начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Ние сме светът, ние сме децата!

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подкрепяме ли учителската стачка?

Прави са и ги подкрепям!
39
44%
Да! Но не са само те в тази държава!
13
15%
Прави са, но не е това начинът!
15
17%
Не, не заслужават нищо!
21
24%
Стачката им не ме засяга!
1
1%

Общо гласове : 89

Мнениеот katerinakuch » 31 Окт 2007, 16:07

razli4na написа:
katerinakuch написа:Мисля, че в името на учениците и тяхното образование е крайно време учителската стачка да приключи и правителството да остави нещата така, както са били преди започването на стачката, т. е. - да не се удовлетворяват исканията на учителите. Ако някой от стачкуващите учители е недоволен- нека да напуска. Няма незаменими хора, освен това не във всички градове и училища учителите стачкуват. Аз лично познавам учителки, които са доволни и нямат никакво намерение да стачкуват. Те просто работят.

И аз познавам родители, дето питат децата си какво ядохте днес в градината и никога не ги питат какво учихте днес.
Освен това, факт е, че децата ни са повече време с учителите, отколкото с нас. Не може общуването с учителите да не им оказва влияние. За това искам влиянието върху децата ми да е от хора с висок стандарт, високо образование и високи изисквания.

Уважаема razli4na, увеличаването на стандарта на учителите, на техните заплати не е гаранция за увеличаване на изискванията от тяхна страна към учениците, както и за повишаване качеството на работа. Всеки учител е самостоятелна личност със свое субективно отношение към учениците и учебния процес. Учителите в момента просто искат, искат , искат, но те не декларират, нито гарантират, че при увеличаване на заплатите им ще запазят досегашното качество на своята престация, нито пък ще повишат това качество. Всичко е строго субективно. Ето и сега, в този момент има училища и учители, които си работят. Обстоятелството, че има учители, които работят по време на стачката, говори, че именно тези учители наистина мислят за своите ученици и за тяхното образование. Според мен тези нестачкуващи учители имат по-различна съвест спрямо учениците, за разлика от стачкуващите. Стачкуващите щом допреди започване на стачката са работили, обучавали са учениците и не са напускали, значи също са били доволни от заплатите си. Защо не започнаха да стачкуват през лятото, когато децата бяха във ваканция, а изчакаха новата учебна година?! Един истински учител по душа /който така или иначе получава възнаграждение за труда си/ би следвало да постави като приоритет в своя живот стремежа към качествен и непрекъсваем учебен процес на своите ученици. Личният живот на един учител, неговите нужди /а всеки човек има такива/, както и финансови проблеми/всеки човек преминава през такива/ не би следвало по никакъв начин да рефлектират върху учебния процес и работата с учениците. Недопустимо е.
Последна промяна katerinakuch на 31 Окт 2007, 17:14, променена общо 1 път
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 31 Окт 2007, 16:31

Е-е-е, до момента търпях, ама вече просто не се сдържам. Колеги, вземете се огледайте малко около себе си и вижте в какви условия живеем. Личния живот на учителите не трябвало да бъде - бля-бля-бля... /простете, израза ми!/. Какво била направила Маргарет Тачър ... А каква е била причината за свалянето от власт на "желязната лейди" ?
Тук изобщо не говорим за личния живот на учителите - тук следва да говорим за образование, за това, искаме ли или не, децата ни, децата на България да бъдат образовани и мислещи същества. Голяма част от пишещите тук възприемат училището като забавачница - "няма кой да ми гледа детето", но същевременно съществува и противоречието - труда на учителите е некачествен, според мнозина. Е, тогава в мен възниква въпроса - ами защо тогава искаме да си пращаме/те децата при същите тия "некачествени" учители - гледайте си ги и си ги обучавайте самостоятелно у дома...
Не споря, че системата има крещяща нужда от реформа, но и нека се запитаме:
Какво направихме всички ние срещу некачественото образование? Сигнализирахме ли, че в еди си кое СОУ нещата не вървят, децата не са подготвени, учителите са некадърни и прочие?
И още нещо - с какво лично на всеки един от вас, ще попречи евентуалното увеличение на заплатите на учителите?
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот razli4na » 31 Окт 2007, 16:32

Тъкмо обратното, драга katerinakuch!
Абсолютен показател е!
Ще Ви кажа и друго- дъщеря ми учи в Америк. колеж- частно училище, което е изчислило, че за да може да осигури и гарантира минимума за качество на обучение, е необходимо таксата на дете да е не по- малко от равностойността на 1 500 щ. д. В тази цена влиза възнагражденията на учителите /с висока квалификация, уверявам Ви/, всички учебници и уч. помагала, оптимален брой ученици в клас, компютри, интернет, проекти, различни извънкласни форми, в т. ч. спорт, сигурно пропускам много, но улуците на училището са медни, по коридорите е пълно с произведения на изкуството на стари и съвременни майстори. Не Ви говоря префърцунени историйки. По всяко време мога да вляза в електронния бележник на детето си чрез интернет и да видя какви оценки по какви предмети има. Ако не се яви на училище по причина, която не е известна на училището, веднага получавам SMS.
Значи, лишавам детето си от гарантираното по закон право на безплатно обучение, като му плащам аз, но съм спокойна че обучението му е на качествено ниво. Защо това трябва да е така? Защо тези пари не се отпускат от държавата, за да може всяко българско дете да расте в такава среда и да получава такова обучение? Защо на образованието не се гледа като на инвестиция, която ще се върне само след около 5- 10 до 15 години многократно. Да не говорим за това, че сегашните ученици ще са бъдещите данъкоплатци във времето, когато ние ще сме вече пенсионери. Т. е. сметката отвсякъде ще излезе, стига да има желание за промяна.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот axecamarad » 31 Окт 2007, 16:42

Дали някои от вас се замислят защо образованието ни е на този хал? И защо протестират учителите? Дали това, което се отприщи сега, не се е събирало години наред? Единственото, което някои хора виждат е учителска стачка за увеличение на заплатите. А и съответно не знаят колко пъти през изминалите години непрекъснато се обещава на учителите увеличение на заплатите, договарят се определени процентни увеличения (обикновено 10-15 %), обявяват се гръмко из вестниците като свършен факт и после в края на годината тихичко и скритичко не се прави нищо, за да се изпълнят тези обещания. И това е ежегодишен номер. Нормално е на човек да му писне да го водят така за носа и да се подиграват с труда му.
Защо цялостното ниво на образованието ни е ниско? Ами я се замислете кой има интерес от това. Отговорът не е сложен. При тези ниски заплати е нормално добрите специалисти да бягат от учителско поприще. И поради липса на квалифициран персонал се налага директорите дори в елитни гимназии да назначават студенти или да слагат хора да преподават предмет, който им е втора-трета специалност и въобще не са педагози. Случайно знам за една езикова гимназия, която вече трета година си търси учители по английски и не може да намери, та назначават временно когото успеят. Естествено, че нивото на преподаваното няма да е високо. То и много кадърни учители зарязаха работата си и се захванаха кой с бизнес, кой с нещо друго. Единственият начин да се привлекат отново добри преподаватели е със съответна добра заплата.
И ако трябва да се съкрати щата, да се съкращава. И без това има достатъчно "мъртви души" из страната, които запълват преподавателска бройка в училища без достатъчно деца.
Това за леката учителска работа го разправяйте на арменския поп. По-глупаво оправдание едва ли може да се измисли. Докато разговарях наскоро с един педагог (не учител, а треньор по спортна гимнастика, водил националните ни отбори в близкото минало) той си изрази мнението, че за него един час работа с деца се равнява на напрежение като 10 (десет!) часа друга работа. Схващате мисълта му, надявам се. Той също така даде пример, че навремето е имал допълнителна работа едновременно с тренирането на деца и въобще не успял да издържи на напрежението. А говорим за един бивш състезател и здрав мъж. Друга моя позната напусна учителстването в частно училище, защото след 4 (четири) учебни часа дневно й се налагаше веднага след това треперейки да се просва у дома като труп и да спи три часа. Ако не ви се е налагало да работите с повече от 20 деца наведнъж (които и не искат да работят с вас), то едва ли може да твърдите, че е лесно. Разбира се има учители, които въобще не се опитват да преподават, а си говорят на въздуха колкото да мине часът, докато пред тях децата разиграват битката за Троя. Май споменах по-горе за съкращенията и липсата на качествен персонал :wink:
Разбира се, че ако се увеличат заплатите, пари ще се дадат на хора, които не ги заслужават заради лошия си труд. И това не е честно. Но и няма да е честно по-голяма заплата да не получава начален учител, за когото родители буквално вдигат скандали защо детето им не е записано при него, като дори спират 7-годишните си деца и ги пускат в първи клас едва догодина, за да попаднат при човек, който ще ги НАУЧИ! Вярвайте ми, мога да посоча такива учители и такива случаи.
А за да се прочисти гнилото трябва и от самото Министерство да си седнат на ******** и да почнат да работят. Не е нужно да казвам, че прословутите им проверки в учебните часове се правят от дъжд на вятър и то с невероятна досада от страна на проверяващия, който гледа дали учителят ще си спомни кой предмет преподава и си излизат доволни от "тежкия труд".
Сещам се за един прословут "родителски" лаф "Ми те учителите що преподават така кофти програма. Да си сменят начина на минаване през материала." Да, ама часовете и темите, които се преподават в часовете НЕ СЕ измислят от учителите, а се пускат като готови програми от Министерството и учителите са ДЛЪЖНИ да следват инструкциите. В тази връзка е редно да споменем прословутите мисловни напъни на експертите от Министерството, които за една година тежка работа успяха да си заработят хонорарите като достигнаха до гениалното прозрение, че новата учебна програма ще е по-добра от миналогодишната ако вместо "брой учебни часове" пише "брой на урочните единици". Толкова за една година труд! Ако искате нещо по-добро, вдигнете им заплатите и ги изкарайте от кафенетата.
Напоследък виждам родители да си водят децата в работата заради стачката и да псуват по учителите. И обикновено най-много се нервират, че детето им се качва на главата докато работят. Ами, уважаеми родители, вие със СОБСТВЕНОТО си дете не можете да се справите, не сте го възпитали, ядосвате му се, а очаквате, че един учител ще се справи с поне още 20 такива в един клас. И вероятно си мислите, че детето ви е песен в училище, примерно и послушно. Ами не, то се държи по същия начин като в офиса ви, даже още по-диво, защото има съмишленици :wink: Не очаквайте учителят да върши ВАШАТА работа. Той е там като учител, а не като възпитател на стотици ЧУЖДИ пораснали деца. И като изключим началните учители, останалите преподаватели виждат вашето чедо по два-три пъти седмично за по 40 минути. И съответното чедо е в група с още минимум 20 чеда. Достатъчно е едно "кретенче", за да се пусне лавината и всички да престанат да внимават в час. Ако мислите, че е лесно да се задържи детското внимание върху нещо, което не му е интересно, моля кажете как успявате. И кажете как ще го постигнете с 30 различни деца едновременно. Без да ви удари главоболието.
А учителите напоследък спират да правят забележки за пушене и пиене в училищата, защото първо децата просто излизат някъде извън двора и продължават, а второ на родителите НЕ ИМ ПУКА, когато чуят за подобно поведение. Предполагам не знаете колко примери има, когато учител сигнализира, че някое дете е наркоман и идва родителят да сипе заплахи със саморазправа, че му подбиват репутацията и тормозят "генийчето на татко". Айде сега за 300 лева ще рискувате ли побой от подобни родители? Като не им пука за собственото дете, защо да му пука на учителя?
От началото на стачката има сериозен брой учители, които не искат да стачкуват. Някой заради необходимост от пари, други защото не желаят да губят време на децата (ех, има и идеалисти), трети защото смятат, че синдикатите и водачите на стачката не умеят да защитават учителския интерес и нещата ще се превърнат във фарс. Да ви кажа третата теза ми се струва съвсем основателна.
А пък разните му там индивиди, които слагат всички учители в един кюп, нека се замислят защо подскачат така срещу исканията им. Заради чисто балканска завист Вуте да припечели нещо? Ами защо не подскачате срещу бакшишите? Или автобусните шофьори? Нещо страх от щанга по главата ли, що ли :lol: Или пък не ви харесва как смотльовците на синдиката не знаят как да си поставят исканията? Ми и на мен не ми харесва и считам, че нечий чужди интереси се обслужват вече с тази стачка, включително негативно настройване на обществото срещу проблемите на образованието и учителите.
axecamarad
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 31 Окт 2007, 18:30

http://www.ruseinfo.net/news_22171.html
Български читалища или турски културни центрове?
31 Октомври 2007 17:17:31
Докато нашите напълно лишени от срам и морал управници / както се видя от учителската стачка/ се чудят какво още да заграбят и нехаят за културата и просветата, турската национална доктрина системно и целенасочено корозира българската държава и като нахлу в икономиката и политиката, стигна и до културата, при това до най- българското в нея – народните читалища. Една уникална българска институция, съхранила духовността ни през годините на варварския геноцид, без аналог в културна Европа.

Наскоро в „Крепостта на Доган”- доминирания от ДПС вече небългарски град Кърджали се проведе поредната среща на писатели от Балканите, организирана от някаква си „академия”, назована гръмко като... „Орфеева лира”! Преди време един луд турски държавник писа, че Омир бил... от турски произход и всъщност се казвал... Омер!

Сега турски „писатели” и „културни” дейци се свързват с тракийския певец на Родопа – Орфей и правят нескопосан опит под турския полумесец да обединяват писатели от полуострова, макар Турция да не е страна от Балканите и Европа, а от Азия. И всичко това се прави с пари на българските данъкоплатци – от фонда на Общината, Съюза на българските писатели и най- вече от Министерството на културата, което субсидира българските народни читалища. В грубо нарушение на Закона за българските читалища, според който тези уникални институции трябва да служат на българската култура. Срещата – пета, юбилейна, беше повод да се рекламира кандидата за кмет на този изстрадал от ДПС български град, Хасан Азис, а повечето от писателите, с някои изключения, бяха от „втора ръка” и, разбира се, не от всички страни на региона. И на мястото,където се проведе е окачено турското знаме с полумесеца!

Погледнах листата на читалищата от Кърджалийския район – двайсет от тях, или повечето са вече напълно турцизирани. С турци секретари- директори, управителни съвети с по един- двама българи / за цвят! / при това от противоконституционната партия- мафия ДПС, с дейност, свързана почти изцяло с турската култура . Там дори се правят по цели седмици тържества, посветени на...Турската република, чества се Ататюрк, пропагандират се турските обичаи и език, а в същото време това население, в т.ч. и младите, не може да говори български...

А после се чудим защо тези райони вече не приличат на райони от България и са готови всеки миг да се отцепят. Но нали това е заветната мечта на Ахмед Доган, когото някои наши продажни журналисти са склонни да величаят като „мъдър политик”. Самият той каза: „Вижте картата на България!” В смисъл какво българско е останало от нея.... Да не говорим за последствията от тази асимилаторска „културна” политика. За турската инвазия в Родопите и Пиринска Македония, за турцизирането на помаците, които доскоро не знаеха турски! Видяхме ги в разтърсващия трисериен филм на журналистката Силвия Трендафилова и Телевизия СКАТ...

Средствата от българската държава за тези уж български културни институти отиват за пропаганда на турската култура, което е грубо нарушение на Закона на читалищата в България, които са определени като средища за разпространение на българската култура и цивилизация. Странно е, че някои от тях все още имат български имена, макар да са вече турзицирани, като например, „Христо Ботев” или ”Иван Вазов”, „Гео Милев” и „ Никола Вапцаров”/ сигурно скоро ще им сменят имената с турски, както започнаха да сменят и имената на улиците там, както се случи с главната улица в град Джебел, преименувана на „Баязид Йълдъръм”, поробителя на България! /, а други като читалището в Кърджали са направо с турски – „Юмер Лютфи”. И ако видите сайта на турски /?!/ изявите на читалището там се афишират като изяви от...Булгаристан! Като прибавим и Турския държавен „професионален” театър за кючеци и маанета „Кадрие Лятифова”, струващ стотици хиляди на държавата ни, картината става наистина тъжна!

А Министерството на културата, начело с родения в този край известен български актьор нехае. Там вече има и заместник министър от турската партия ДПС. Тогава за какво да говорим...

Източник: Огнян Стамболиев
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот Clavdivs. » 31 Окт 2007, 19:11

Ама как бе, Каранедев....

Вие знаете ли колко малко работят по читалищата.... по цял ден люпят семки и си лафят я дойде някой я не..... вземат по 180 лева ама като сметнеш колко отпуска имат и как нищо не правят .... ехеееееее .... /използвайте формули от някои горни постинги и ще установите, че те вземат много бе всъщност ...../

И освен това в читалищата отиват тия дето и за учители не стават - нека им! ..... да са влезли право..... ако пък са и рентиери и са учили богопомазаната специалност - Еваларка!

Мани ги тия читалищни дейци! Като не им харесва - в страната има хиляди паланки и ПУЦ-ове! Да учат за юристи, пък и хиляди занаяти има....

Ще ми съхраняват българщината.... Бошлаф!!!

Такива ми ти работи.....

Ще ми се инвестира в образование, култура и наука .... ама де де !!!!.....

Постинга ми е поздрав към всички, на които им е писнало от "даскалята" /как не ви досрамя бе да пишете с такова пренебрежение за Учителите :evil:/ за всички, които искат децата им просто да са прибрани в училищата за да не ги "мислят".... и за всички ..... абе я...... :evil: :evil: :evil: :evil:
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот kalahan » 31 Окт 2007, 20:57

Каранедев, аз Атака не ги обичам, но ей този
филм на "Скат" ме накара сериозно да се замисля. Ако всичко в него е истина, значи няма криза в образованието, поне не сред мохамеданското население.
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
kalahan
Потребител

Мнениеот karanedeff » 31 Окт 2007, 21:20

http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Pavlina

Мнениеот pavlina » 02 Ное 2007, 15:37

Мнението ми е, че ДПС трябва да бъде обявена за противоконституционна и се радвам, че мога да го изкажа в този сайт. Причината да мисля така, е че тя насажда напрежение в обществото, като използва различията в етническата принадлежност. Това обаче не значи, не смятащите себе си мосюлмани само заради това, че са такива трябва да бъдат съзнателно тъпкани. За да се засвидетелства все пак уважението и към двете религии с Атака трябва да се случи същото.

Т.е. мир за всеки проповадващ мир и спокойствие гражданин, който не забравя, че все пак се намира в България!
pavlina
Младши потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии