начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Стари задължения към Глобул

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Стари задължения към Глобул

Мнениеот pitamazzz » 15 Дек 2014, 16:40

Здравейте,

Преди малко получих обаждане от представител на Глобул, че дължа пари.

Та, питането ми е - може ли при стари задължения да запорират банкови сметки?
pitamazzz
Нов потребител

Re: Стари задължения към Глобул

Мнениеот ivanov_p » 15 Дек 2014, 18:01

Бъдещи сметки рядко са предмет на иск, обикновено се търсят стари. Щом са ти запорирали сметката отивай при ЧСИ и плащай. Ако още не са ги запорирали отивай в Глобул и плащай. По пътя към тях плати и на другите кредитори и ще ти олекне!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот lacuna811 » 15 Дек 2014, 23:48

Може, само че преди да се стигне до запор, има стъпки регламентирани в Граждански процесуален кодекс.
lacuna811
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 16 Дек 2014, 12:11

Темата не е за този раздел. Ако наистина дължите пари - платете и си пазете касовата бележка. За другото ще ви разкажат в правилния раздел на сайта. Но за едни 50 лв бихте могли в рамките на няколко месеца да дължите има няма 400, а ако се стигне и до принудително изпълнение още повече.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 16 Дек 2014, 12:20

pitamazzz написа:Здравейте,

Преди малко получих обаждане от представител на Глобул, че дължа пари.

Та, питането ми е - може ли при стари задължения да запорират банкови сметки?

Колко е вехто задължението? ( в смисъл от кога ги дължите).

Не, не могат СЕГА да ви запорират сметките- за да се стигне до запор трябва да се мине през производство( Гробул предпочитат да прехвърлят старите си вземания към ССГруп / за това питам колко е старо), а те пък сезират арбитражен съд без никакви доказателства :D , после идва на ред СГС за издаване на изп. лист и едва след това се стига до съдебен изпълнител- има няма 3 месеца време).
Е, когато нещата стигнат до СИ- тогава може като обезпечение ( хе-хе то си е направо изпълнение) и запор да наложи върху вземането ви по банкова сметка.

Трябва да се преценява трезво- колко е размера на вземането, че да знаете дали си струва усилието да се депозира възражение след време, респективно дали възражението ще е основателно или ще ви довлече още разноски. Както казвам, не всяка жаба трябва да си вдига крачето, само защото и коня го правел.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 16 Дек 2014, 12:42

Парадайз, глобул имат ли арбитражна клауза в договорите си? Питам само. Ей сега попрегледах малко и намерих една статия, в която се казва следното : " най-новите си решения ВКС възприема доводите, че сключен договор за цесия, по която се цедират правата по договор, съдържащ арбитражна клауза, не води до встъпване в тази клауза на цесионера. За да стане третото лице страна по арбитражната клауза е нужно то, със съгласието на двете страни по него, да замести една от тях или да е налице универсално правоприемство на една от страните. Извършената цесия на вземането, според ВКС, не води до встъпване в арбитражната клауза на цесионера." (Решение № 70 от 15.06.2012 г. на ВКС по т.д №112/2012 г., I т.о., ТК, съдия докладчик Любка Илиева.) Ако нямат такава клауза в общите условия (което май би било неравноправна клауза..ако не бъркам) как успяват с арбитража?
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 16 Дек 2014, 12:55

Арбитражната клауза никога не е вървяла с цесията. Прехвърля се вземането и вървящото с него, лихви, падежи, привилегии, тежести, а не подсъдността, която е отделна договорка и няма отношение към вземането. Вземането съществува или не, без значение пред кой съд ще се предяви иска.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 16 Дек 2014, 13:12

Ясно, но понеже птичето спомена за арбитражни съдилища, използвани от сг груп и ми стана любопитно длъжниците не възразяват ли. Преди време знам че масово отхвърляха исковете на сг щото глобул не уведомяват длъжниците за цесията и тн .. може би затова сега е тая практика с арбитража. но както и да е. не съм мн запознат. просто ми беше любопитно, а не ми се рови.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 16 Дек 2014, 14:06

Никой не възразява, защото не чете договорите, вкл. и аз. Сега се замислих, че не съм чел нито един с М тел, и защото тези дни ще го подновявам специално ще погледна за арбитражна. Плащаш ли редовно не те интересуват нито неустойки, нито подсъдност.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Наказателно право