начало

Нойзи сам се отказа от колата си Нойзи сам се отказа от колата си

експлоатация на детски труд

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот satir » 05 Авг 2008, 15:14

dr_Razor написа:не знам за хала, ама знам за добрата ламя Спаска
тя живее много ама мнооооооооооого далече..... :?
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот dr_Razor » 05 Авг 2008, 15:17

на село ли? хахахаха :D
dr_Razor
Нов потребител

Мнениеот satir » 05 Авг 2008, 15:25

през девет планини в десета, през девет морета в десето, през девет реки в десета..... *аси колко далече живее тая мацка :shock:
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот dr_Razor » 05 Авг 2008, 15:28

Ако бях на ваше място, щях да ги разкарам тея от форума, дето се мислят за големи граждани, явно със съмнително основно образование.
dr_Razor
Нов потребител

Мнениеот satir » 05 Авг 2008, 15:35

не искам никого да разкарвам. ако нещо не ме кефи ще се разкарам аз :idea:
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот dr_Razor » 05 Авг 2008, 15:39

и няма ли кой да поправи това заглавие, че направо ме дразни
dr_Razor
Нов потребител

Мнениеот dr_Razor » 05 Авг 2008, 15:40

ще последвам мъдрото ти решение
dr_Razor
Нов потребител

Мнениеот satir » 05 Авг 2008, 15:40

и все пак, Хала какво е???
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот pokerman » 05 Авг 2008, 16:42

В славянската митология халата е олицетворение на някои природни стихии (буря, вихрушка, градушка, светкавица), сродно на змея и на ламята.
Може да се появи във вид на змиевидно шестокрило същество с 12 опашки или огромен бик, гъста (черна) мъгла, облак. Халата е създателка на градоносни облаци и ураганите, които унищожават посевите и градините. С нея се сражават змейовете, охраняващи нивите и полята.
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
pokerman
Потребител

Мнениеот pokerman » 05 Авг 2008, 16:43

Ламята е митологично женско същество с иконографски вид на грамадно влечуго с остроноктести крака, кучешка глава и остри зъби. Според преданието, устата ѝ е толкова широка, че може да глътне човек или добиче. Тялото ѝ е покрито с жълти люспи. Чести са образите с три или девет еднакви глави. Ламята се среща често в народните песни и приказки. Живее на дъното на морето или в пусти гори, спира водите на кладенци, реки и езера, също като самодивите. По този начин кара хората да жертват някого, за да го изяде.

Въпреки страховитостта ѝ някои юнаци излизат на борба с нея и я побеждават, като отрязват главите ѝ. Най–често такива юнаци са Крали Марко, Бранко юнак и Храбро юнак. Врагове на ламите са змейовете.
pokerman
Потребител

Мнениеот pokerman » 05 Авг 2008, 16:44

Змей в славянската митология е демон с образ на змия, човек и птица, с крила, крака и опашка.Тялото му е покрито със светещи люспи. Змеят е висша зла сила, пратеник на бога на злото Чернобог, и се стреми да разруши божествения ред — Правда.Живее в пещери, по високи планини и скали. Змейовете отклоняват или спират облаците и дъждовете, предизвикват суши като заприщват реки, пресушават езера, или унищожават реколтата с дъждовни порои и градушки, причинявайки масов глад.

Змеят може да се превръща в красив млад мъж и да подмамва или отвлича жени. От техния сексуален контакт се раждат юнаци. Понякога змейовете принуждават селата, край които живеят, да им дават като данък млади девойки. В противен случай змеят спира реките или отравя езерата.
pokerman
Потребител

Мнениеот pokerman » 05 Авг 2008, 16:49

Драконите (лат.draco, гръцки drákon- змия) са гигантски влечугоподобни митични създания притежаващи магически сили. В българските легенди техен еквивалиент са змейовете или ламите - кръвожадни и огнено-дишащи митични същества.

Разграничават се два основни типа дракони- европейски и азиатски, но този образ се среща и в митологиите на народи от другите части на света.
pokerman
Потребител

Мнениеот satir » 05 Авг 2008, 16:49

Ииииииииигати съм змея..... да ми се ненадева човек...... 8)
А аз толко време да не знам кой съм за какво съм и тетека... :shock:
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот pokerman » 05 Авг 2008, 17:01

Императорът е монарх и суверенен владетел на империя. Женската форма на титлата е императрица и може да се отнася както за съпругата на императора, така и за жена, която действително е монарх. По принцип императорите се считат за по-висшестоящи от кралете.
Думата император идва от латинското imperator (буквално, „подготвящ срещу“; по-общо, „командващ“). Първоначално това е най-високата военна длъжност в Древен Рим, приблизително отговаряща на главнокомандващ, но постепенно започва да се използва за владетелите на Римската империя. По-късно така са титулувани някои от владетелите в Западна Европа, както и във Византия, Русия, Африка, Азия.

Владетелите на отделните държави през Средновековието се подреждали в една своего рода строга йерархична структура. На върха на пирамидата стоял римският император, впоследствие - неговите приемници: василевсът на ромеите (византийците) и императорът на Свещената римска империя. През 10 в. владетелите на България също заявили претенции да се титулуват "императори" или царе, доколкото общославянската дума "цар" (> Caesar, Цезар) обозначава именно владетелят на Източноримската империя (Византия). Признание за тази титла било търсено именно от Империята.

И кралят, и императорът са монарси. Няма ясно правило, което разграничава единия от другия. Върху това влияят различни фактори, като интерпретациите на историците, размерът и характерът на управляваната държава, титлата, избрана от монарха. Някои характеристики, показващи, че монархът трябва да се смята по-скоро за император, отколкото за крал, включват:

Монархът е избрал титла, която обикновено се превежда на български като „император“ и/или е приета за еквивалентна на „император“ в международните дипломатически отношения
Монархът управлява други монарси, без да ги лишава от монархическите им титли
Монархът си приписва божествени или други религиозни характеристики
Монархът управлява няколко по-рано суверенни страни или народи от различен етнически произход
В българския език разграничение между титлите император и цар не би следвало да има. Ако такова все пак се прави, то това е некоректно. В сръбския език например, както и в руския, такова разграничение не съществува.
Крал или Кралица е монархическа титла, разпространена в западните славянски езици. Произлиза от името на Карл Велики (Шарлеман), кайзер на Свещената Римска империя. Държавата, начело на която стои крал се нарича кралство.
Кайзер е германска монархическа титла, аналогична на император (кайзерин на немски е аналогично на императрица). Носена е от владетеля на Германия от обединението през 1871 до края на Първата световна война през 1918 г.Думата произлиза от титлата на императорите в Древен Рим - Цезар, по името на Гай Юлий Цезар. Транслитерирана думата (c=k ,a, e=i, s, a=e, r) остава в немския език като кайзер. Аналогичен е и произходът на думите цар в славянските монархии и кесар във Византия.

Извод: император=цар=крал=кесар=кайзер

Нас в училище обаче ни учеха, че император=цар, а крал, кесар и кайзер са по- ниски :D
Всеки може да си направи тълкуване.
pokerman
Потребител

Мнениеот pokerman » 05 Авг 2008, 17:06

Хан е владетелска титла, произлизаща от Централна Азия и разпространена най-вече сред монголите и тюрките. Понякога се превежда като крал. Ханът управлява ханство или ханат.
Хан е измежду безбройните титли, използвани от султаните на Османската империя, както и от водачите на Златната орда и наследилите я народи. Вероятно най-известните хора с титлата хан са монголският Чингис хан и внукът му Кублай Хан: първият основал монголска империя, а вторият династията Ян в Китай. Властващите потомци на Чингис Хан се наричали Великите ханове.

Каган или хаган, хакан, кехан (Qaγan, haγan, haqan, ke-han) е върховен титул на владетелите от Pax Nomadica, засвидетелстван първо при древните монголи - сянбийци и жужани (руран), а впоследствие и при тюрки, уйгури, киргизи, хазари, авари, тюргеши и дори руси. При Махмуд от Кашгар (XI в.), неговото значение е предадено като ,,хан на хановете”, т.е. е съответствало на ,,император”. Подобно значение му придава и ал-Хваризми (кр. VIII-ср. IX в.) - ,,вожд на вождовете” (ра’ис ар-руаса) като и едновременно с това превежда ,,хакан” като ,,велик цар на тюрките” (малик турк ал-азам). Аналогични са титулите на иранския ,,шахиншах” (šahin-šah) - ,,цар на царете”, на етиопския монарх - ,,негус” (negus) - ,,цар на царете” и ,,раджати раджаджа” (rajati rajaja) - ,,цар на царете” в индийската титулатура на кушанските владетели.
pokerman
Потребител

Мнениеот diaida » 05 Авг 2008, 17:42

pokerman написа:Ламята е митологично женско същество с иконографски вид на грамадно влечуго с остроноктести крака, кучешка глава и остри зъби. Според преданието, устата ѝ е толкова широка, че може да глътне човек или добиче. Тялото ѝ е покрито с жълти люспи. Чести са образите с три или девет еднакви глави. Ламята се среща често в народните песни и приказки. Живее на дъното на морето или в пусти гори, спира водите на кладенци, реки и езера, също като самодивите. По този начин кара хората да жертват някого, за да го изяде.

Въпреки страховитостта ѝ някои юнаци излизат на борба с нея и я побеждават, като отрязват главите ѝ. Най–често такива юнаци са Крали Марко, Бранко юнак и Храбро юнак. Врагове на ламите са змейовете.

Ааааа, моля да не говорите за мен в мое отсъствие ! :evil: :lol:
Не е много прилично ... :roll: :roll:
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот pokerman » 05 Авг 2008, 17:48

Диа нама повече. Не искам да бъда изяден. Живее ми се :lol:
pokerman
Потребител

Re: експлатация на детски труд

Мнениеот diaida » 05 Авг 2008, 17:50

ptodorova написа:
soni_20 написа:На скоро се сблъсках с изискванията за работа в адвокатска кантора, та било то и работа като стажант, технически сътрудник или както там на вас, адвокатите ви е удобно(угодно) да ги наричате и сам леко казана ВЪЗМУТЕНА...Изискава се стаж в областта... Но това условие не е институционализирано. Поставате си го вие... И какъв 6те е моят стаж в областта, ако искам да започна работа и как да я започна, че не се се6там, когато вси4ки искат стаж в областта.... А СЕТИХ СЕ - Ако сам студент по право - редовно, трябва д бягам от лекции, да си търся свободно време, някой да благоволи да ме вземе при него да му върша 4ерната работа, да не ми запла6та положения труд, под предтекст, че ме обу4ава и аз да сам му БЕЗКРАЙНО БЛАГОДАРНА ЗА това 4е ме екслоатира.....
Нямам думи.
Проблемът е 4е докато има СЕЛЯНИ, дошли в София да 4акат някой да ги забележи, и се съгласяват с така поставените условия... Не6тата няма да се променят.....

Селяните са виновни! Заемат местата на грамотните граждани.
Колега, кажете къде записахте да у4ите право, 4и и аз да кандидаствам там. Можи заедно да о4им и да си разменаме матриали и си4ките селини да ни завиждът.

Земете ме и менЕ да О4им с ваЗ! Да си дОО4им, 4е онова, дето О4их не ми хареса ного и нЕмам реаРизуациА, да не говоримЕ как ме ексЛУТИРАТ разни селИЯни и тапигьоЗИ (тава е смесица от нов вид м/у селяци и карагьози) ...
6е сАм ви НОГО благУдарна, аку ме Земете ...
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 05 Авг 2008, 19:22

pokerman - аз питах каква е приликата м/у тези титли, а не съм искал подробен анализ.

:P
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот pokerman » 05 Авг 2008, 22:46

Ами бях историческа паралелка в гимназията ... :wink:
pokerman
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии