- Дата и час: 24 Яну 2025, 11:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имам нужда от отговор на спешен въпрос!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Имам нужда от отговор на спешен въпрос!
Въпроса ми е сварзан с порачителството на кредит - наследява ли се то и каква отговорност носят наследниците на порачителя, при условие че кредитополучателя е жив но не изпълняеа условиата по кредита си?
- Kosio
- Младши потребител
отговор
ЗЗД:
3. ПОРЪЧИТЕЛСТВО
Чл. 138. С договора за поръчителство поръчителят се задължава спрямо кредитора на друго лице да отговаря за изпълнение на неговото задължение. Този договор трябва да бъде извършен в писмена форма.
Поръчителство може да съществува само за действително задължение. То може да се поеме и за бъдещо, и за условно задължение.
Чл. 139. Поръчителство може да се поеме и за част от задълженията на длъжника или при по-леки условия. Ако поръчителят се е задължил за повече от това, което длъжникът дължи, или при по-тежки условия, задължението му се намалява до границите на главното задължение.
Чл. 140. Поръчителството се простира върху всички последици от неизпълнението на главното задължение, включително и разноските по събиране на вземането.
Чл. 141. Поръчителят е задължен солидарно с главния длъжник.
Ако неколцина са поръчителствували за един и същ длъжник и за едно и също задължение, всеки от тях отговаря за цялото задължение, освен ако има съглашение за разделянето му.
Чл. 142. Поръчителят може да противопостави на кредитора всички възражения, принадлежащи на длъжника, както и да направи прихващане с вземане на длъжника към кредитора. Той не губи тия права и когато длъжникът се е отказал от тях или е признал своето задължение.
Чл. 143. Поръчителят, който е изпълнил задължението, може да иска от длъжника главницата, лихвите и разноските, които е направил, след като го е уведомил за предявения срещу него иск. Той има право и на законни лихви върху заплатените суми от деня на плащането.
Длъжникът не отговаря към поръчителя, ако е изпълнил задължението, преди да е бил уведомен за направеното от поръчителя плащане. Ако поръчителят е изпълнил задължението, без да уведоми за това длъжника, последният може да му противопостави възраженията, които е могъл да направи на кредитора при изпълнението. И в двата случая поръчителят може да иска връщането на онова, което кредиторът недължимо е получил.
Чл. 144. Длъжникът, който е изпълнил задължението, е длъжен незабавно да уведоми поръчителя.
Чл. 145. Когато няколко лица са поръчителствували за един и същ длъжник и за едно и също задължение, поръчителят, който е изпълнил задължението, може да иска от другите поръчители припадащите им се части.
Чл. 146. Поръчителят, който е изпълнил задължението, встъпва в правата, които кредиторът има срещу длъжника, макар и длъжникът да не е знаел за даденото поръчителство.
Поръчителят встъпва и в правата на кредитора срещу третите лица, които са учредили залог или ипотека за задължението, но само до размера, в който би имал иск срещу тях, ако те биха били поръчители.
Поръчителството се погасява, когато поради действията на кредитора поръчителят не може да встъпи в правата му.
Чл. 147. Поръчителят остава задължен и след падежа на главното задължение, ако кредиторът е предявил иск против длъжника в течение на шест месеца. Това разпореждане се прилага и в случая, когато поръчителят изрично е ограничил своето поръчителство до срока на главното задължение.
Продължението на срока, дадено от кредитора на длъжника, няма действие спрямо поръчителя, ако той не е дал съгласието си за това.
Чл. 148. Прекъсването на давността по отношение на длъжника или отказът му от изтекла давност няма действие спрямо поръчителя; прекъсването на давността по отношение на поръчителя или отказът му от изтекла давност няма действие спрямо длъжника.
3. ПОРЪЧИТЕЛСТВО
Чл. 138. С договора за поръчителство поръчителят се задължава спрямо кредитора на друго лице да отговаря за изпълнение на неговото задължение. Този договор трябва да бъде извършен в писмена форма.
Поръчителство може да съществува само за действително задължение. То може да се поеме и за бъдещо, и за условно задължение.
Чл. 139. Поръчителство може да се поеме и за част от задълженията на длъжника или при по-леки условия. Ако поръчителят се е задължил за повече от това, което длъжникът дължи, или при по-тежки условия, задължението му се намалява до границите на главното задължение.
Чл. 140. Поръчителството се простира върху всички последици от неизпълнението на главното задължение, включително и разноските по събиране на вземането.
Чл. 141. Поръчителят е задължен солидарно с главния длъжник.
Ако неколцина са поръчителствували за един и същ длъжник и за едно и също задължение, всеки от тях отговаря за цялото задължение, освен ако има съглашение за разделянето му.
Чл. 142. Поръчителят може да противопостави на кредитора всички възражения, принадлежащи на длъжника, както и да направи прихващане с вземане на длъжника към кредитора. Той не губи тия права и когато длъжникът се е отказал от тях или е признал своето задължение.
Чл. 143. Поръчителят, който е изпълнил задължението, може да иска от длъжника главницата, лихвите и разноските, които е направил, след като го е уведомил за предявения срещу него иск. Той има право и на законни лихви върху заплатените суми от деня на плащането.
Длъжникът не отговаря към поръчителя, ако е изпълнил задължението, преди да е бил уведомен за направеното от поръчителя плащане. Ако поръчителят е изпълнил задължението, без да уведоми за това длъжника, последният може да му противопостави възраженията, които е могъл да направи на кредитора при изпълнението. И в двата случая поръчителят може да иска връщането на онова, което кредиторът недължимо е получил.
Чл. 144. Длъжникът, който е изпълнил задължението, е длъжен незабавно да уведоми поръчителя.
Чл. 145. Когато няколко лица са поръчителствували за един и същ длъжник и за едно и също задължение, поръчителят, който е изпълнил задължението, може да иска от другите поръчители припадащите им се части.
Чл. 146. Поръчителят, който е изпълнил задължението, встъпва в правата, които кредиторът има срещу длъжника, макар и длъжникът да не е знаел за даденото поръчителство.
Поръчителят встъпва и в правата на кредитора срещу третите лица, които са учредили залог или ипотека за задължението, но само до размера, в който би имал иск срещу тях, ако те биха били поръчители.
Поръчителството се погасява, когато поради действията на кредитора поръчителят не може да встъпи в правата му.
Чл. 147. Поръчителят остава задължен и след падежа на главното задължение, ако кредиторът е предявил иск против длъжника в течение на шест месеца. Това разпореждане се прилага и в случая, когато поръчителят изрично е ограничил своето поръчителство до срока на главното задължение.
Продължението на срока, дадено от кредитора на длъжника, няма действие спрямо поръчителя, ако той не е дал съгласието си за това.
Чл. 148. Прекъсването на давността по отношение на длъжника или отказът му от изтекла давност няма действие спрямо поръчителя; прекъсването на давността по отношение на поръчителя или отказът му от изтекла давност няма действие спрямо длъжника.
- ggari
- Младши потребител
Ас съм един от наследниците (другите са барт ми и маиками). Признали сме имущественото наследство, но незнам да ли това ни прави и наследници на неговото поръчителство. Като негов пряк наследник аз няследявам ли, това че тои се задължава спрямо кредитора на друго лице да отговаря за изпълнение на неговото задължение.
- Kosio
- Младши потребител
cyclosporine
Сажалявам че въпросът ми не ти се струва спешен но днес получих покана да изплатя сума от 30 хил. лева, за коиято и не сам подозирал до този момент. За това времето ми за реакция е доста малко (7 дни) и незнам как да процедирам, имамли вазможност да спечеля време преди истичането на този срок, след което "ще се отвори моето недвижимо имущество и ще бъдат претърсени моите веши и сметки". Незнам защо не сам бил оведомен и за дело, на което е излезло това решение и също така незнам защо банката не ме е информирала, в 6 месечен период след смъртта на бащами, че приемайки неговото наследство, аз ставам и наследник и на задължението му към нея. Благодаря за навременните отговори!
- Kosio
- Младши потребител
Много ще съм благодарен на някой ако ми каже как да спечеля малко време зада немря някакъв по добър изход от стуацията!!!!!
- Kosio
- Младши потребител
На първо време - изтеглете /вие , майка ви и брат ви / ВСИЧКИ влогове и наличности по сметки в банките. Пари и ценности в касетки - също.
Недвижимите имоти - прехвърляте привидно на трети лица , освен ако са единствено и достатъчно малко жилище.
Ценни движими вещи и коли - тоже.
Ако сте на държавна работа или се водите на действителна заплата може да се наложи да напуснете , защото ще ви запорират заплатата.
Въобще ситуацията ви е тежка....Намирате си адвокат, и той ще ви каже същото , пък и други неща.
Недвижимите имоти - прехвърляте привидно на трети лица , освен ако са единствено и достатъчно малко жилище.
Ако сте на държавна работа или се водите на действителна заплата може да се наложи да напуснете , защото ще ви запорират заплатата.
Въобще ситуацията ви е тежка....Намирате си адвокат, и той ще ви каже същото , пък и други неща.
- Karakochev
- Потребител
За съжаление съм приел наследството без опис, наследил съм пряко всички актижи и пасиви, без да знам за съществуващия кредит втолкова голям размер. Сега разполагам с 7 дни да плятя "доброволно" дълговете на моия баща (пианица) и неговия "приятел" кредитополучателя на които тои е станал гарант преди 4 години. Ако може някой да ми каже дали липста на каквото и да е оведомление от страна на банката към нас (наследниците) може ли да е довод, с които да спечеля ивестно време за да намеря някакъв изход. Благодаря за отговорите ви до този момент!
- Kosio
- Младши потребител
Не сме подписвали че приемаме наследство от баща ни, и банката не ни е уведомявала че ще наследим някакви задължения!
Но след неговата смърт продадохме апартамент 1/2 идеална част от който той притежаваше приживе, при продажбата на този апартамент сме представили удостоверение за наследници издадено от "Община Асеновград - отдел АОН" в който пише цитирам "в резултат на проверка в регистрите за населението и гражданското състояние се установи, че е оставил следните наследници по закон" - и сме посочени ние, това удостоверение сме използвали и при изтеглянето на суми от сметки на негово име, както и една застраховка
Но след неговата смърт продадохме апартамент 1/2 идеална част от който той притежаваше приживе, при продажбата на този апартамент сме представили удостоверение за наследници издадено от "Община Асеновград - отдел АОН" в който пише цитирам "в резултат на проверка в регистрите за населението и гражданското състояние се установи, че е оставил следните наследници по закон" - и сме посочени ние, това удостоверение сме използвали и при изтеглянето на суми от сметки на негово име, както и една застраховка
- Kosio
- Младши потребител
Re: cyclosporine
Kosio написа:... днес получих покана да изплатя сума от 30 хил. лева, за коиято и не сам подозирал до този момент. За това времето ми за реакция е доста малко (7 дни) и незнам как да процедирам, имамли вазможност да спечеля време преди истичането на този срок, след което "ще се отвори моето недвижимо имущество и ще бъдат претърсени моите веши и сметки". ..
От толкова много писания ми стана ясно, че на вас все още не ви е ясно и се надявате, че без консултация от адвокат, всичко ще се оправи от
само-себе си.
Нямате време да поумнявате - само седмица, след това ще сте помъдрял насила, но ще бъде късно.
Пари, дадени навреме, спестяват много повече пари, нерви и време.
Предполагам, че адвокатът ви ще ви го обясни по-разбираемо.
- zelen
- Потребител
За съжаление това, при плащане на сумата по кредита от мен (неследил поръчителство), кредитополучателя законното е длъжен да ми варне парите, не ме успокоява осбенно. В последствие разбрах че въпросната личност е задлъжнял на редица личности и банки в областта, след което е напуснал страната и сега пребивава и работи в Германия. За мен остава необясним факта защо, човек с такива финансови задължения се допуска извън граница, при условие че се идирва от служители на още 2 банки.
Още веднъж ще помоля, всеки които има някакво предположение за това как мога да спечеля малко време да ми пише, Благодаря предварително. Колкото до съветите за срещи и консултаций с адвокат, разбирасе че товае повече от необходимо и вече работя усилено по въпроса, но все пак е уикенд и нямах вазмийност да се срещна с много хора.
Още веднъж ще помоля, всеки които има някакво предположение за това как мога да спечеля малко време да ми пише, Благодаря предварително. Колкото до съветите за срещи и консултаций с адвокат, разбирасе че товае повече от необходимо и вече работя усилено по въпроса, но все пак е уикенд и нямах вазмийност да се срещна с много хора.
- Kosio
- Младши потребител
Не съм юрист,но съм имал и имам изпълнителни дела и с помощта на един перфектен адвокат съм размотавал делата с години,но резултатът е един: трябва да се плати.Много важно е да имате единствено жилище,което да не превишава жилищните ви нужди и да не е поделяемо.Страшното на принудителното изпълнение е съдебният изпълнител да ви възбрани недвижим имот и да насочи изпълнението си към него.Ако нямате повече от един недвижим имот(неподеляем)-споко.Дори и в този случай при досега действащия ГПК можеше да се размотава делото с обжалване на оценката на имота пред ОС с искане за тройна експертиза,но от 01.03.2008 год. се ограничава кръгът на действията на съдебния изпълнител,които може да се обжалват.Ако имате повече от един имот е добре спешно да го прехвърлите(в рамките на 7 те дена) на друго лице.При положение,че дългът е над 5000 лв на длъжниците по искане на взискателя може да бъде наложена забрана да напускат страната.Ако работите и ви осигуряват на реална заплата по добре напуснете работа отколкото да работите с години на минимална заплата.Ако имате автомобили на ваше име може да им бъде наложен запор в кат,но системат е мудна и ще можете да си ги карате само няма да можете да ги продавате(засега е така).За движимите си вещи можете да се снабдите с документи,че не са ваши....Много е важно има ли длъжникът имущество.....Плащането на 30% от сумата спира изпълнението ако продължите да плащате и по 10% от дълга всеки месец,но не ви съветвам-това може да направите винаги....Мога да ви дам много съвети ако знам точно как стоя нещата....Питайте смело!
- denar
- Младши потребител
Ето един разумен съветKarakochev написа:На първо време - изтеглете /вие , майка ви и брат ви / ВСИЧКИ влогове и наличности по сметки в банките. Пари и ценности в касетки - също.
- denar
- Младши потребител
към denar
Бащами е бил поръчител за кредит на човек, които не ипълнява задалженията си към банка ДСК (и не само към нея) и не внася погасителни вноски, полошото е че е напуснал страната. Сега следкато ас, братми и майками сме наследили от бащами порачителството, сме отговорни и като гаранти. Вчера сутринта ни врачиха покана за доброволно изплащане на сумата по кредита, на които ние сме наследили поръчителството, в рамер на 30 000 лв за 7 дневен срок. Което е доста шокиращо при положение че до момента несме подозирали за това! Сега най-силно ме интересува как да спечеля време за реакция. Аз, братми и майками имаме част от един апартамент, но братми има втори по малък, както и автомобил на негово име.
- Kosio
- Младши потребител
..Плащането на 30% от сумата спира изпълнението ако продължите да плащате и по 10% от дълга всеки месец,но не ви съветвам-това може да направите винаги....Мога да ви дам много съвети ако знам точно как стоя нещата......Мойе ли да ми го опишеш по подробно този момент и няма ли по малки вноски от 10% в последствие?
- Kosio
- Младши потребител
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|