начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Разваляне на предварителен договор

Казуси за недвижими имоти

Разваляне на предварителен договор

Мнениеот marianita » 11 Юни 2006, 17:32

Здравейте, обръщам се към вас със следния въпрос. Сключен е предварителен договор за покупко продажба на недвижим имот. Срокът за нотариално изповядване е минал, а продавачът не се е явил. Имал е задължение по предварителния договор да предостави \"чисто\"удостоверение за тежести. Купувачът прави справка в службата по вписвания и установява, че има договор за наем за 10 години и възбрана на имота. не може да се свърже с Продавача. Иска да развали договора, да си вземе капарото в двоен размер. Как да изпрати нотариална покана за доброволно изпълнение като никoй няма да я получи, трябва ли въобще да изпраща или преписът от исковата молба е достатъчен?
На какво основание да си иска връщане на двойния размер на капарото- може ли чл. 93 ЗЗД :оопс: Предварително благодаря за помощта ви.
marianita
Младши потребител

Мнениеот mishi_83 » 11 Юни 2006, 20:36

След като не знаете местонахождението на Вашия съконтрагент, наистина няма как да изпратите нотариална покана, но по същата логика ако не предоставите персоналните данни на въпросното лица в исковата молба, то последната ще бъде отхвърлена от съда.
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот marianita » 11 Юни 2006, 21:45

знам адреса на бъдещия ответник, но имам опасения , че няма да я приеме, крие се при обаждания по телефона, предполагам, че ще постъпи по същия начин и с нотариалната покана
marianita
Младши потребител

Мнениеот ifand » 12 Юни 2006, 00:00

Може да изпратите покана, щом знаете адреса. Ако откаже да я приеме разписката ще се оформи с отказ и поканата ще се счита за връчена.
ifand
Младши потребител

Мнениеот spravedlivost » 12 Юни 2006, 10:48

има ли уговорена неустойка при неизпълнение в предварителния договор?А колкото до въпроса ти - според мен даденото капаро представлява задатък и можеш да се позовеш на чл. 93 от ЗЗД.
spravedlivost
Младши потребител

Мнениеот marianita » 12 Юни 2006, 12:49

Не е уговорена друга неустойка освен двойния размер на капарото
marianita
Младши потребител

Мнениеот spravedlivost » 12 Юни 2006, 13:14

Е щом е уговорено изрично това си е вид неустойка, макар и да не фигурира под това наименование. Тогава основанието на иска ще е друго - чл. 92, ал. 1 от ЗЗД. Това мисля аз поне!
spravedlivost
Младши потребител

Мнениеот marianita » 12 Юни 2006, 17:09

смятате ли че ако се впише в исковата молба, че договорът се счита за развален поради декларирани неверни обстоятелства/оказа се че има възбрана и договор за наем за 10 г/ и че не е спазен срокът за нотариално изповядване някой може да прецени, че има две основания, а оттам и обективни съединяване на исковете. Как ще ме посъветвате да оформя исковата молба в часта за Разваляне на договора, ако не изпращам нотариална покана. Благодаря за съветите, изключително полезни са ми.
marianita
Младши потребител

Мнениеот juri » 12 Юни 2006, 17:27

Марианита, адвокат ли си, юристконсулт или изправната страна по договора? Просто питам.
Не може един и същ договор да се развали на две различни основания - т.е. да се развали два пъти. Обективно съединяване на исковете има - това е алтернативно обективно съединяване. (това, разбира се сигурно го знаеш...) Т.е. договорът се разваля или на основание неявяването, или на основание съществуващите тежести. Но...
Тъй като и двата състава представляват неизпълнение, можеш да развалиш договора на основание неизпълнение, което се изразява в горните две.
А трябва ли въобще да се разваля такъв договор по съдебен ред?...
juri
Потребител

Мнениеот marianita » 12 Юни 2006, 17:45

здравейте жури. всъщност по документ вече съм адвокат, не бих се нарекла такъв, защото нямам нужната практика за това. надявам се да имам шанса да я добия. Не става въпрос за разваляне по съдебен ред. Знам, че този договор не подлежи на разваляне по съдебен ред. Става въпрос за претендиране на даденото капаро в двоен размер, но преди това считам, че е редно да се развали договора, да се декларира недвусмислено отпадналият интерес за изпълнение. Тъй като не смятам да изпращам нотариална покана в този смисъл искам да използвам преписа от исковата молба до ответника за тази цел.
marianita
Младши потребител

Мнениеот juri » 12 Юни 2006, 18:34

Хитро! :idea: :D Аз не съм прочел добре по-горе.
juri
Потребител

Мнениеот bartol » 13 Юни 2006, 21:51

juri написа:Хитро! :idea: :D Аз не съм прочел добре по-горе.

Ти не си прочел , а аз въобще не желая да се напрягам да чета.
Ало госпожо, това е български форум и следва да се пише на кирилица.

И няма ли модератор който директно да трие подобни писания.
Какви са тия цифри 6 и 4 в текст на латински. Това не са ти SMS-и по телефона, та да се излагаш само пред твоите познати. Това е българският правен форум - пише го на кирилица горе на екрана ти вляво. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
bartol
Потребител

Мнениеот marianita » 13 Юни 2006, 23:33

Много далеч съм от мисълта да предизвиквам подобна ярост, а още по- малко да отговарям на подобна "градивна критика". А уважаеми Г-не/Г-жо, ако сте толкова заинтригуван/а от темата, която съм задала, за мен ще е удоволствие да я задам на разбираем за Вас език. Смятам, че този"български" форум е преди всичко "юридически" и няма място за подобен тон.
marianita
Младши потребител

Назад към Имотни казуси