Здравейте - случаят е следният: детето е на 10години, майка му е починала, когато е било на 10месеца.
Бащата не е признал детето, т.е. с баща неизвестен(в акта за раждане) но от смъртта на неговата майка, то се отглежда от баба си(майка на баща му)!
За съжаление през декември - умира и бабата.
Бащата на детето към онзи и към настоящият момент излежава присъда в затвора.
През февруари предстои освобождаването му. От там нататък какви са неговите права, спрямо детето?
Каква е процедурата по припознаването му, и може ли да се бори за детето си.
Детето в същото време е настанено в приют за безнадзорни - и се търси приемно семейство. От отдел закрила на детето са категорични, че бащата - на практика не е никакъв(според закона) и няма права над детето си. Целта им е възможно най бързо да намерят приемно семейство, а в същото време, единственото желание на детето и на баща му е да не бъдат разделяни.
Помогнете, моля ви!
- Дата и час: 10 Яну 2025, 07:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Признаване на бащинство? при починала майка!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Бащата може да припознае детето с нотариално заверена декларация за припознаване, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Единственото условие е детето вече да не е припознато от друг мъж, независимо, че не му е биологичен баща. Проблемът е уреден в Семейния кодекс.
- betina
- Потребител
Да припознае детето-ако сте колега, знаете как. Ако ли не-адвокат, нотариус за заверка на декларацията може да отиде и в затвора. После декларацията - в общината, издала акта за раждане на детето. Не съм категорично убедена, но не би следвало наличието на приемно семейство да е пречка за припознаването. Спорен е въпросът кой може да се противопостави на припознаването в този случай, но ми се струва, че не би трябвало да има проблеми за самото извършване на действието и пораждането на правните последици.
- sunshine_75
- Потребител
Благодаря!
Благодаря ви за отговорите!
Не съм колега- звучи ми много лесно, по начина по който сте описали нещата - "нотариално заверена декларация за припознаване"
това ли е само?
А през съд необходимо ли е да минават?
Не съм колега- звучи ми много лесно, по начина по който сте описали нещата - "нотариално заверена декларация за припознаване"
това ли е само?
А през съд необходимо ли е да минават?
- ogan
- Младши потребител
Припознаването е едностранен акт и не е свързан със завеждане на дело. Отново обръщам внимание, че детето не трябва да е припознато от друг. Законодателят е изходил от интересите на детето. Не може, както е във Вашия случай, детето 10 години да живее с мисълта че X му е баща и на 11-та година да се появи Y и да каже: "На мен ще викаш татко." Този спор възрастните е трябвало да го изяснат до 1 годинка на детето. Успех с припознаването и най-вече с бащинството!
- betina
- Потребител
Благодаря ви пак!
Случаят касае биологичният баща - аз просто се замесих малко в тази история - тъй като сигнализирах отдела за закрила на детето!
С една дума -мисля че аз съм причината детето да е в приют в момента. Наистина - това на този етап е по добрият вариант но...
Чувствам се отговорна за което, смятам, че не е редно да не се изчака излизането от затвора на биологичният баща!
А след това се надявам да не му създадат проблеми да вземе дъщеря си!
РS. Детето няма вписан баща в акта за раждане - фигурира баща неизвестен!
Случаят касае биологичният баща - аз просто се замесих малко в тази история - тъй като сигнализирах отдела за закрила на детето!
С една дума -мисля че аз съм причината детето да е в приют в момента. Наистина - това на този етап е по добрият вариант но...
Чувствам се отговорна за което, смятам, че не е редно да не се изчака излизането от затвора на биологичният баща!
А след това се надявам да не му създадат проблеми да вземе дъщеря си!
РS. Детето няма вписан баща в акта за раждане - фигурира баща неизвестен!
- ogan
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|