начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Архитектурни елементи

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Архитектурни елементи

Мнениеот bgarch » 07 Дек 2010, 20:53

probcho написа:Като се придържаме към втората част "художествено" се предполага, че същите (куполи, кули и др.п.) не са обвързани функционално с помещения в сградата!
....Твърде "фриволно" ще е боравенето с този "смисъл"! Тогава ще завали от невероятни "художествени" чудеса! Ако трябва да се разглежда аспекта на "художествеността" на сграда би следвало да се проявява в общия обем, а не да се търси в пространството над покривната плоскост!

Наистина ме учудва логиката и причинно- следствените връзки, които правиш. Много ми е трудно да вникна в тях!
Откъде накъде "художествено" ще предполага липса на функционална обвръзка с помещения в сградата? Значи ли това, че всяка функционална връзка на помещения в една сграда води до "нехудожественост" на архитектурата? Че ти така ще отречеш въобще архитектурата като изкуство(то май у нас дотам сме я докарали...).
И защо "художествеността" не трябва да се търси в пространството над покривната плоскост, това пространство не участва ли в общия обем? Аз ли нещо трудно включвам, ти ли трудно обясняваш...
А архитекти- мераклии има. Достатъчно е човек да се разходи из центъра на София, гледайки нагоре, или пък в някой "супермодерен" комплекс по Черноморието или в подножието на Пирина.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот probcho » 07 Дек 2010, 22:50

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 20:57, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Дек 2010, 23:50

magodeoz по аргумент на противното да не би да сте архитект (не)мераклия
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот aspida » 08 Дек 2010, 08:11

става въпрос за това, че тези т. нар. елементи превишават допустимите площи за тях (20% от ЗП, но не повече от 25 кв. м). Тук може би въпросът опира до това как да се определи площта конкретния елемент, т. е. каква е площта на онази част от елемента, която излиза извън ограничителната линия по чл. 92 (1) от наредбата.

Г-н магьоснико от Оз,
Бившият зам. министър на регионалното размитие и благоустройството - юриста Савин Ковачев станал, всред инженерите и архитектите занимаващи се с териториално и селищно устройство, подигравателно известен с явното си неразбиране на геометрията от седми клас - имаща отношение към прилагането на закона, беше издал едно писмо. Именно от това писмо пролича неговата неграмотност в тази област. Зададеният от Вас по-горе въпрос, ако не друго показва, че в областта на познанията си по геометрия сте на нивото на бившия зам. министър. Понеже според изявите Ви в този форум изглежда,че сте юрист си позволявам нескромно да запитам, дали всички юристи сте такива?
Аватар
aspida
Потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Дек 2010, 10:15

Уважаема госпожо Каменарке,
Аз нямам спомен да съм задавал въпроси в тази тема. Вие го направихте, и то по начин, който предизвика обилни словоизлияния по тези сравнително елементарни въпроси. Що се отнася до познанията ми по геометрия от основното училище – позволявам си да предположа, че те са доста над Вашите познания по материята, която коментирате.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 08 Дек 2010, 11:47

probcho написа:Това са моите виждания! А Вие само се опитвате да ги оборите, без да представите друга алтернатива! Макар и да съм отворен към Вашият "художествен" поглед по въпроса!
Но все пак, ако имате удачно определение в правно отношение на термина "архитектурно" "художествен" "елемент", моля!

probcho, другата алтернатива не може да се представи в един юридически форум, дори и в сериозната юридическа литература. Тя е представена в книгите по история на архитектурата, в архитектурните списания, в резултатите от архитектурни конкурси по света, в сайтовете за архитектурни реализации и се нарича с простичката дума "професионализъм". И специалистите (архитектите- мераклии и немераклии) следят тези информационни източници. Ако си започнал да разбираш за какво говоря, сигурно ще си отговориш и на въпроса, защо не може да се даде "удачно определение в правно отношение на термина "архитектурно" "художествен" "елемент". Такова определение не е дадено никъде по белия свят, поне аз не знам за такова. А претендирам, че следя посочените по- горе от мен източници на познание.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Дек 2010, 12:32

Открай време хората се опитват да облекат в норми онези положителни неща, до които са достигнали чрез емпирични методи на познание, основани на досегашния опит, и на здравия разум. Доколко това се отнася за текстовете от наредбата, които коментираме, е отделен въпрос. В този смисъл нормативно са ограничени габаритите на тези елементи, но не и архитектурно – художественото им съдържание, и всяко нещо, вместено в тези габарити, е "архитектурно – художествен елемент", и конкретният му израз може да бъде предмет на емоционална, но не и на рационална преценка.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Дек 2010, 22:55

В този смисъл нормативно са ограничени габаритите на тези елементи, но не и архитектурно – художественото им съдържание, и всяко нещо, вместено в тези габарити, е "архитектурно – художествен елемент", и конкретният му израз може да бъде предмет на емоционална, но не и на рационална преценка.

magodeoz
телевизионната кула на СКАТ ТВ върху известна сграда в Бургас според габаритите несъмнено е архитектурно художествен елемент , пък като му изчислиш площтта си е съвсем незаконен нали така!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Дек 2010, 23:22

Нямам идея - не съм я виждал. Но, щом казвате, сигурно е така. Нямам основание да се съмнявам.
Последна промяна magodeoz на 09 Дек 2010, 00:03, променена общо 1 път
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Дек 2010, 23:43

magodeoz Специално за Вас имам една радостна новина. Тази антена не е незаконна. Одобрена е още при действието на Наредба №5. Законността следва от невъзможността мегалоцефалната Наредба №7 да се приложи с обратна сила.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 09 Дек 2010, 00:02

Я да се включа и аз в тази тъй интересна беседа, момчета. :lol:

Въздържах се до сега да споделя, че съм виждала проект (туй в една небезизвестна Черноморска територия) с архитектурно оформен елемент, който напомняше на пилон с Н=9 м. над куличката. :D
Встрани от шеговития тон, считам, че тези елементи в един проект са въпрос на преценка по целесъобразност, и макарда излизат извън стр. правила и норми, щом така са "къстени", значи за Богопомазани и не подлежат на пряк съдебен контрол. :roll:
Лично мнение. Чисто хипотетично си разсъжавам. Не съм имала в практиката си такъв случай.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Дек 2010, 00:15

@Melly: А защо да "излизат извън строителните правила и норми", след като същите тези норми не ги ограничават? А и инвестиционните проекти, от които тез нещица са неразделна част, по принцип не подлежат на пряк съдебен контрол.
@julyanvonemona: Искрено се зарадвах от тази новина! Значи - в Бургас има (поне) една законна антена! Това е истински повод за гордост в по-новата ни история.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот ellibelli » 09 Дек 2010, 02:09

aspida, съгласно ЗР на ЗУТ, Министърът на регионалното развитие и благоустройството, съвместно с ръководителите на заинтересуваните централни и териториални администрации, одобрява техническите правила и нормативи за проектиране, изграждане и ползване на съоръженията и мрежите на техническата инфраструктура.
Едни такива технически правила се съдържат в "НАРЕДБА № 2/8 юни 2009 г.".
Като се има предвид и дефиницията за "Асансьорна уредба" - съвкупност от асансьор и функционално свързани с него части на строежа (шахта, шахтна яма, машинно помещение, етажни площадки и др.под.), изразявам мнение, че стърчащата над покривната равнина шахта на асансьора не попада под хипотезите на чл.92 и чл.93 от Наредба 7 :wink: .
Последна промяна ellibelli на 09 Дек 2010, 12:05, променена общо 1 път
ellibelli
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Дек 2010, 09:33

ellibelli вероятно имате предвид чл. 92 и 93 от Наредба №7 ПНУОВТУЗ, а не
....чл.92 и чл.93 от ЗУТ.
:D
освен това доста можем да си помислим дали асансьора е систематично подреден в съоръженията и мрежите на техническата инфраструктура.
Може би magodeoz ще помогне малко.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Дек 2010, 10:05

Според скромното ми мнение тази наредба съдържа "строителни и технически правила и нормативи", а не "правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони", каквито съдържа наредбата по чл. 13 от ЗУТ. В този смисъл първите "технически правила" не могат да противоречат на вторите "нормативи за устройство", нито да ги изменят или дерогират (ако ме разбирате). Освен това, асансьорната уредба е част от сграда, а не самостоятелен обект, който би могъл да се подчинява на други норми, различни от тези за сградите.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 09 Дек 2010, 10:49

ellibelli написа:
Едни такива технически правила се съдържат в "НАРЕДБА № 2/8 юни 2009 г.".
Като се има предвид и дефиницията за "Асансьорна уредба" - съвкупност от асансьор и функционално свързани с него части на строежа (шахта, шахтна яма, машинно помещение, етажни площадки и др.под.), изразявам мнение, че стърчащата над покривната равнина шахта на асансьора не попада под хипотезите на чл.92 и чл.93 от ЗУТ.(Наредба 7)

И къде точно откриваш противоречието между съвкупност от асансьор и функционално свързани с него части на строежа (шахта, шахтна яма, машинно помещение, етажни площадки и др.под.) и понятието "архитектурно- художествен елемент". Защо смяташ, че тези функционално свързани части от строежа по презумпция не могат да бъдат архитектурно- художествен елемент? Значи ли това, че такъв елемент могат да бъдат само функционално свързани жилищни помещения или пък функционално свързани офис- помещения. Обясни ми логиката си, защото не мога да я разбера! Или пък, както разсъждава probcho - щом има обитаеми пространства (функционално свързани помещения), не може да става въпрос са архитектурно- художествени качества?
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Дек 2010, 11:16

aspida предполагам, че ще ме извинете, затова предлагам на magodeoz да предприемем един "трансгалактически траверс" и да поразсъждаваме върху това дали цялата двадесет и шеста от глава от Наредба №7 ПНУОВТУЗ може да се вмести в затворения и ограничен интервал на материята по чл.13 ал.2 ЗУТ, за която е управомощен Министъра на регионалното развитие и благоустройството и може ли той облягайки се на §18 ЗР на ЗУТ да разшири тези си правомощия, по повод че има възможност за "самостоятелно правно основание", както се пее в една друга ария.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ellibelli » 09 Дек 2010, 12:03

Трудно бих могла да обобщя, че "всяко стърчащо нещо представлява непременно архитектурно-художествен елемент"... :D
С какво конкретно "стърчащата над покривната равнина шахта на асансьора" ще се превърне в "архитектурно-художествен елемент" по смисъла на чл.93(2) Н7? С площта си ли? Или с "разстояние не по-малко от 3,0 м от страничната граница на урегулирания поземлен имот"?
А естетическото оформление на "стърчащата над покривната равнина шахта на асансьора", според мен, не я поставя непременно в хипотезата на чл.93(2) Н7.
ellibelli
Младши потребител

Мнениеот ellibelli » 09 Дек 2010, 12:09

julyanvonemona написа:ellibelli вероятно имате предвид чл. 92 и 93 от Наредба №7 ПНУОВТУЗ,

:D Точно НАРЕДБАТА имам предвид! Моля да ме извините и проявите разбиране за неволната ми грешка!
Последна промяна ellibelli на 09 Дек 2010, 12:36, променена общо 1 път
ellibelli
Младши потребител

Мнениеот ellibelli » 09 Дек 2010, 12:36

magodeoz написа: ...В този смисъл първите "технически правила" не могат да противоречат на вторите "нормативи за устройство", нито да ги изменят или дерогират (ако ме разбирате)...

Разбирам, че става въпрос за "жонглиране" с нормативи.
А за значението на "дерогира" - макар и бавно, разбрах. Би ли било грешно, обаче, ако вместо "дерогира" се използва "отменя"?

magodeoz написа: ...Освен това, асансьорната уредба е част от сграда, а не самостоятелен обект, който би могъл да се подчинява на други норми, различни от тези за сградите.

Не винаги и не е задължително. Възможно е в определени случаи асансьорната уредба да бъде част от инженерно съоръжение, а също и самостоятелен обект.
ellibelli
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация