начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Ние сме светът, ние сме децата!

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подкрепяме ли учителската стачка?

Прави са и ги подкрепям!
39
44%
Да! Но не са само те в тази държава!
13
15%
Прави са, но не е това начинът!
15
17%
Не, не заслужават нищо!
21
24%
Стачката им не ме засяга!
1
1%

Общо гласове : 89

Мнениеот ivankavrakov » 25 Окт 2007, 12:01

Колеги, този министър Вълчев не беше ли с юридическо образование?!
Като е така, защо приказва глупости за учене през почивните дни ("Удължават учебната година", в.Труд от 24.10.2007г., стр.5, автор Анета Петрова). Не иска да увеличава запратите, а от къде ще намери пари да плати извънредния труд през почивните дни?!
Интересно на коя от шесте точки на чл.144 от КТ ще се позове.
ivankavrakov
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 25 Окт 2007, 13:50

donna написа:
dozn03 написа:До сега се въздържах от коментар, защото моето мнение не би допаднало май на повечето, писали в тази тема. Но вече ми писна наистина и ще го споделя накратко. Според мен би трябвало учителите да бъдат лишени от право на стачка, така както повечето държавни служители - полицаи и други. След като получават заплати от бюджета, както полицаите /давам постоянно сравнение с полицаите само защото знам със сигурност, че те нямат право да стачкуват/, защо те ще могат месеци да висят по площадите и същевременно децата ни по улиците, а полицаите не могат дори да си помислят подобно нещо. И на полицаите като не им изнася заплатата - която всъщност е точно около 600-700 лева, за колкото се борят учителите, просто напускат, на тяхно място идват нови и т.н. На учителите като не им изнася - да напускат. Аз съм абсолютно убедена, че много бързо ще се намерят нови - а те по-лоши от старите не могат да бъдат. В момента се сещам поне за 2 познати, които имат педагогическо образование и от години се опитват да си намерят работа като учителки, но не могат, защото директорите на училищата си назначават техни хора. И какво ще стане ако полицията започне да стачкува така месеци наред на площада?! Да не би работата на един полицай с нощни, празнични, съботно-неделни и не знам какви още дежурства и самия й характер да е по-малко натоварена, трудна и достойна ако щете?! И защо ако се уважат исканията на учителите, те ще взимат същата заплата за 4 часа приказване пред деца, която ще взимат и полицаите?
Да, и синът ми има конституционно право на образование, което му е нарушено. Но аз бих съдила синдикатите и конкретните учители на сина ми в частност, ако имаше такава възможност. Знам, че сега ще ме нападнете от сто страни, но застъпвам становището в анкетата - прави са, но не е това начинът.
А по отношение за прослувутият разговор между двамата министри - не, че е най-удачният, но в случая може да се каже - каквото повикало - такова се обадило. Като седите и викате по цял ден по площадите - нормално е да им писне от седянки на хората. И на мен ми писна. Не, че няма кой да ми гледа детето. Писна ми да слушам само за вашите претенции, недоволство и отказ от всякакъв диалог. Преговори се водят, като различните становища се приближават чрез взаимни компромиси едно към друго до съвпадането им. Вие сте се запънали като магаре на мост - едно си баба знае - едно си бае, ами байте си по седенките, ама се чудя как не им писва на тия хора и не докарат две пожарни, пък като отворят крановете на 100 % и да ви измият от площада. Малко съжалявам за крайното мнение, но всичко има някакма граница - вие преминахте всякаква. Да не говорим, че аз лично се чувствам засегната и от това, че заради вашите истории, почти всеки ден се налага да попадам в безумни задръствания заради затворените улици. Кой ще ми плати бензина и загубеното време?!
А и между другото, веднъж ми се наложи да мина и през тълпата - през цялото вереме се чудех вие дали не се бяхте събрали там да се забавлявате? И дали на едни такива духовни водачи на младото поколение, каквито се изкарвате, им отива да са си нарисували лицата като клоуни, да надуват свирки точно като тях в цирка, да носят островърхи шапки, да танцуват на влакче, и т.н. Ако сте имали нужда да се забавлявате - няма лошо, ама не по този начин. Направо се ужасих, че поверявам сина си в ръцете на подобни хора. Добре, че не видях лично някоя от неговите учителки, защото просто не знам как щях да реагирам. Но ако преди съм имала известно уважение, сега със сигурност вече нямам и капчица такова. И от тук нататък ще пиша жалби до инспекторат и където се сетя при най-малкия повод.
Хайде да взема да спра, че така мога да си откарам доста.

Питай такива като мене ,май ще си сменя професията и ще стана учителка поне на детето си .От сумата ти време е у дома ,учебници ,тетрадки вс. купено и чакам да тръгне на училище.
Да права си ,че е нарушено конституционнто право на образование.
Аз съм била винаги на мнение , като не ти харесва някоя работа напусни я ...и си намери нещо по-добро след като смяташ ,че имаш възможности. Ами това беше в най- учтива форма ,че ако продължа ще загубя добрия тон.

Изцяло се присъединявам към написаото от вас.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот katerinakuch » 25 Окт 2007, 14:06

katerinakuch написа:
donna написа:
dozn03 написа:До сега се въздържах от коментар, защото моето мнение не би допаднало май на повечето, писали в тази тема. Но вече ми писна наистина и ще го споделя накратко. Според мен би трябвало учителите да бъдат лишени от право на стачка, така както повечето държавни служители - полицаи и други. След като получават заплати от бюджета, както полицаите /давам постоянно сравнение с полицаите само защото знам със сигурност, че те нямат право да стачкуват/, защо те ще могат месеци да висят по площадите и същевременно децата ни по улиците, а полицаите не могат дори да си помислят подобно нещо. И на полицаите като не им изнася заплатата - която всъщност е точно около 600-700 лева, за колкото се борят учителите, просто напускат, на тяхно място идват нови и т.н. На учителите като не им изнася - да напускат. Аз съм абсолютно убедена, че много бързо ще се намерят нови - а те по-лоши от старите не могат да бъдат. В момента се сещам поне за 2 познати, които имат педагогическо образование и от години се опитват да си намерят работа като учителки, но не могат, защото директорите на училищата си назначават техни хора. И какво ще стане ако полицията започне да стачкува така месеци наред на площада?! Да не би работата на един полицай с нощни, празнични, съботно-неделни и не знам какви още дежурства и самия й характер да е по-малко натоварена, трудна и достойна ако щете?! И защо ако се уважат исканията на учителите, те ще взимат същата заплата за 4 часа приказване пред деца, която ще взимат и полицаите?
Да, и синът ми има конституционно право на образование, което му е нарушено. Но аз бих съдила синдикатите и конкретните учители на сина ми в частност, ако имаше такава възможност. Знам, че сега ще ме нападнете от сто страни, но застъпвам становището в анкетата - прави са, но не е това начинът.
А по отношение за прослувутият разговор между двамата министри - не, че е най-удачният, но в случая може да се каже - каквото повикало - такова се обадило. Като седите и викате по цял ден по площадите - нормално е да им писне от седянки на хората. И на мен ми писна. Не, че няма кой да ми гледа детето. Писна ми да слушам само за вашите претенции, недоволство и отказ от всякакъв диалог. Преговори се водят, като различните становища се приближават чрез взаимни компромиси едно към друго до съвпадането им. Вие сте се запънали като магаре на мост - едно си баба знае - едно си бае, ами байте си по седенките, ама се чудя как не им писва на тия хора и не докарат две пожарни, пък като отворят крановете на 100 % и да ви измият от площада. Малко съжалявам за крайното мнение, но всичко има някакма граница - вие преминахте всякаква. Да не говорим, че аз лично се чувствам засегната и от това, че заради вашите истории, почти всеки ден се налага да попадам в безумни задръствания заради затворените улици. Кой ще ми плати бензина и загубеното време?!
А и между другото, веднъж ми се наложи да мина и през тълпата - през цялото вереме се чудех вие дали не се бяхте събрали там да се забавлявате? И дали на едни такива духовни водачи на младото поколение, каквито се изкарвате, им отива да са си нарисували лицата като клоуни, да надуват свирки точно като тях в цирка, да носят островърхи шапки, да танцуват на влакче, и т.н. Ако сте имали нужда да се забавлявате - няма лошо, ама не по този начин. Направо се ужасих, че поверявам сина си в ръцете на подобни хора. Добре, че не видях лично някоя от неговите учителки, защото просто не знам как щях да реагирам. Но ако преди съм имала известно уважение, сега със сигурност вече нямам и капчица такова. И от тук нататък ще пиша жалби до инспекторат и където се сетя при най-малкия повод.
Хайде да взема да спра, че така мога да си откарам доста.

Питай такива като мене ,май ще си сменя професията и ще стана учителка поне на детето си .От сумата ти време е у дома ,учебници ,тетрадки вс. купено и чакам да тръгне на училище.
Да права си ,че е нарушено конституционнто право на образование.
Аз съм била винаги на мнение , като не ти харесва някоя работа напусни я ...и си намери нещо по-добро след като смяташ ,че имаш възможности. Ами това беше в най- учтива форма ,че ако продължа ще загубя добрия тон.

Изцяло се присъединявам към написаното от вас.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 26 Окт 2007, 00:34

katerinakuch написа:Изцяло се присъединявам към написаото от вас.

Представете си следната ситуация -
в момента изведнъж напускат всичките учители по специални предмети в строителните техникуми и започват на тройно по-голяма заплата в строителния бранш - недостиг на строителни инженери и технически ръководители бол.
Едновременно с тях напускат всички специализирани учители от онези средни училища - шивашките и започват в техния си специализиран бранш. Недостиг на технолози колкото искаш. Започват на четворно по-висока заплата.
Вземат че напуснат всичките даскали, упражняващи професията си в механотехникумите - една част от тях започват във Видима Идеал, други във все такива заводчета, че нещо взеха да се търсят и машинните инженери.
Стигаме до икономическите техникуми. Почти всичките даскали напускат и решават да излязат на светло - така и така работят като счетоводни кантори ;-)
За езиковите гимназии да говорим ли? Не е ли по лесно и печелившо да са в някоя от многобройните езикови школи? Хляб има. Пък и какво им пречи да вземат един лиценз за "заклет преводач" между другото?

И от професионалното образование остава ли нещо? Какво ще правят дечурлигата ви тогава?
А да, ще съберат чрез бюрата по труда току що завършилите педагози ;-) и млади специалисти.
И това ще доведе до рязък скок в качеството на образованието :roll:
А докато ги намерят тези заместници - временно ще замажат положението по Рейгънски - с военни ;-))))
prnedev
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 26 Окт 2007, 00:42

Младите все още са идеалисти /надявам се поне/ и може да свършат по-добра работа. А тия, опитните, като провалят годината на децата, какво печелим всички ние? И дали, като им вдигнат заплатите, тези същите хора, които се доказаха като абсолютно безотговорни, изведнъж рязко ще се променят и ще станат добрички?
Gabi1
Потребител

Мнениеот prnedev » 26 Окт 2007, 01:12

Погледни примерите, които ги дадох ;-)
Къде смяташ ще се конкурират тези млади с тези напускащи? За училището или първо за частния сектор, а след това за резервния вариант кой ще бъде назначен? Качествения? Който се подценява и отива да работи за 300 - 350 лв чисто? Че то в кръчмата от бакшиши се изкарва повече (приказки от още недипломирани млади хора) ;-)
Последна промяна prnedev на 26 Окт 2007, 01:14, променена общо 1 път
prnedev
Активен потребител

Мнениеот donna » 26 Окт 2007, 01:12

Който иска да напуска ,негово право е.
То деца няма ,кво щяло да стане ако напуснат ...нищо особенно няма да стане ,тая държава е пълна с бълващи учителски Вузове.

Аз лично не бих търпяла някой да ме плаши ..ще напусна ...щото няма незаменими ,нали знаеш има необходими.
donna
Старши потребител

Мнениеот prnedev » 26 Окт 2007, 01:35

Абе, че така е, така е. Няма незаменими кадри.
Но да си представим една хипотетично ситуацийка. В момента напуснат да кажем половината учители по тези специализирани предмети. Смяташ ли че за месец-два ще намерят заместващи кадри?
Представи си в нашия регион - 4 търговски гимназии (слагам Русе и Дряново), Строителния техникум в Търново, и няколкото шивашки гимназии. Мислиш ли че бързо ще намерят заместници до края на годината, за да не се провали първия срок и от там учебната година?

Иначе още съкращения ще има, за това никой не спори, ще има и затваряне на училища, защото децата в училищна възраст намаляват и ще намаляват още 4 - 5 години.
За селските училища, дето правят и невъзможното някои от кметствата да ги запазят - ще ги закрият. Или поне няма да получават държавно финансиране. Та за тези неща, ще станат и да искат, и да не искат учителите. Защото няма друг начин.
Въпроса е, че трябва да се почне отнякъде. Та въпроса е - да им се дадат сега парите, които искат, ще изкарат тази учебна година, а на лято, който остане на работа, да почерпи.

Хм... и друго... за тези прословути частни уроци, за които даскалите не плащали данъци. Това като го чуя се чудя да плача ли или да се смея. Ами къде спят данъчните? Или е по-лесно да гонят магазините и кръчмите за касови бележки? Че то кой частник си показва всичките доходи? Ами аз познавам поне двама "безработни" адвоката ;-) И колко от адвокатите декларират всичките си доходи? Няма такъв луд нали? Да се върна на учителите. Ако са умни, ще декларират нещичко, колкото да замажат учите. Като се назначава учител в държавно или общинско училище нали подписва трудов договор? Е, в този договор не може ли да се включи някоя клауза за забрана на преподаването на частно? Нещо конкурентна дейност и т.н. по вашата част?
Затова са ми интересни тези "декларации" които се искат от МФ и МОН да подписват даскалите и да ги предават на директора - дават ли частни уроци или не дават. То бетер депутати. Остава да поискат да дават копие от данъчната си декларация (ако я имат) и на сметната палата...

Такива работи. Да се разбират отсега още:
1. Имате ги парите, както поискахте, почвайте работа!
2. Това лято ще има 30% съкращения, предвиждайте резервен вариант.

А след 6-7 години, да се надяваме, педагогическия персонал ще се увеличи... като гледам колко бебета се появиха около мен от колеги на моя възраст тази и миналата година ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот donna » 26 Окт 2007, 08:21

prnedev написа:Абе, че така е, така е. Няма незаменими кадри.
Но да си представим една хипотетично ситуацийка. В момента напуснат да кажем половината учители по тези специализирани предмети. Смяташ ли че за месец-два ще намерят заместващи кадри?
Представи си в нашия регион - 4 търговски гимназии (слагам Русе и Дряново), Строителния техникум в Търново, и няколкото шивашки гимназии. Мислиш ли че бързо ще намерят заместници до края на годината, за да не се провали първия срок и от там учебната година?

Иначе още съкращения ще има, за това никой не спори, ще има и затваряне на училища, защото децата в училищна възраст намаляват и ще намаляват още 4 - 5 години.
За селските училища, дето правят и невъзможното някои от кметствата да ги запазят - ще ги закрият. Или поне няма да получават държавно финансиране. Та за тези неща, ще станат и да искат, и да не искат учителите. Защото няма друг начин.
Въпроса е, че трябва да се почне отнякъде. Та въпроса е - да им се дадат сега парите, които искат, ще изкарат тази учебна година, а на лято, който остане на работа, да почерпи.

Хм... и друго... за тези прословути частни уроци, за които даскалите не плащали данъци. Това като го чуя се чудя да плача ли или да се смея. Ами къде спят данъчните? Или е по-лесно да гонят магазините и кръчмите за касови бележки? Че то кой частник си показва всичките доходи? Ами аз познавам поне двама "безработни" адвоката ;-) И колко от адвокатите декларират всичките си доходи? Няма такъв луд нали? Да се върна на учителите. Ако са умни, ще декларират нещичко, колкото да замажат учите. Като се назначава учител в държавно или общинско училище нали подписва трудов договор? Е, в този договор не може ли да се включи някоя клауза за забрана на преподаването на частно? Нещо конкурентна дейност и т.н. по вашата част?
Затова са ми интересни тези "декларации" които се искат от МФ и МОН да подписват даскалите и да ги предават на директора - дават ли частни уроци или не дават. То бетер депутати. Остава да поискат да дават копие от данъчната си декларация (ако я имат) и на сметната палата...

Такива работи. Да се разбират отсега още:
1. Имате ги парите, както поискахте, почвайте работа!
2. Това лято ще има 30% съкращения, предвиждайте резервен вариант.

А след 6-7 години, да се надяваме, педагогическия персонал ще се увеличи... като гледам колко бебета се появиха около мен от колеги на моя възраст тази и миналата година ;-)

Точно търговската гимназия учат за сега ,тя за разликата от др. училища е държавно у-ще ,а не общинско. В училището на дъщеря ми не стачкува само учителката по физкултура .
Забравяш един факт в района е наситено с икономисти ,така ,че който иска да напуска ...,за разни шев и кройка училища от мн. отдавна съм на мнение че и един курс върши работа и т.н.

За данъчните декларации трай ,че ще те линчуват :lol: :lol: :lol: ,за големите отпуски също и т.н. :D
donna
Старши потребител

Мнениеот maria01 » 26 Окт 2007, 10:26

Няма нужда да напускат , за да отидат в частния сектор, защото те и сега си работят и на частно и си вземат и даскалската заплатка. Учителите по езици - естествено , че преподават и в школите и са и преводачи и частни уроци дават, учителите по математика и български - също, икономистите - много ясно, че водят и по някоя фирмичка, ако му разбират. За тези от строителните техникуми - че кой няма строителна фирма, дето му работят учениците?
Е, що да си зарязват държавната работа дето си им вървят и осигуровки и стаж за пенсийка? Пък ако и заплатките им вдигнат - пей сърце! Пък децата дали ще научат нещо - не съм видяла досега някой от учителите да се е закъхарил. Колкото по-малко научат в клас, толкова повече частни уроци, ето сега изтърваха месец и половина - пак със частни уроци ще се наваксват, то е ясно!
maria01
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 26 Окт 2007, 11:26

donna написа:Който иска да напуска ,негово право е.
То деца няма ,кво щяло да стане ако напуснат ...нищо особенно няма да стане ,тая държава е пълна с бълващи учителски Вузове.

Аз лично не бих търпяла някой да ме плаши ..ще напусна ...щото няма незаменими ,нали знаеш има необходими.

Правилно. Съгласна съм.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 26 Окт 2007, 11:32

maria01 написа:Няма нужда да напускат , за да отидат в частния сектор, защото те и сега си работят и на частно и си вземат и даскалската заплатка. Учителите по езици - естествено , че преподават и в школите и са и преводачи и частни уроци дават, учителите по математика и български - също, икономистите - много ясно, че водят и по някоя фирмичка, ако му разбират. За тези от строителните техникуми - че кой няма строителна фирма, дето му работят учениците?
Е, що да си зарязват държавната работа дето си им вървят и осигуровки и стаж за пенсийка? Пък ако и заплатките им вдигнат - пей сърце! Пък децата дали ще научат нещо - не съм видяла досега някой от учителите да се е закъхарил. Колкото по-малко научат в клас, толкова повече частни уроци, ето сега изтърваха месец и половина - пак със частни уроци ще се наваксват, то е ясно!

Невероятно прозрение за обективната действителност! А, забравихме само учителите по физкултура - м-м да, те вероятно организират извънкласни школи по борба или художествена гимнастика /платени, разбира се!/ и черпят пари освен от родителите на децата и от различни федерации /пфу - мръсни частници!/. А тези по рисуване - а, как щях да забравя - ами те са художници и продават картини! Разните му там преподаватели в детски градини - то се знае, че през почивните дни гледат срещу заплащане деца!
Да, как не ги е срам да искат увеличение на заплатите!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот mitko6 » 26 Окт 2007, 11:58

Бих те поправил - "с бълващи неграмотни юристи Вузове"!
mitko6
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 26 Окт 2007, 11:58

ianeva написа:
maria01 написа:Няма нужда да напускат , за да отидат в частния сектор, защото те и сега си работят и на частно и си вземат и даскалската заплатка. Учителите по езици - естествено , че преподават и в школите и са и преводачи и частни уроци дават, учителите по математика и български - също, икономистите - много ясно, че водят и по някоя фирмичка, ако му разбират. За тези от строителните техникуми - че кой няма строителна фирма, дето му работят учениците?

:) Моите поздравления за написаното от ianeva и maria01.

Невероятно прозрение за обективната действителност! А, забравихме само учителите по физкултура - м-м да, те вероятно организират извънкласни школи по борба или художествена гимнастика /платени, разбира се!/ и черпят пари освен от родителите на децата и от различни федерации /пфу - мръсни частници!/. А тези по рисуване - а, как щях да забравя - ами те са художници и продават картини! Разните му там преподаватели в детски градини - то се знае, че през почивните дни гледат срещу заплащане деца!
Да, как не ги е срам да искат увеличение на заплатите!
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот katerinakuch » 26 Окт 2007, 12:03

mitko6 написа:

Уважаеми mitko6, в темата "Ние сме светът, ние сме децата" се коментира поведението на учителите, а не на юристите.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот mitko6 » 26 Окт 2007, 12:14

katerinakuch написа:
mitko6 написа:

Уважаеми mitko6, в темата "Ние сме светът, ние сме децата" се коментира поведението на учителите, а не на юристите.

Уважаема katerinakuch, в тази тема се коментира поведението на "българина"!!!!!!!!!!! Не Ви ли се страва странно, че за българското образование говори лице, което допуска елементарни правописни и правоговорни грешки на български език! Напр. "особено" се пише с едно "Н"! Ако се използва жаргонното "кво", се поставя апостроф - т. е. "к`во" и пр. Това дразни, драга! А и подобни мнения с подобен правопис улекват!
mitko6
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 26 Окт 2007, 12:41

mitko6 написа:
katerinakuch написа:
mitko6 написа:

Уважаема katerinakuch, в тази тема се коментира поведението на "българина"!!!!!!!!!!! Не Ви ли се страва странно, че за българското образование говори лице, което допуска елементарни правописни и правоговорни грешки на български език! Напр. "особено" се пише с едно "Н"! Ако се използва жаргонното "кво", се поставя апостроф - т. е. "к`во" и пр. Това дразни, драга! А и подобни мнения с подобен правопис улекват!

Уважаеми, mitko6, на всеки човек може да му се случи да допусне техническа грешка при писане. Единствено недопустимо е такава грешка да се допуска от хора, които са учители и чиято работа е свързана с активната дейност да обучават други хора.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот reveta » 26 Окт 2007, 14:38

Cтачката като нищо може и чак до Коледа да продължи, а учителите все да не се съгласяват на това, което им се дава /даже и да е незаслужено/... Видяхме ги с перуки, с плакати, които имат предимно противовъзпитателен ефект, освирепели и като... Xайде да не казвам! Уж са най-интелигентната прослойка в обществото, пък като ги видиш как скачат като диваци... какъв респект очакват после от учениците тези хора?!
Защо не стачкуваха ефективно през лятото, когато нямаше да провалят учебната година на децата?
Ами ако всички шофьори от градския транспорт започнат да стачкуват със седмици /че и повече/? Дали учителите /пък и другите хора/ биха ги подкрепили и биха били съгласни с това, което вършат? А да не говорим какво би станало, ако лекарите се вдигнат на стачка без да си вършат работата! Ами ако всеки реши да действа така... Къде ще му излезе краят?!
reveta
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 26 Окт 2007, 17:23

mitko6 написа:
katerinakuch написа:
mitko6 написа:

Колега, а дали не Олекват? :lol:
Gabi1
Потребител

Стачката свърши ;-)

Мнениеот prnedev » 26 Окт 2007, 23:24

С Т А Ч Н О С П О Р А З У М Е Н И Е

“Министерството на образованието и науката, представлявано от Даниел Вълчев – министър, от една страна,

и съпредседателите на Единния национален стачен комитет Стефан Вълков – СБУ към КНСБ, Васил Василев – СО към КТ “Подкрепа”, Живка Желязкова – НУС към КНСБ,

Синдикат на българските учители към КНСБ, представляван от Янка Такева – председател,

Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”, представляван от Крум Крумов – председател,

Независим учителски синдикат към КНСБ, представляван от Аспарух Томов – председател, от друга страна.

На основание общите стачни искания на синдикатите и проведените преговори между страните, водени от желанието за възстановяване на пълноценен образователно-възпитателен процес, водени от разбирането, че образованието е неизменен национален приоритет, потвърждавайки своята готовност да работят заедно за развитие на българското образование, в съответствие с принципите и мерките в приетата от Народното събрание Национална програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006-2015), със съзнанието, че главното предизвикателство пред българските училища и детски градини продължава да бъде повишаването на качеството на образователно-възпитателния процес, уверени, че търсенето на диалог и отчитането на мнението на всички участници в образователно-възпитателния процес за промените в областта на училищното образование е необходимо с оглед изграждане и повишаване на доверието в системата,

СТРАНИТЕ СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА СЛЕДНОТО:

1. Министерският съвет да предложи на Народното събрание в бюджет 2008 г. да бъдат осигурени по функция образование 470 млн. лв. повече от средствата за 2007 г.

2. Министерският съвет да предложи на Народното събрание законодателни промени, по силата на които от 1 януари 2008 г.:

2.1. всички училища и детски градини да придобият статут на второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, като най-малко 80 % от средствата, определени по единните стандарти, се предоставят на разпореждане на съответното училище/детска градина, а останалите средства се разпределят по утвърдена от първостепенния разпоредител формула. Бюджетът се изготвя от директора на училището/детската градина и се обсъжда с педагогическия съвет, училищния съвет и ръководствата на представителните синдикалните организации в съответното училище/детска градина, страни по настоящото споразумение. С цел гарантиране на прозрачност при изпълнение на делегирания бюджет, директорът изготвя 3-месечен отчет по изпълнението на бюджета и го оповестява публично;

2.2. да бъде създадена законова забрана за прехвърляне на средства от функция образование за други дейности, в т.ч. и за делегирани от държавата дейности по други функции. Реализираните в края на годината икономии от средствата за образование, които остават като преходен остатък в общинския бюджет, да се разходват само за образование;

2.3. да бъде създадена законова забрана за назначаване на лица извън звената в системата на народната просвета за сметка на средства от функция образование;

2.4. да бъде създадена законова възможност икономиите от фонд „Работна заплата” в системата на народната просвета да се използват за увеличаване на възнагражденията.

3. Да бъдат създадени възможности за гъвкав подход при определянето на възнагражденията при условията на чл. 9 от Колективния трудов договор, както и да бъдат дерегулирани механизмите за определяне на числеността на непедагогическия персонал при спазване на нормативните изисквания за здравословни и безопасни условия за възпитание и обучение.

4. Да бъде създадена нормативна възможност педагогическите съвети да вземат решение за увеличаване на броя на учениците в паралелките/групите, но с не повече от 10 % от норматива.

5. Да продължи въвеждането на системата за диференцирано заплащане с нейните три стълба с активно участие на социалните партньори при разработване на критериите за оценка, като за целта бъде създадена необходимата нормативна база. Да продължи прилагането на първия стълб на диференцираното заплащане през 2008 г. и от 1 октомври 2008 г. да бъде въведен следващ стълб.

6. Да бъдат създадени механизми за допълнителна работа извън нормите за задължителна преподавателска заетост и извън работно време с изоставащи или особено надарени ученици и да бъде създадена програма за финансиране на повишените ангажименти на учителите извън учебната натовареност.

7. Да продължи изграждането на национална ефективна система за външно оценяване, в това число и провеждане на държавни зрелостни изпити съгласно Закона за народната просвета.

8. Учител, който предоставя образователни услуги срещу заплащане, подава пред директора годишна декларация относно предоставянето на такива услуги, както и относно отсъствието на конфликт на интереси.

9. От реализираните в системата на народната просвета икономии от 1 ноември 2007 г. средната брутна работна заплата на заетите да стане съответно 524 лв. за педагогическия персонал и 283 лв. за непедагогическия персонал (без това да включва средствата за диференцирано заплащане и допълнително трудово възнаграждение). За целта да бъдат извършени промени в съответните нормативни актове.

10. Да бъдат завишени стандартите за издръжка на един ученик през 2008 г., като средният стандарт от 933 лв. през 2007 г. достигне не по-малко от 1151 лв. през 2008 г.

11. От 1 януари 2008 г. увеличаването на възнагражденията в системата на народната просвета да се извършва през единния разходен стандарт, делегираните бюджети, действащите норми за задължителна преподавателска работа и средните стойности на нормативите за пълняемост на паралелките/групите, като въз основа на това през месец юли 2008 г. средната брутна работна заплата на педагогическия персонал да достигне 650 лв. (без средствата за диференцирано заплащане), а заплатите на непедагогическия персонал да се увеличат пропорционално. Началната основна учителска заплата за новопостъпили през месец юли 2008 г. да бъде не по-малко от 450 лв.

12. Да бъде създадено нормативно задължение при реализирани икономии от фонд „Работна заплата” директорът на училището/детската градина да предоставя допълнително материално стимулиране на заетите без ограничение в размера.

13. Да бъде осигурен необходимият финансов ресурс за обезпечаване на дейността на защитените училища.

14. Страните се задължават да работят за постигането на целия пакет от мерки, описани в това споразумение.

15. Страните се задължават да се информират взаимно за възникнали проблеми в хода на реализацията на мерките и съвместно да търсят решения за преодоляването им".
prnedev
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии