той обаче не иска и да чуе. Въпросът ми е - мога ли да го съдя за родителски права и за издръжка за мен и за детето ми, като поискам да се докаже, че той е биологичния баща?
Ако да - къде трябва да се води това дело - тук или в Германия?
Благодаря
бременна

Мнениеот Гост » 23 Ное 2005, 19:15

Поне ще се гордеете, че сте бременна от германец, ако не успеете да го осъдите.
Гост

за бащинството

Мнениеот gery » 23 Ное 2005, 19:26

Здравейте,
След раждането на детето може да заведете иск за установяване на бащинство. Искът се предявява пред съответния Окръжен съд, за София-град – Софийски градски съд. Ще е необходимо да бъде назначена акушеро-гинекологична експертиза, която да установи вероятния период на зачеване на детето. Възможно е да се направи и кръвно-групова експертиза, която да отговори на въпросът е ли вашия приятел възможен баща на детето. Отказът му да даде кръвна проба би бил благоприятен за вас. Други доказателства с които ще трябва да се снабдите са справка, че към момента на зачеване на детето той е бил в България и свидетели, които да потвърдят, че сте поддържали близки отношения и знаят, че той е баща на роденото дете. Срокът за иск за установяване на бащинството на детето е 3 год. от момента на раждането за майката и съответно 3 год. от навършване на пълнолетие на детето (ако до този момент иск за установяване на произход не е предявен). Съвета ми е искът да бъде само от ваше име.
Това е на кратко, експертизите са 80 до 120 лв. – акушеро-гинекологичната и 220 лв. кръвно-груповата, 2 лв. съдебното удостоверение и 15 лв. справката дали е бил в България към момента на зачеване на детето. В случай, че искът ви бъде доказан и съдът признае въпросния господин за баща на детето, той ще трябва да ви заплати всички направени разноски по делото, включително и адвокатско възнаграждение. Може да съедините и иск за издръжка на детенце.
Късмет!
Леко раждане, здраво и хубаво бебе!
gery
Потребител

Назад към Семейни казуси