начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

"Международен" развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"Международен" развод

Мнениеот ggv69 » 17 Юли 2010, 14:59

Здравейте,

Предварително се извинявам, но още не съм намерил адвокат, който да знае отговора. Дано някой да помогне.

Аз съм български гражданин, съпругата ми е французойка, бракът е сключен във Франция през 1992г., имаме син на 13г. Преди 3г. решихме заедно да дойдем да живеем в България. След това съпругата ми обаче се върна във Франция и ни "изостави". Тоест от 2 години живеем със сина ми в България и аз го гледам сам.

Ситуацията ме устройва и не искам да се развеждам. Съпругата ми обаче иска, и то не по взаимно съгласие.

Въпросите ми са:

1/ Може ли съпругата ми да заведе дело за развод във Франция?

2/ Ако да - мога ли аз да поискам делото да се гледа в България (на основание на това, че гледам сам дете и не мога да си позволя лукса да пътувам до Франция за явяване в съда и т.н.)

3/ Ако и това не може да стане - според вас не е ли по-добре тогава аз да заведа дело в България, макар и да не искам? И имам ли реални шансове синът ми да продължи да живее с мен?

Предварително благодаря на всички за помощта!

(вкл. и ако знаете за някой добър адвокат, запознат с тези въпроси)

Поздрави,
Г.
ggv69
Нов потребител

Re: "Международен" развод

Мнениеот Гост. » 17 Юли 2010, 15:09

да
за сега не
за сега- да( отговорите и на 2 и на 3 са обусловени от приемане на едни изменения заради т.н. конкуренция при избора на съд..не ви е важно да знаете), за детето- да

Успех с колегата :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ggv69 » 17 Юли 2010, 16:44

Благодаря, Поли!

Има все пак някакво странно противоречие относно въпрос 1 (дали може съпругата да заведе дело във Франция):

Според европейската директива по въпроса отговорът наистина изглежда "да".

Обаче в сайта на Френското Министерство на Правосъдието пише, че при отделно живеещи съпрузи компетентният съд е този по местоживеене на родителя гледащ детето, или ако няма дете - на ответника (т.е. и в двата случая - аз, и би трябвало делото да може да се заведе само в София).

Къде е истината?
ggv69
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 18 Юли 2010, 09:57

Както се казва в един популярен филм: " Някъде там".
Не познавам френското законодателство, позовах се на еврорегламент ( темата е дискутирана и тук). При противоречие между норма на ЕС и вътрешно законодателство- прилага се европейското право. В случая то все още дава правна възможност на съпругата ви за избор на компетентен съд (Регламент (ЕО) № 2201/2003).
Ако е нормативно уредена тази хипотеза във френското законодателство, за която споменавате във втория си пост, то статуквото "ситуацията ме устройва и не искам да се развеждам" не е застрашено. Поне не и от съпругата ви и във Франция. Дори и да заведе дело там, то същото следва да се прекрати.
Компетентен в случая ще бъде българският съд.
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси