За теорията на помагача при "въвеждане" - във формата "обещал да даде помощ...". Фактическите действия на втория като факти от обективната действиелност ще ни послужат като доказателство /естествено преценени в съвкупност с други, разпечатки разни например/ за факти от субективната страна /обещанието, дадено преди започване изпълнението на престъплението/ и тогава той ще си отговаря в съучастие и за опита, пък бил той и недовършен
.
Абсолютно те подкрепям, Лекси.
Рин Тим Тим, мисля, че изобщо не иде реч да се криминализира "висенето пред блока"
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
на хубавеца, който не е имал възможност да въвежда в заблуждение.Т.е не това е изпълнителното деяние.Това е доказателство за деянието, случило се преди, и ведно с чутото от пострадалата - по определено време, на определено място, ще дойде лице, така щото да получи "откупа"/"подкупа"
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
, "дочути разговори" / по надлежния ред/ или възпроизведени такива - в показания на постр., или доказателства кой с кой си е говорил, пък и къде се е намирал....при говоренето.Сглобимо е, предполагам
Ако измамливото активно поведение е с по -сложен сценарий, при предварително разпределение на ролите, с по -сложна инсценировка, всеки от съизвършителите, според ролята си, ще допринася за общата илюзорна картина на действителността/най-чистия вариант, както казваш ти и от теор.гл.т./.Ще разиграват съвместно театър, но с наказателноправин последици
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
за актьорите - тогава всеки допринася за формиране на заблудата.Единият ще се обади по телефона и ще се представи за "адвокат"- че трябват пари за гаранция и ДМС
![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
, друг ще се обади в последствие да се представи за "разследващ", трети ще бъде посочен като лицето, което ще дойде да вземе парите ....и ще продължи да увещава пострадалата, че нещата ще се наредят и чедото й ще се прибере читаво у дома...
Заблуждението е невярна представа - то може да бъде цялостна картина, нарисувана с поредица от действия.
Тогава са си съизвършители...във формирането на заблудата - въвеждат в заблуждение, а самото заблуждение се "рисува" с много действия.
Ако "куриерът" просто пристига на място, и докато иначе трябва да се осъществява тая "контролирана" размяна на липсващо пакетче с пари, с незабележим елемент на провокация
, но по никакъв начин ненаказуема, деятелността се пресече преди заблуждаване да има ....от контролиращите...Какво се явява този куриер?
Варинант А - аз съм случайно пред блока, разхождам си кучето, но без каишка, а то се загуби, и не знам защо ме прибраха органите.Не знам и защо съответствам на някакво описание/ на човек, дето е трябвало да дойде някъде да вземе нещо/, случайно е станало...
Варинат Б - един човек ми каза да отида да взема пенсията от от баба му, която ще ме чака пред блока.Аз съм жертва на измама
Вареант С - аз съм представител на Червения кръст, идвах да донеса пари на бабата, а не да взема пари от нея.
"Посткриминалното" спомагане, когато е предварително обещано, не подлежи на криминализиране, защото съучастието стига.Пък и се приема, че участникът в престъпление винаги полага усилия да си помогне в прикриването, реализацията на резултата... и когато са плод на съвместни усилия./ако спомагането след деянието е осъществено, самото то като действия не осъществява престъпен състав, но по начин,време , място, средства на извършване, може да е е ясна инидиция за обещаване отпреди деянието.И то трудно разколебима, освен ако човек вярва да е възможно много съвпадения да се случват на един човек, по едно време, на едно място/.Нещата ще опрат до житейска праводподобност, сама по себе си недостатъчна, но скрепена с верига от косвени доказателства, че и преки.
За да е съучастник човекът трябва да има представи, че деянието предстои или е в процес на извършване.
От обективна страна, критерият - да се отграничи помагачеството от следкриминалната дейност / дето даже и не става за лично укривателство
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
/ е има ли причинна връзка между поведението на "куриера" с основното престъпление".
Ако се върви отзад напред - защо този човек е на уреченото време и място и прилича да е уговорения човек, освен ако не е уговорен и то предварително , може да се обсъжда помагачество чрез обещаване....
Развихри ми се фантазията
извинявам се .