![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
- Дата и час: 06 Фев 2025, 21:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ВЕЩИ ЛИЦА
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
ВЕЩИ ЛИЦА
Здравейте,не съм с юридическо образование но ми се случи да съм пряко засегнат от експертно решение,затова мисля че ще бъде полезно за всички (които търсят истината) да коментираме мнения и впечатления от разните вещи лица ,които в крайна сметка се оказва решават делата.
p.s.Не зная дали темата е за този раздел,нека преценят администраторите.Благодаря и до скоро.
- spravedli-v-ostavka
- Нов потребител
Re: ВЕЩИ ЛИЦА
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
- neutralen
- Активен потребител
Развесели ме никът Ви, наистина
Никак ни Ви е лоша темата, поне на мен ми харесва. Битува сред юристите, не от вчера, едно понятие "ЗЛОвещи лица", наложено с ирония от практиката. Всъщност, у нас, всеки, който отговаря на минимални изисквания за образование, стаж по специалността, възраст и т.н., без изпит, може да стане вещо лице. Въпрос на нормативна уредба и тотална липса на контрол върху компетентността. А експертите, на които се възлагат експертизи от МВР на досъдебно производство, в немалката си част, дори не са включени в списъците на вещите лица към съответните съдилища - те са си служители на МВР, изкарали "курс" в АМВР. Някои от тях са в списъците, други - не. Така някой виден начален педагог, реализирал се в МВР, след курс в АМВР, изготвя и защитава криминалистически експертизи без да е в списъка на вещите лица към съответния окръжен съд. Действително, Неутрален е прав, че, принципно, делата се решават от съда. Експертното заключение не е задължително за него, подлежи на оценка като всеки друг доказателствен материал - поотделно и в неговата съвкупност с останалите, но, ако не се кредитира заключението, следва да се изложат мотиви за това. По правило /писано
/, СЕ се назначава тогава, когато са необходими специални знания от определени области, а практиката е такава, че с оглед останалия доказателствен материал по определени дела, често наистина те се "решават" от експертизата, защото нито съдът, нито страните, разполагат с "по-специални знания", за да могат мотивирано да ги опровергаят. Има предвидени процесуални възможности - за оспорване на заключение, назначаване на допълнителна / повторна и т.н. експертизи, но това не променя основното положеие - уредбата на подбора и професионалния контрол върху дейността на вещите лица. Понякога, всъщност често, се налага и съдът, и страните, сами да се образоват в тези области, за които са нужни специални знания и, за изясняване на въпроси от които, законът е предвидил именно назначаването на експертизи, за да могат адекватно да реагират на неадекватни заключения. Един омагьосън кръг се получава, който няма да се промени, докато не се промени нормативната уредба.
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Никак ни Ви е лоша темата, поне на мен ми харесва. Битува сред юристите, не от вчера, едно понятие "ЗЛОвещи лица", наложено с ирония от практиката. Всъщност, у нас, всеки, който отговаря на минимални изисквания за образование, стаж по специалността, възраст и т.н., без изпит, може да стане вещо лице. Въпрос на нормативна уредба и тотална липса на контрол върху компетентността. А експертите, на които се възлагат експертизи от МВР на досъдебно производство, в немалката си част, дори не са включени в списъците на вещите лица към съответните съдилища - те са си служители на МВР, изкарали "курс" в АМВР. Някои от тях са в списъците, други - не. Така някой виден начален педагог, реализирал се в МВР, след курс в АМВР, изготвя и защитава криминалистически експертизи без да е в списъка на вещите лица към съответния окръжен съд. Действително, Неутрален е прав, че, принципно, делата се решават от съда. Експертното заключение не е задължително за него, подлежи на оценка като всеки друг доказателствен материал - поотделно и в неговата съвкупност с останалите, но, ако не се кредитира заключението, следва да се изложат мотиви за това. По правило /писано
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
-
lexy21 - Активен потребител
Здравейте,да разбирасе че решението по едно дело постформа се взима от съдята, но както и lex 21 е написал всъшност съдята предполагам почти винаги (ако разбирасе няма някаква ...намеса) кредитира мнението на експерта,поради споменатите от lex причини от една страна, и от друга защо да поема излишен риск нима не е по-лесно да прехвърлиш отговорноста на друг,пък той ако не е бил прав? Е колко вещи лица познавате осъдени?
Живях 10 години извън България, и признавам костваше ми много време докато приема, че тук всичко е възможно,не малко юристи ми повтаряха че не трямва да се учудвам защото тук било нормално това
Имам интересна история за разказване в която са замесени някои така наречени вещи лица,но да призная вече като че съм обезверен до някъде,иминно поради силно разклатената увереност в "търсещите истината", но по натам ще споделя за кои вещи лица става на въпрос и как действат ![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
- spravedli-v-ostavka
- Нов потребител
По горе питахте за оспорването. Ето гласова бележка, в която съдията отговаря на този въпрос: http://88.203.184.15/archive/01/4.mp3
- zritel
- Нов потребител
нее лошо да има онлайн канали на залите и делата ЗА ПРОЗРАЧА СЪДЕБНА СИСТЕМА
![Idea :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)
![Arrow :arrow:](./images/smilies/icon_arrow.gif)
Принцип от римското право е по-добре десет виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора. У нас нагласите са обратни. Съдебна система" - разбирай система, която трябва да бъде съдена.
-
justmy - Потребител
justmy написа:нее лошо да има онлайн канали на залите и делата ЗА ПРОЗРАЧА СЪДЕБНА СИСТЕМА![]()
![]()
![]()
![]()
Не е лошо, доже е много хубаво.
Ама от къде пари
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
Standbay написа:justmy написа:нее лошо да има онлайн канали на залите и делата ЗА ПРОЗРАЧА СЪДЕБНА СИСТЕМА![]()
![]()
![]()
![]()
Не е лошо, доже е много хубаво.
Ама от къде пари![]()
махаме заседателите-тъпизъма на ВЕКА е законноста им
Принцип от римското право е по-добре десет виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора. У нас нагласите са обратни. Съдебна система" - разбирай система, която трябва да бъде съдена.
-
justmy - Потребител
justmy написа:махаме заседателите-тъпизъма на ВЕКА е законноста им![]()
Не може
Очевидно не ги разбираш някои работи
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|