начало

ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото ВКС възобнови делото срещу прокурора, съден заради обвинение срещу Петьо Еврото

Наказва ли се показването на среден пръст?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наказва ли се показването на среден пръст?

Мнениеот petev22 » 12 Яну 2020, 10:30

Здравейте на всички. Първо да уточня, че категорично не разбирам от право и затова питам за Вашето мнение по въпроса. Наказва ли се по някакъв начин показването на среден пръст на обществено място? И дали личен профил в социална мрежа, който обаче е обществено достъпен е обществено място? Конкретната ситуация - в личния си профил, който обаче е достъпен за всички един човек е качил своя снимка на която показва среден пръст.Опитах се да намеря в интернет информация относно закони и укази но не съм сигурен, че правилно интерпретирам написаното, затова моля за Вашето мнение дали такова действие може да бъде наказано по закон и как?
petev22
Нов потребител

Re: Наказва ли се показването на среден пръст?

Мнениеот TheOldMan » 12 Яну 2020, 22:09

За да има основание (макар и теоретично), жеста трябва да е насочен към някой. Т.е. да е недвусмислено оскърбяване на конкретна личност. Това че някой показва среден пръст на Парламента или Министерски съвет (примерно) не е оскърбяване на конкретна личност, така че ще е много трудно да бъде измислен повод за привличането му под някаква отговорност.

А в някои страни това е конституционно защитено право - свобода на словото и изразяването...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот 111888 » 13 Яну 2020, 08:30

Дали се наказва -е според зависи.
Два примера-при протестите през 2013 депутат, и то на неслучайна позиция в парламента показа среден пръст към протестиращи-и не му се случи нищо.
През 2012г- по отношение на друго лице, за същото му спретнаха наказателен процес https://nova.bg/news/view/2012/02/23/27 ... 1%81%D1%82

https://www.blitz.bg/kriminalni/osdikha ... 37504.html
111888
Потребител

Мнениеот petev22 » 13 Яну 2020, 12:58

Благодаря за отговорите. Това също не ми беше ясно - дали трябва действието да е недвусмислено към дадена личност или към обществото като цяло. Но ако е към дадена личност следва, че мога да се разхождам с гордо вдигнат среден пръст и ако някой се възмути или ми направи забележка просто да му кажа, че не го показвам на него?
petev22
Нов потребител

Мнениеот tochotocho » 29 Яну 2020, 23:18

не можах да намеря - показването на среден пръст - къде е записано като нарушение на .... За сега вдигането на дясна ръка със свит юмрук не се счита за нещо особено, макар да е болшивишки поздрав. Вдигането на дясна ръка в изправено и леко нагоре се счита за нациски поздрав и се наказва!Ако си левак , сигурно ще покажеш среден на лявата ръка, при десняк , ще стане с дясната ръка. Никъде в НК или другаде не е инкриминирано.
Ако има противоречие- поправете ме!
tochotocho
Потребител

Мнениеот ina53 » 30 Яну 2020, 11:41

Би могло да се квалифицира като обида само, ако жестът е насочен срещу конкретно лице и ако под снимката има коментар, че се отнася за определен човек и той трябва да е на линия, т. е "в негово присъствие", вж. чл. 146 и чл. 148 от Наказателния кодекс: "ал. 1 Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание. (2) Ако обиденият е отвърнал веднага с обида, съдът може да освободи и двамата от наказание." Трудно доказуемо ще е присъствието на обиденият човек. Как ще се докаже, че е бил онлайн, видял е жеста и се е обидил? Може би само, в случай, че направи писмен коментар по снимката, от който недвусмислено да може да се заключи, че е видял неприличния жест и се е обидил или с други лица, които са били он- лайн и са възприели обидата и посланието. Също така обидата може да е нанесена публично или по други начини, така, че законът не изключва същата да е нанесена чрез социалните приложения по Интернет.
ina53
Младши потребител

Мнениеот tochotocho » 16 Фев 2020, 11:10

Вдигав дясна ръка в тип нациски поздрав,но със СРЕДЕН пръст- демек да го ....... на нацистите! Как ще го КВАЛИФИЦИРАТ? Често срещам по пътищата хора с вдигната ръка - дали ме поздравляват или са за автостоп?
tochotocho
Потребител

Назад към Взаимопомощ