начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Kakво означава терминът...

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Kakво означава терминът...

Мнениеот Mhrb » 04 Яну 2006, 14:07

...хирографарен (кредитор). Не успях да намеря онлайн бълг. юридически речник. (Надявам се да съм уцелила верния форум за този пост). Благодаря!
Mhrb

Мнениеот иванка » 04 Яну 2006, 14:13

Кредитор, който се ползва от обезпечението на цялото имущество на длъжника
иванка

Мнениеот Гост » 04 Яну 2006, 14:14

Хирографарен кредитор - Кредитор, който се ползва от обезпечението на цялото длъжниково имущество, т.е. ползва се от общо обезпечение, за разлика от кредиторите, в полза на които е учредено специално обезпечение със залог на вещ или вземане, или ипотека.
Гост

Мнениеот Mhrb » 04 Яну 2006, 14:20

Да, но това важи за всички кредитори - това е общото правило; цялото длъжниково имущество служи за обезпечение на неговите кредитори => всички кредитори са хирографарни! Аз все си мислех, че те имат някаква отличителна черта, понеже това е по-конкретен термин...
Mhrb

Мнениеот Мхрб » 04 Яну 2006, 14:24

Докато си напиша "възражението" някой ме изпреварил с нов отговор. От второто обяснение вече ми стана ясно. Благодаря за бързия отговор!
Поздрави!
Мхрб

Мнениеот gavril » 01 Май 2006, 23:43

hirografarnite kreditori se otlicavat po tova koi sled kogo triabva da se obezpeci i s kakvo ot imushtestvoto na dlajnika....

dai konkreten primer ako iskash kolega
gavril
Младши потребител

Мнениеот gudio » 02 Май 2006, 10:18

Думата е хубава, но разбира се, неточна. "Хирографарен" = "ръкописен", демек имащ "хвърчащо листче, разписка" :lol: и толкова, нищо друго. Т.е. необезпечен (освен с "общото обезпечение върху цялото имущество", както писахте по-горе) кредитор, без привилегии и право на предпочтително удовлетворение.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Назад към Общи дискусии