- Дата и час: 03 Фев 2025, 11:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ние сме светът, ние сме децата!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Лошото е, че тези, от които зависи решаването на Въпроса с бългаското образование нямат позиция.
Не знам какви уроци си сравнявал, но и тук не си прав.
1. По всеки предмет от 10 години излизат поне по два учебника на година, които са одобрени от МОН, друг е въпросът как са ообрени.
2. Ако с един учебник се работи 10 години, то това не означава, че и уроците всяка година са едни и същи. Учителите работят с хора, нали /в това поне, надявам се, да сме на едно мнение/, не с говеда. Следователно за всети випуск, даже за всеки отделен клас се изисква индивидуален подход.
Частният бизнес „ реве” , че няма нужната му работна ръка. А защо частния бизнес не праща данъците в пълен размер?! Осигуряв работниците на миниална заплата, не издават счетоводни дкументи и т.н. и т.н.
Според мен проблемът е точно там. Когато държавата успее да накара предпиемачите да станат изрядни данъкоплатци, ще има за всичко - за образование, за кулкура, за опазване на културно-историчесо наслдство /да не отвряме и тема за заплащането на ентуиатите, работещи в музеите и галериите/, за здравеопазване, за пенисии и т.н. и т.н.
Явно млади приятелю на тези, които се утъждетвяват с държавата, не им пука.
А ние си правим ... на мозъка!
Не знам какви уроци си сравнявал, но и тук не си прав.
1. По всеки предмет от 10 години излизат поне по два учебника на година, които са одобрени от МОН, друг е въпросът как са ообрени.
2. Ако с един учебник се работи 10 години, то това не означава, че и уроците всяка година са едни и същи. Учителите работят с хора, нали /в това поне, надявам се, да сме на едно мнение/, не с говеда. Следователно за всети випуск, даже за всеки отделен клас се изисква индивидуален подход.
Частният бизнес „ реве” , че няма нужната му работна ръка. А защо частния бизнес не праща данъците в пълен размер?! Осигуряв работниците на миниална заплата, не издават счетоводни дкументи и т.н. и т.н.
Според мен проблемът е точно там. Когато държавата успее да накара предпиемачите да станат изрядни данъкоплатци, ще има за всичко - за образование, за кулкура, за опазване на културно-историчесо наслдство /да не отвряме и тема за заплащането на ентуиатите, работещи в музеите и галериите/, за здравеопазване, за пенисии и т.н. и т.н.
Явно млади приятелю на тези, които се утъждетвяват с държавата, не им пука.
А ние си правим ... на мозъка!
- ivankavrakov
- Потребител
Подкрепям ги ,и наистина е дошло време за промяна в образованието.
Но съм съгласна и ,че доста голям % от учителите са приети с 3-ка и са завършили с 3-ка,нали на всички е ясно ,че така не става.Може би трябва да се назначават учители по други критерии.В една частна фирма никой не назначава тройкаджий,който не могат да си вършат работата.Говореше се по едно време учениците да дават оценка на учителите,което е доста несериозно ,защото за едно 14г.хлапе може би"най-печен"е учителя ,който цял час чете вестник и всеки прави каквото прецени.Сигурно е ,че трябва да има подбор,но как да стане не е наша работа да го мислим.Така ще бъде в нашата държава докато ни управляват хора ,който не разбират от политика.Между другото се чудя като учителите искат 900лв. колко ли трябва да поискат лекарите,полицайте или пожарникарите ?
Но съм съгласна и ,че доста голям % от учителите са приети с 3-ка и са завършили с 3-ка,нали на всички е ясно ,че така не става.Може би трябва да се назначават учители по други критерии.В една частна фирма никой не назначава тройкаджий,който не могат да си вършат работата.Говореше се по едно време учениците да дават оценка на учителите,което е доста несериозно ,защото за едно 14г.хлапе може би"най-печен"е учителя ,който цял час чете вестник и всеки прави каквото прецени.Сигурно е ,че трябва да има подбор,но как да стане не е наша работа да го мислим.Така ще бъде в нашата държава докато ни управляват хора ,който не разбират от политика.Между другото се чудя като учителите искат 900лв. колко ли трябва да поискат лекарите,полицайте или пожарникарите ?
"Може и да съм мечтател ,но не съм единственият." Джон Ленън
- BOJKOVA
- Младши потребител
Не, бе, малко взе да ми писва от това неврастеничното нещо с трите букви, тоя ако е адвокат, явно е умрел от глад, щом все във форума виси и се пеняви за щяло и нещяло... :
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
- ralitsa
- Потребител
Я стига!
Какво сте се развайкали като някакви стари баби за съдбата на учителите. В крайна сметка, лютия е прав - като не им харесва "даскалъка" да ходят да копат "доматито" по разни слънчеви страни от ЕС и да спрат да се оплакват от заплатите си. Мои познати с престижно образование, поради това, че парите им не им стигаха, отидоха и станаха градинари в Холандия, което е много по-достойно, отколкото унизителното хленчене за по-големи заплати /и то забележете - със 100%/. Тия хора трябва да знаят, че освен даскалък и емоции, има и някои обективни неща от рода на цифри, икономика, БВП и други такива величини. 100% увеличение е просто нереално високо, да не кажем пълно безумие!! Точка!
Какво сте се развайкали като някакви стари баби за съдбата на учителите. В крайна сметка, лютия е прав - като не им харесва "даскалъка" да ходят да копат "доматито" по разни слънчеви страни от ЕС и да спрат да се оплакват от заплатите си. Мои познати с престижно образование, поради това, че парите им не им стигаха, отидоха и станаха градинари в Холандия, което е много по-достойно, отколкото унизителното хленчене за по-големи заплати /и то забележете - със 100%/. Тия хора трябва да знаят, че освен даскалък и емоции, има и някои обективни неща от рода на цифри, икономика, БВП и други такива величини. 100% увеличение е просто нереално високо, да не кажем пълно безумие!! Точка!
- fixxxer
- Потребител
ralitsa написа:Не, бе, малко взе да ми писва от това неврастеничното нещо с трите букви, тоя ако е адвокат, явно е умрел от глад, щом все във форума виси и се пеняви за щяло и нещяло... :
На всяко гърне меродия, а поне да казваше нещо като хората!!!
- ivankavrakov
- Потребител
fixxxer написа:Я стига!
Това е много несеиозно мнение!
Кой тогава ще ви учи децата, или като сте завършили "право" си мислите, че ще можете да ги учите в къщи ли, що?
Как ще стане това? Много ми е интересно.
- Марш, тати, в нета да четеш просотии.
Така ли?
А за да стигнете до това заветно "право" откъде сте минали?!
Толова ли няма един учител, на когото поне малко да сте благодарни?!
А ако въпросът беше само за заплатите, нямаше да се впрягам толкова. Но не е. Прав е karanedeff. Базата е физически и морално остаряла. Общините се опитват да закрепят някак положението, но това не е достатъчно.
- ivankavrakov
- Потребител
advokat_nikolov написа:Не ли ги е срам тези учители!
Да оставят децата да бродят по улиците!
И ако съм на Орешарски и компания-ще им намаля заплатите.
Те,май,много взеха да си позволяват.
Твърдо заставам зад правителството.Няма аз да гладувам заради тези учетели.Да се оправят!!!!!!
От какво да ги е срам? Че най-после се научиха да си отстояват правата или че се опитват да възпитават в себе си и в околните качества на гражданското общество?
А децата си имат и родители. Защото всички са си оставали възпитанието само на учителите затова сме тоя хал.
И не се поддавайте на интригантството на правителството. То недава не защото трябва да вземе от мен или от вас за да даде, а защото трябва да спре да краде по- малко та да не фалира Държавата. Питайте същото това правителстнво колко агенцийки, дирекцийки и незнайни службички е разкрило за да си назначава шуро- баджанаците и да точи разни фондчета.
Всички трябва да се надигнем като учителите. Те не искат кой знае колко. Искат си достойнството.
- maria_mm
- Младши потребител
Nikolov, ако не спреш с тези дълбокоумни изказвания на мен ще ми докараш задушаване от смях! Хайде бързо да ходиш да си носиш костюмчетата от бала и да четеш Джеров в ЮЗУ-то.
- Josif_Dzhugashvili
- Младши потребител
А даскалите получават толкова, колкото държавата реши, защото са от бюджетния сектор- сектора, който нищо не произвежда и само консумира !
Абсурдно е да се извеждат по индуктивен път изводи за "продукта" на всички учители само въз основа на отделни примери, като например учителката с деца в Американския колеж. Невъзможно е да познавате изцяло образователната система и работата на ВСИЧКИ 120000 (от къде я извадихте тази цифра, е загадка) учители в страната. Вие познавате 50-60, максимум 100 учители и си правите изводи за всички. Което е нелогично и очевидно е основано на предразсъдъци. По Вашата логика трябва да се съкратят всички сегашни учители, но кой ще дойде на тяхно място, като виждат, че 1/заплащането е ниско и 2/на всичкото отгоре има постоянна заплаха да те уволнят. Вие така и не ми отговорихте със специалност "философия" например къде може да си намери работа един млад специалист. Възможностите за реализация и за много други специалности, като българска филология, география, биология, история, математика, физика, също са крайно ограничени. Как тогава да ходят на борсата при тази безработица? ЗАЩО СА УЧИЛИ 4-5 ГОДИНИ, ЗА ДА ОТИДАТ НА БОРСАТА ЛИ? Щом сте работил в училище, значи сте напълно наясно защо има учители, които не работят и си клатят краката: просто защото директорите назначават връзкари и свои хора, а уволняват всяка година кадърните учители (тъй кто всяка година намаляват паралелките и часовете). Проблемът очевидно е в липсата на контрол от страна на Инспектората към МОН спрямо учителите И ДИРЕКТОРИТЕ.
Само ще отбележа и две думи и за т.нар. "продукт" от работата на учителите. Това е "продукт" с духовни и интелектуални измерения и е много трудно да бъде измерен. Трудно е и да се сравни с това, което е било "преди", трудно е да се твърди,ч е тогава учениците са знаели повече, отколкото сегашните ученици. Това, че има ученици, които не знаят дали България е република или монархия, не значи, че никой не знае. Моето лично мнение е, че простотията, която залива все повече българското общество, има много по-дълбоки корени и да се обвиняват само и единствено учителите за това е нереално. Въпросът е много по-сложен, отколкото си мислите.
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
(Шекспир-"Юлий Цезар")
- kalahan
- Потребител
Глас народен глас божи.
Който поръча музиката той плаща.
РЕФЕРЕНДУМ!
1- Заслужават удвояване на заплатите.
2- Да не се променят заплатите.
3- Не заслужават и това което получават.
РЕФЕРЕНДУМ!
Който поръча музиката той плаща.
РЕФЕРЕНДУМ!
1- Заслужават удвояване на заплатите.
2- Да не се променят заплатите.
3- Не заслужават и това което получават.
РЕФЕРЕНДУМ!
- iwanow
- Потребител
В друга подобна тема също изразих мнение че исканията са абсурдни,нереалистични,егоистични и разбира се отправени с типичната даскалска наглост и безочие.Виждам че поне 80% от пишещите тук са против тази стачка,хората които познавам почти 90% са против.Сигурна съм че и цялото разумно мислещо население е против,не толкова заради това че искат много за малко работа,а защото не е справедливо!Не е справедливо наистина един млад лекар да започва с 350лева ,чиито изпит по анатомия е с обем колкото цялата даскалска магистратура.Да не говорим как се влиза в тази специалност,а във филология и педагогики ,куцо и сакато.
За рисковете на професиите е безмислено да говорим.Защо обаче никъде не се чува гласа на обикновения човек които е против тази стачка.Защо всички медии мълчат по този въпрос.
Учителите в цял свят са на дъното на социалната верига,така следва да бъде и тук.След като не им изнася топлите страни в ЕС наистина имат нужда от техните умения,но научени на мързел едва ли ще се адаптират.А и в крайна сметка,който за каквото е учил,сигурна съм че повечето филолози са неуспели кандидат-студенти по право,имали 3.50 на изпита по литература и скъсани по история
За рисковете на професиите е безмислено да говорим.Защо обаче никъде не се чува гласа на обикновения човек които е против тази стачка.Защо всички медии мълчат по този въпрос.
Учителите в цял свят са на дъното на социалната верига,така следва да бъде и тук.След като не им изнася топлите страни в ЕС наистина имат нужда от техните умения,но научени на мързел едва ли ще се адаптират.А и в крайна сметка,който за каквото е учил,сигурна съм че повечето филолози са неуспели кандидат-студенти по право,имали 3.50 на изпита по литература и скъсани по история
- plamena26
- Потребител
plamena26, може би си права за успеха на кандидат-студента - филолог, настоящ пдагог. Но не мислиш ли, все пак, че в таза наша мила, родна Абсурдистания, нещата биха били точно на 180 градуса, ако педагога беше държавен служител и започнеше с първоначална заплата 600 лв, а юриста - с 220 лв. А не мислищ ли,plamena26, че ако това беше така, то успех по литература или история - под 5.00 - не би имало на изпитите. Има нещо сбъркано, plamena26 .... във софтуера.
- Star_doznatel
- Потребител
Колега,незнам кой започва с 220 лева.Визирате учителите,но те започват с около 300.Иначе юрисконсултите в общините започват също с 300лева,както и тези в НОИ ,НАП и т.н.Има много юристи с 300лв стартова заплата,това е безспорен факт,ако вие не познавате,аз познавам няколко.Вярно е че работят там 2-3 години и после отиват на много по-добре платени работни места,но за това е казано че правото е перспективна специалност,за разлика от педагогиката.
Ако вие давате оценка на дознателския си труд за 250 лв ваша работа,много странно обаче,аз пък съм от малкото юристи които ви влизат в положение и са на мнение че дознателя трябва да получава поне 90% от прокурорското възнаграждение.
Няма да коментираме юристите в частния сектор,нормално е те да печелят много повече.
Нека не обиждаме държавата,не мислете че в страните от ЕС цъфтят китки и хората живеят в идилия.Трепят се цял живот да си изплатят апартамента,да отидат 2 седмици на почивка през лятото и това е.
Ако вие давате оценка на дознателския си труд за 250 лв ваша работа,много странно обаче,аз пък съм от малкото юристи които ви влизат в положение и са на мнение че дознателя трябва да получава поне 90% от прокурорското възнаграждение.
Няма да коментираме юристите в частния сектор,нормално е те да печелят много повече.
Нека не обиждаме държавата,не мислете че в страните от ЕС цъфтят китки и хората живеят в идилия.Трепят се цял живот да си изплатят апартамента,да отидат 2 седмици на почивка през лятото и това е.
- plamena26
- Потребител
Само с желание не става
Здравейте, радвам се, че тази тема се обсъжда. Аз съм възмутена от това, че детето ми вече цял месец не ходи на училище. В същото време съм съгласна с исканията на учителите, но и правителството щом отговаря, че няма пари да ни се вдигнат заплатите на всички тогава какво? Няма смисъл да си тъпчем учителите и да им даваме мизерни заплати. Няма смисъл и да си оставяме децата без училище. Няма смисъл и да си сменяме само правителствата, като правителствата ни работят при едни и същи услония и както виждаме - правят едно и също. Мисля, че е крайно време да се замислим, че на тази БЕДНА държава депутатите й са прекалено много. Т.е. трябва да има съкращения в Правителството и Народното събрание. Знам че звучи налудничаво и ни връща в известен смисъл в тоталитаризма, но с нашия манталитет и с нашите прекалено малко кадърни политици очевидно това е необходимо. Обикновен човек съм и не знам как това може да се постигне, но съм сигурна, че в този сайт има будни хора, които знаят как се постига това. Не е ли прекалено всеотдайно от страна на бедният ни народ и не е ли прекален лукс за тази БЕДНА държава да возим месета от политиците си в толкова лъскави коли? Сигурно не съм единственият човек, който е оценил, че разликите в жизнените стандарти вече са прекалено големи и средната класа всъщност мизерства. Ще се радвам ако ме поправите ако допускам грешка в мисленето си. Защото искам да остана и да се трудя и живея тук в страната ни, но много се дразня като вида разликата в заплатата, която мога да получавам извън България. Не мисля че сме по-лоши от другите само заради това, че живеем в България.
Приятен ден!
Павлина
Приятен ден!
Павлина
- pavlina
- Младши потребител
Не мисля, че от нашите джобове трябва да се издържат непригодните за нищо, които на всичко отгоре имат и големи претенции !
Извод: Всеки, който отива да учи специалност "философия", е "непригоден за нищо".
Това е пазарната икономика !...
Ами да, какъв ли продукт произвеждат за пазарната икономика завършилите специалност "философия"? Абсолютно никакъв! Само абстракции и глупости! Абсолютно безсмислен предмет в училище и специалност в университета.
Предложение до МС и МОН: Закрийте тази глупава и безсмислена специалност, която само източва парите на всички данъкоплатци!!!
Обществото и държавата НЕ СА БЛАГОТВОРИТЕЛНО ДРУЖЕСТВО !...
Напротив, точно "благотворителността", по-точно солидарността държи обществото единно, а не егоизма. Пише го и горе на входа на Парламента. Обратното би значело нещо подобно на нацизма и расизма.
Пише го в ДЕС, ДЕО, ЕКПЧОС и много други правни актове, пише го и в Преамбюла на Конституцията:
"Ние, народните представители от Седмото Велико народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ,
като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;
като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност;
като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България,
прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава"
Което и ни очаква ,ако управниците отстъпят пред РЕКЕТА на ДАСКАЛИТЕ !
Извод: всяка стачка на учителите е РЕКЕТ! Но когато шофьорите от СКГТ рекетираха и парализираха цяла София, това не беше рекет. Когато миньорите стачкуват, това не е рекет. Защото да си миньор е много по-полезно за икономиката, отколкото да си "прозд" даскал. Ами да-с въглищата се топлим, а с какво ни топлят глупавите бръщолевици на някой изкуфял даскал на дъската? Абсолютно с нищо!!!
Аз смятам, че моите 12 години в училище и още 6 в университета не са отишли за тоя, дето духа, ако за Вас е така, много жалко. Така и не ми стана ясно кой Ви е научил на граматика, да пишете и да се изразявате (нямам предвид а,б,в, тези неща обикновено ни учат майките ни). Кой Ви е научил в унивеситета и кой Ви е направил юрист? Със сигурност не и някой скапан даскал, нали!
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
(Шекспир-"Юлий Цезар")
- kalahan
- Потребител
Калахан,професиите които споменавате са с голяма обществена значимост.Много трудоемки и рискови,както за шофьорите,така и миньорите.Слез ти да работиш 200 метра под земята в постоянен страх че може да избухне някой газ и да си останеш там.Карай трамвай в 11 вечерта,пълен с наркомани и пияници.Колкото и да не е несправедливо хора с ниска квалификация вземат много повече от хара с висока.Но това е така защото дейностите които упражняват никой не иска да ги работи,заради страх,мързел и най-вече защото не са престижни.Един майстор на строеж в София рядко пада под 1 500-2 000лв.,заплата на един окръжен магистрат.
Професията учител,също е обществено значима,но нито е рискова,нито е натоварваща,нито е при тежки условия и не се полага и умствен труд,защото всичко което се преподава е заучено и се повтаря папагалски.
Професията учител,също е обществено значима,но нито е рискова,нито е натоварваща,нито е при тежки условия и не се полага и умствен труд,защото всичко което се преподава е заучено и се повтаря папагалски.
- plamena26
- Потребител
plamena26, не отричам обществената значимост на тези професии, напротив, но когато те стачкуваха, нямаше такава негативна реакция сред другите. Както сред обществото, така и в правителството. И техните искания бяха удовлетворени напълно за нула време. Затова смятам, че тази реакция е ирационална. Мисля, че е несправедливо винаги черните овце на общетвото да са точно тези, с които сме прекарали по-голяма част от детството си и тайно ги обвиняваме за собствените си житейски недоразумения.
Не споделям мнението Ви, че учителите не полагат интелектуален труд и дори и да полагаха, интелектуалният труд бил по-маловажен от физическия. А за аргумента Ви "Карай трамвай в 11 вечерта,пълен с наркомани и пияници" аз мога да противопостава аргумента: "Отиди в циганската махала да агитираш "ромките" да си записват децата; разправяй се всеки ден с надрусани и пияни тийнейджъри-наркомани, които вадят ножове и газови пистолети в час (да, това е ежедневие вече), разправяй се всеки ден с недоволни родители, за които училището е забавачница и занималня, в което трябва да им гледат децата, за да не са им наглавата, докато ги няма". А когато учителят ги търси да им каже, че синът/дъщеря им не са стъпвали на училище от 2 месеца, да им отговарят "Не ме занимавай с глупости". Много малко родители се интересуват действително какво става с децата им в училище, дали учат нещо изобщо и т.н. Видно е от посещаемостта на родителските срещи. Просто много от сегашните родители прехвърлят вината за несполуките във възпитанието на собствените си деца от себе си в/у училището, затова е и тази омраза към "простите" даскали.
Не споделям мнението Ви, че учителите не полагат интелектуален труд и дори и да полагаха, интелектуалният труд бил по-маловажен от физическия. А за аргумента Ви "Карай трамвай в 11 вечерта,пълен с наркомани и пияници" аз мога да противопостава аргумента: "Отиди в циганската махала да агитираш "ромките" да си записват децата; разправяй се всеки ден с надрусани и пияни тийнейджъри-наркомани, които вадят ножове и газови пистолети в час (да, това е ежедневие вече), разправяй се всеки ден с недоволни родители, за които училището е забавачница и занималня, в което трябва да им гледат децата, за да не са им наглавата, докато ги няма". А когато учителят ги търси да им каже, че синът/дъщеря им не са стъпвали на училище от 2 месеца, да им отговарят "Не ме занимавай с глупости". Много малко родители се интересуват действително какво става с децата им в училище, дали учат нещо изобщо и т.н. Видно е от посещаемостта на родителските срещи. Просто много от сегашните родители прехвърлят вината за несполуките във възпитанието на собствените си деца от себе си в/у училището, затова е и тази омраза към "простите" даскали.
(Шекспир-"Юлий Цезар")
(Шекспир-"Юлий Цезар")
- kalahan
- Потребител
|
|