За въззива май се съгласихме, че няма проблем
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
всички май/ Мириам е права, че има решения и в обратния смисъл - че ако се чете нова присъда да трябва уведомяване за нея на страните, които не са присъствали/.
Обратното - да не трябва - решението, което имам предвид за въззив, макар тук да става дума за ЧО/ ГИ, по- принципно е според мен:
РЕШЕНИЕ № 369 ОТ 15.07.2002 Г. ПО Н. Д. № 262/2002 Г., II Н. О. НА ВКС
Публикувано: Бюлетин на ВКС, кн. 5 от 2002 г.
0КОГАТО ВЪЗЗИВНИЯТ СЪД ПОСТАНОВЯВА НОВА ПРИСЪДА, ТОЙ НЯМА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА УВЕДОМЯВА СТРАНИТЕ ЗА НЕЯ, ТЪЙ КАТО ПРОИЗНАСЯНЕТО Е ПУБЛИЧНО И СТАВА НЕЗАБАВНО СЛЕД ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СЪДЕБНОТО ЗАСЕДАНИЕ.
Чл. 334 НПК
Чл. 337, ал. 3 НПК
Чл. 353, ал. 1 НПК
Докладчик председател на отделение Савка Стоянова
Военноапелативният съд гр. С. с определение от 26.03.2002 г. по ч. н. д. № 27/2002 г. е оставил без уважение молбата на частните обвинители и граждански ищци В. Е. К., В. Т. Ч., В. К. К. и Я. К. П., всички от гр. Д. за възстановяване срока за обжалване на постановената присъда № 208 от 21.11.2001 г. по в. н. о. х. д. № 183/2001 г. на Военноапелативния съд.
Доводите за допуснати нарушения на процесуални правила, неконкретизирани в касационната жалба, са неоснователни.
По повод въззивна жалба на подсъдимия И. Д. Д. апелативният съд е образувал в. н. д. № 183/2001 г., което е било насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание за 21.11.2001 г., за която дата страните са били редовно призовани. Видно от протокола на съдебното заседание гражданските ищци не са се явили и тъй като явяването им не е задължително, съдът правилно е разгледал делото в тяхно отсъствие. След приключване на съдебното следствие и проведено съвещание, същият ден, в открито съдебно заседание в присъствието на явилите се страни съдът е постановил нова присъда, за която посочил, че подлежи на обжалване пред ВКС в тридесетдневен срок. Последното е в съответствие с предвиденото в чл. 353, ал. 1 НПК, посочващ, че „жалбата и протестът срещу присъдата на въззивния съд се подават в сроковете по чл. 318, ал. 1“. Правилно в атакуваното определение е прието, че когато въззивният съд постановява нова присъда той няма задължение да уведомява страните за нея. Новата присъда се произнася в открито съдебно заседание, за което страните са били редовно призовани. Тяхно задължение е когато са преценили, че не желаят лично да участвуват в това заседание да следят за извършените действия, произнесените актове и съответно сроковете за обжалването им. Задължение съдът има да уведомява страните за решението си, когато то се обявява при условията на чл. 337а, ал. 2 НПК. Когато в изпълнение на правомощията си по чл. 334, ал. 1 НПК въззивният съд отменява първоинстанционната присъда и постановява нова присъда се прилагат изискванията на чл. 303, чл. 306 и чл. 353, ал. 1 НПК.
Неоснователно е и твърдението, че са налице предпоставките по чл. 166, ал. 1 НПК „уважителни причини“ за пропускане срока, определен от закона за обжалване. Обстоятелството, че гражданските ищци не са били известени от ангажирания от тях адвокат за резултата не е уважителна причина по смисъла на закона, поради което и правилно въззивният съд е намерил, че не са налице предпоставки за възстановяване на срока на основание чл. 166, ал. 1 НПК.
Поради изложените съображения настоящият състав намери, че при постановяване на определението не са допуснати нарушения и същото следва да се остави в сила.
Решението на въвзива може да е в срок, новата присъда -не, постановява се в с.з.Е, няма грижа, въпреки писаното в решението на ВКс да се изпрати съобщение на неприсъствалите редовно призовани страни, че присъда има, но ще е свръхпетититум.
За първата инстанция -
решението, което имам предвид е в Бюлетините на ВКс аз 2008 и както ви е известно, аз не мога да го кача тука, понеже съм добре прикрит компютърен гений
Ще кажа номера - БВКС е 3 от 2008, решението е 315-208 на Трето НО.Та там се казва, че ако напусне с.з. подс. в пристъп на безверие в съдебната система в лицето на решаващия съд, която го осъжда,в случая и много правилно, не е пречка да се обяви / дообяви присъдата.
Вън от решението на ВКС, моите аргументи за етапа постановяване на присъдата/ нали всички сме съгласни, че е част от с.з./, освен изчерпването на възможностите за защита в този етап- т.е. няма каква защита да се осъществи при оповестяване на волята на съда/ е това, че присъствието но подс.в с.з. е задължително с оглед на установяване на истината/предвид естеството на обвинението или по разпореждане насъда/.Когато обявява акта си, съдът вече я е постигнал тази истина.Подс. може да чуе истината от устата на председателя на състава, но може и да предпочете да си живее със своята истина
Или в заключение, не е свещено право на подс.да прави на маймуни всички участници в с.з.
Е, не съм съгласна, че и в клетка като маймуна трябва да стои,доколкото още се числи към човешкия вид и обвиняемия, въпреки понякога да се е опитал в миналото да опровергае тая презумпция.Освен, ако не е Ханибал Лектър
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Или ако не е лице с кратко име, в полза на което се отцепва района на съдебната палата - тогава в бронирана клетка, но за да се опази от всенародната любов. Пък бил той и не обв.